روزنامه ال پائیس، چاپ اسپانیا در تحلیلی درباره آغاز جنگ تجاری امریکا علیه کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا نوشت؛ دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در نهایت تصمیم گرفت که جنگ اقتصادی را که در نظر داشت، علیه بزرگترین شرکای تجاری کشورش، مکزیک، کانادا و اتحادیه اروپا شروع کند.
ترامپ در ماه مارس اعلام کرده بود، تعرفه های گمرکی واردات آلومینیوم 25 درصد و فولاد 10 درصد، افزایش قیمت خواهند داشت، اما با این حال در آن زمان این فرصت را نیز باقی گذاشت تا سران کشورها برای مذاکره با آمریکا و تصمیم گیری پیرامون این موضوع مذاکره کنند.
این اقدام ترامپ در راستای سیاست «اول آمریکا» شکل گرفت.
واشنگتن علاوه بر سه بلوک یاد شده، چین را نیز به بهره برداری از آمریکا متهم کرده و اعلام کرده که آمریکا در تجارت با این کشورها دچار کسری تجاری شده است؛ بنابراین نزدیک ترین چاره ای که ترامپ برای حل این موضوع اتخاذ کرد، افزایش تعرفه های گمرکی بود. اما از زمان اعلام این تصمیم تا روز پنجشنبه، مذاکرات نتیجه مناسبی را در برنداشت و به همین سبب دولت آمریکا اعلام کرد که قانون افزایش تعرفه ها با قدرت اجرایی می شود.
بروکسل و دیگر شرکای تجاری آمریکا نیز در واکنش به این اقدام اعلام کردند که پاسخ قاطعی به آن خواهند داد.
دلیل کسری تجاری امریکا چیست؟
آمریکا ثروتمندترین کشور جهان است و محصولات و تولیدات زیادی را از کشورهای دیگر وارد می کند؛ واردات آمریکا نسبت به صادرات این کشور بسیار بیشتر است.
همین عدم تعادل بین وارات و صادرات در آمریکا، کسری تجاری را در این کشور رقم زده است و به همین علت ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید، همواره در انتقادهایش نسبت به دولت های پیشین، این موضوع را در صدر سخنانش قرار می دهد.
ترامپ معتقد است که این کسری بر صنعت آمریکا اثر گذاشته و به تبع آن فشار زیادی را بر طبقه متوسط جامعه وارد کرده است.
جنگ تجاری امریکا در چند جبهه
دولت آمریکا در حال شروع جنگی است که در چند جبهه شکل گرفته است:
جبهه اروپا، جبهه مکزیک و کانادا (با از بین بردن یا تغییر معاهدات تجاری سه جانبه با این دو کشور) و همچنین جبهه چین.
در این بین واشنگتن به طرف مقابل نگاه نمی کند و برایش رقیب یا متحد تفاوتی ندارد.
واشنگتن می گوید که تعرفه آلومینیوم بر اساس حفظ امنیت ملی افزایش یافته است.
"ویلبر راس"، وزیر بازرگانی آمریکا روز پنجشنبه در کنفرانسی تلویزیونی حاضر شد و گفت: «بدون داشتن اقتصادی قوی نمی توانی امنیت ملی داشته باشی.»
وی معتقد است که ضعف در صنعت سبب می شود که تولید یا خرید سلاح به خطر بیافتد. کانادا روز پنجشنبه این استدلال آمریکا را «غیر قابل تصور» خواند.
راس در سخنانش اذعان داشت که مذاکرات با اروپا نتایج مثبتی داشت، اما برای جلوگیری از اعمال تعرفه های گمرکی کافی نبوده است.
پیرامون مکزیک و کانادا نیز وی تاکید کرد که باید در فرایند مذاکره پیمان تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) این کشورها به نتیجه برسند و پیمان را تغییر دهند. راس از فرایندی نام می برد که در مسیری مرده درگیر شده و هیچ تاریخ مشخصی برای به نتیجه رساندن آن مشخص نشده است.
