محمدرضا عسگری: نجیب تون رزاق و لی کچیانگ نخست وزیران مالزی و چین پس از گفتگوهای دو جانبه،در مجموع 28 قرارداد همکاری امضا کردند که، سند همکاری دفاعی یکی از مهمترین آنها است.

توافقنامه همکاری دفاعی با مالزی، برای چین اهمیت خاصی دارد ، زیرا پکن درصدد جذب همکاری کشورهای آسیای جنوب شرقی برای فعالیت های شناورهای گشتی در دریای چین جنوبی است.

طبق توافقنامه دفاعی چین و مالزی، دو فروند از کشتی هایی که قرار است برای گشتزنی مورد استفاده قرار گیرد در چین ساخته و به مالزی فروخته می شود و دو کشتی بعدی در مالزی ساخته خواهد شد.

این کشتی ها دارای باند فرود بالگرد و به موشک مجهز است. امضای سند همکاری دفاعی بین مالزی و چین، نخستین توافق نظامی دو طرف در میان افزایش تنش ها در دریای چین جنوبی و رقابت واشنگتن و پکن برای نفوذ در این منطقه است.

چین و مالزی درباره مالکیت بر جزایر اسپراتلی در دریای چین جنوبی اختلاف دارند.

تمایل مالزی به امضای قرارداد همکاری دفاعی با چین با وجود اختلافات دو کشور در دریای چین جنوبی،نشان می دهد از نظر دولت مالزی،در مقابل تهدیدهای فرا منطقه ای که منافع کشورهای منطقه را به خطر می اندازد، باید به سمت همگرایی رفت.

امضای توافقنامه همکاری دفاعی مالزی با چین می تواند پیامی برای آمریکا باشد که ضمن اتخاذ سیاست ها و اقدامات ماجراجویانه در دریای چین جنوبی در ماه های اخیر ، روابط خود را با مالزی متشنج ساخته است.

این تنش پس از آن آغاز شد که وزارت دادگستری آمریکا دعاوی مربوط به تحقیق درباره پولشویی در شرکت سرمایه گذاری توسعه مالزی واحد را که نخست وزیر این کشور تاسیس کرده است مطرح کرد.دیدار نجیب تون رزاق نخست وزیر مالزی از چین و امضای 28 قرارداد همکاری به خصوص در بخش دفاعی حاکی از تصمیم مالزی برای توسعه همکاری ها با چین و محدود ساختن مناسبات با آمریکا است.

در شرایطی مالزی سیاست نزدیکی به چین را با وجود برخی اختلافات در پیش گرفته است که فیلیپین هم به تازگی ضمن اعلام کاهش همکاری ها با کاخ سفید،به تقویت همکاری ها با چین پرداخته است.

دیدار اخیر رودریگو دوترته رئیس جمهوری فیلیپین از پکن و مواضع تند وی علیه آمریکا در خصوص پایان دادن به روابط مانیل و واشنگتن ، برای دولت چین خوشحال کننده است ، اما موجب نگرانی کاخ سفید از آینده روابط آمریکا با فیلیپین شده است.

در شرایطی که پس از سفر دوترته به چین و توافق برای گسترش روابط مانیل و پکن ،نخست وزیر مالزی هم توافقنامه دفاعی با چین امضا کرده است، به نظر می رسد سیاست های آمریکا در تحریک کشورهای منطقه در مناقشه مربوط به دریای چین جنوبی و حضور در این منطقه به بهانه حمایت از متحدان خود، چندان کارآیی ندارد.