ایران پرس - با حضور وزیران دفاع جمهوری آذربایجان و گرجستان، برنامه همکاری نظامی دوجانبه دو کشور برای سال ۲۰۱۸ میلادی امضا شد.

"ذاکرحسن اف" Zakir Hasanov وزیردفاع جمهوری آذربایجان در دیدار با "لوان ایزوریا" Levan Isoria وزیردفاع گرجستان در باکو، امضای توافقنامه دفاعی-امنیتی دو کشور را برای تامین امنیت منطقه مهم ارزیابی کرد.  

همکاریهای جمهوری آذربایجان با هر یک از کشورهای منطقه از جمله گرجستان با حساسیتهای ارمنستان مواجه است چرا که این تصور در بین مقامهای دولت ایروان وجود دارد که این همکاریها میتوانند موازنه نظامی میان طرفین مناقشه طولانی مدت قره باغ را بر هم بزنند.

رد پای اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ در تمامی مناسبات منطقه قفقاز

 

با وجود همه دیدگاههای مثبت و منفی در ارتباط با همکاریهای منطقهای، مقامهای دولت تفلیس همواره تاکید کردهاند گرجستان هم با جمهوری آذربایجان و هم با ارمنستان روابط حسنه دارد. تفلیس اعلام کرده علاقمند است همه مسایل میان دوکشور متخاصم در چارچوب مذاکرات و به صورت صلح آمیز حل و فصل شود.

جمهوری آذربایجان وگرجستان علاوه بر روابط دوجانبه و همکاریهای نزدیک نظامی، با ترکیه نیز نشستهای سه جانبه نظامی برگزار میکنند.

دراین ارتباط پیش از این، "اوزیر جعفراف"Ozir Jafaraov  کارشناس آذری گفته است:

"دیدار سه جانبه وزرای دفاع جمهوری آذربایجان، ترکیه و گرجستان گام نخست در جهت ایجاد ساختاری با الگوی مشابه سازمان پیمان امنیت جمعی است".

در واکنش به این اظهارات تحریکآمیز، "داویت جمالیان"Davit Jamalian  کارشناس ارمنی در امور نظامی اعلام کرد:

"نمیتوان همکاری نظامی ترکیه، جمهوری آذربایجان و گرجستان را با سازمان پیمان امنیت جمعی مقایسه کرد و این موضوع صرفا" حاصل تصورات کارشناس آذری است".

این کارشناس ارمنی همچنین گفت:  

"گرجستان در پی مشارکت هرچه بیشتر در طرحهای منطقهای است و به همین علت طبیعی است که دولت تفلیس درصدد برقراری روابط نزدیک و پر تحرک با ترکیه و جمهوری آذربایجان باشد. در این شرایط، ما هیچ دلیلی برای نگرانی نمیبینیم. بویژه که ما بر کلیه این تحولات اشراف کامل داشته و باید به صورت جدی امکانات دفاعی خود را تقویت کنیم".

درمجموع باید گفت: همکاریهای جمهوری آذربایجان و گرجستان علاوه بر طرف ارمنی، برای دولت باکو و مردم جمهوری آذربایجان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است به ویژه که، صادرات مواد هیدروکربن جمهوری آذربایجان به بازارهای جهانی از مسیر گرجستان و ترکیه، این کشور را به شدت به مسیرهای انتقال انرژی خود وابسته کرده است.

درواقع ، گرجستان مسیر اصلی صادرات انرژی جمهوری آذربایجان تعریف شده است و منافع دولت باکو همواره به منافع و سیاست های دولت تفلیس وابسته خواهد بود واین در حالی است که، جمهوری آذربایجان نیز همچون دیگر کشورهای نفت خیز، یک کشور با صادرات تک محصولی محسوب می شود.

نویسنده:  محمد علی طالبی

137/111

بیشتر بخوانید 

اعلام آمادگی رئیس جمهوری ارمنستان برای دیدار با رئیس جمهوری آذربایجان

سرنگونی یک فروند پهپاد ارمنستان از سوی جمهوری آذربایجان

آغاز رزمایش ناتو در گرجستان

رد پای اختلافات جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر منطقه قره باغ در تمامی مناسبات منطقه قفقاز