وزیر بازرگانی آمریکا در مورد اروپا به روشنی توضیح نداد که دقیقا واشنگتن چه چیزی را از آن ها در بخش تجارت می خواهد؛ او تنها اعلام کرد که در مذاکرات «موضوعات گوناگونی» وجود دارد. آمریکا تاکنون سعی کرده است که در قرارداد هایی که منعقد می کند، در واردات کالاها، به کشورش محدودیت ایجاد کند. این اقدامی بود که در قبال کشورهایی چون استرالیا، کره جنوبی، برزیل و آرژانتین انجام داد.
واکنش اروپا به اعلان جنگ تجاری
اما با اروپا که اصلی ترین شریک تجاری آمریکا است، نتوانست بر سر این موضوع به توافق برسد. اروپایی ها اعلام کردند که آمریکا به جز کاهش واردات، مورد دیگری برای انتخاب به آن ها نداده است. به همین جهت کمیسیون اروپا نیز در بیانیه ای خاطرنشان کرد، موضوع را به سازمان تجارت جهانی ابلاغ می کند.
زمانی که ترامپ اولین تهدیداتش را نسبت به اعمال تعرفه جدید آلومینیوم و فولاد رسانه ای کرد، بروکسل لیستی از 350 مورد تولیدات آمریکایی از محصولات غذایی گرفته تا آرایشی بهداشتی ارائه و اعلام کرد که اروپا نیز بر این محصولات تعرفه گمرکی بالا وضع می کند.
با اعلام خبر اجرایی شدن قانون تعرفه های جدید در آمریکا، کمیسیون اروپا بلافاصله موضوع را به سازمان تجارت جهانی گزارش داد و اقدام فوری را علیه جنگ اقتصادی آمریکا خواستار شد. پس از آن لیستی را که از پیش مهیا کرده بود، منتشر کرد و مشخص شد که بروکسل در نظر دارد 6 میلیارد و 400 میلیون یورو بر کالاهای آمریکای تعرفه گمرکی ببندد.
این میزان برابر با مبلغی است که آمریکا سعی دارد در واردات آلومینیوم و فولاد بر اروپا تحمیل کند.
"سسیلیا مالمستروم" یکی از اعضای کمیسیون تجاری اروپا می گوید: «امروز یک روز بد برای تجارت است. ما تمام سعی خود را در مذاکرات با آمریکا به کار گرفتیم، اما نتیجه ای در بر نداشت. متاسفانه آمریکا با تهدید مذاکره می کند؛ ما اینگونه نمی توانیم پیش برویم. اما این استراتژی ترامپ است که از زمان حضوردر کاخ سفید پیش گرفته است.»
مذاکره با وجود تعرفه
ویلبر راس در مورد مذاکره با اروپا گفت: «اعمال تعرفه های گمرکی به این معنا نیست که مذاکره با اروپا به پایان رسیده است. چین در حال پرداخت تعرفه هایی است که در ماه مارس اعمال شد و در عین حال مذاکره نیز می کند. آن ها این موضوع را بهانه ای برای عدم مذاکره قرار نداده اند. تنها این اروپا است که پافشاری می کند که با تعرفه های جدید مذاکره نمی کند.»
بنابر اعلام مقامات آمریکایی چین عامل 375 میلیارد کسری تجاری آمریکا است. (اروپا با 151 میلیارد پس از چین قرار دارد.) پکن و واشنگتن اعلام کرده اند که تعرفه های گمرکی شان را به میزان 50 میلیارد بالا برده اند، این میزان در کنار تحریم هایی است که بر روی برخی از کالاها اعمال شد. به علاوه در هر دو کشور تعرفه هایی به میزان 3 میلیارد دلار نیز در راه اجرا شدن هستند.
با این حال، راس به چین سفر می کند تا روز جمعه با مسئولان چینی دیدار و گفت وگو داشته باشد. مقامات آمریکایی تاثیراتی را که این دست از اقدامات می توانند بر اقتصاد آمریکا و تولیدات آن ها داشته باشد، از نظر دور ساخته و سیاست خود را پیش گرفته اند.
مترجم: محمد استادولی
بیشتر بخوانید:
واکنش چین و کره جنوبی به افزایش تعرفه فولاد و آلومینیوم آمریکا
لیندسی گراهام: تصمیم ترامپ برای اعمال تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم «یک اشتباه بزرگ» است
لا پلیتیکا آنلاین: بیانیه صندوق بین المللی پول درباره اقدام ترامپ برای افزایش تعرفه های آلومینیوم