به گزارش پایگاه روزنامه فرامنطقهای «القدس العربی» چاپ لندن، سه کشور آمریکا، بریتانیا و نروژ در بیانیهای مشترک اعلام کردند: در سایه شکست توافقهای سابق، رهبران سودان جنوبی نیاز دارند به شیوهای متفاوت رفتار کنند و به صلح و به حکومت باتدبیر پایبند باشند.
این کشورها در چگونگی تامین امنیت در مرحله انتقالی در جوبا و میزان کارآمدی نظارت بر قدرت اجرایی ابراز تردید کردند.
آمریکا، بریتانیا و نروژ بر «لزوم کاهش خشونت» تاکید کردند و از مسئولان سودان جنوبی خواستند تا تضمین لازم را برای رسیدن کمکهای انساندوستانه به دست نیازمندان بدهند.
خارطوم پایتخت سودان از چند هفته پیش میزبان مذاکرات میان گروههای همسایه جنوبی با هدف پایان دادن به جنگ در این کشور است.
گروههای درگیر در سودانجنوبی روز یکشنبه هفته گذشته، توافق نهائی تقسیم قدرت و اقدامات امنیتی را با نظارت عمر البشیر رئیس جمهوری سودان تحت پوشش «هیات دولتی توسعه در شرق آفریقا (ایگاد) امضاء کردند.
«سلوا کر» رئیس جمهوری سودانجنوبی و «ریک ماچار» رهبر مخالفان مسلح و نمایندگان احزاب و گروههای مسلح، توافق صلح را امضاء کردند.
سودانجنوبی، سال 2011 بعد از همهپرسی از سودان جدا شد و از سال 2013 صحنه جنگ داخلی میان نیروهای دولتی و مخالفان است.
جنگ در سودان جنوبی، حدود ده هزار کشته برجا گذاشته و به آواره شدن صدها هزار نفر از غیرنظامیان منجر شده است.
این توافق صلح، روزنه امیدی را برای بازگشت آوارگان به مناطق خود که از آن جا آواره شدهاند، فراهم کرد.
استقبال آوارگان از توافق صلح
برخی از آوارگان در مقر حمایت از غیرنظامیان وابسته به هیات سازمان ملل در «جوبا» پایتخت سودانجنوبی از توافق صلح امضاء شده میان طرفهای درگیر در این کشور استقبال کردند و در پلاکاردی نوشتند: مقر حمایت از غیرنظامیان جایگاه اصلی ما نیست، ما مجبور به ماندن در این جا شده ایم».
آوارگان در اردوگاههای محل سکونت خود که همگی از قبیله «النویر» یعنی همان قبیله «ریک ماچار» هستند، خواهان تضمینهای امنیتی برای بازگشت به مناطق خود شدند که از زمان وقوع درگیریهای مسلحانه در سال 2013 آنجا را ترک کردند.
ربکا نیون (33 ساله)، که سه فرزند دارد و از سال 2013 به همراه همسر و سه فرزندش در داخل اردوگاه زندگی میکنند، گفت امضای توافق صلح، فرصتی واقعی برای وی و فرزندانش است تا به زندگی سابق خود بازگردند.
وی گفت که تحقق صلح، باعث میشود که من بتوانم زندگی عادی خود را از سربگیرم، از این شرایط سخت خسته شدهایم، ما میخواهیم که بدون ترس و نگرانی زندگی کنیم، به همین دلیل، امروز را با سایر شهروندان سودان جنوبی، امضای توافق صلح را جشن گرفتیم.
در داخل مقر سازمان ملل در جوبا، 38 هزار غیرنظامی وجود دارد که از بیم جان خود و از بیم اقدامات خشونت بار که جوبا در اواسط دسامبر 2013 شاهد آن بود، از منازلشان فرار کردهاند.
دولت سودان جنوبی بارها از غیرنظامیان ساکن در داخل مقر حمایت از غیرنظامیان وابسته به سازمان ملل در جوبا خواسته است که آنجا را ترک کنند و به منازلشان بازگردند.
دولت سودانجنوبی متعهد شده است تا منازل را از افرادی که بعد از حوادث سال 2013 آنجا را اشغال کردند، بگیرد زیرا اکثر آنها وابسته به نیروهای دولتی نظامی هستند، اما آوارگان خواهان لزوم حمایت مشترک از سوی نیروهای پلیس و نیروهای سازمان ملل به عنوان شرط بازگشت به منازلشان هستند.
در همین ارتباط، سازمان عفو بین الملل از رهبران سودان جنوبی خواسته است که همه کسانی را که در جنایت های جنگی و نقض حقوق بشر دست داشته اند، فوراً محاکمه شوند و مورد عفو قرار نگیرند.
سازمان عفو بین الملل در بیانیه ای اعلام کرد که بخشش جنایت ها با تعهدات بین المللی سودان جنوبی، تعارض ندارد، اما تجربه ثابت کرده است که به برقراری صلح دائم در کشور منجر نخواهد شد.
مترجم: کبری آقایی
بیشتر بخوانید:
استقبال سازمان ملل از امضای توافقنامه تقسیم قدرت در سودانجنوبی
تقسیم قدرت در سودان جنوبی+ ویدئو
صدور فرمان عفو تمامی شورشیان در سودان جنوبی