تحلیل:

ایران پرس: مردم آمریکا روز سه شنبه ۵ نوامبر ۲۰۲۴ - 15 آبان 1403 برای انتخاب رئیس جمهور بعدی این کشور به پای صندوق‌های رای می‌روند.

برنده این انتخابات دوره چهار ساله ریاست جمهوری را از ژانویه ۲۰۲۵ آغاز خواهد کرد. مناظره‌های تلویزیونی مدت‌هاست که بخش مهمی از مبارزات انتخاباتی ریاست‌جمهوری در آمریکا بوده و لحظات تاریخی را برای نامزدها رقم زده است.

نخستین مناظره «جو بایدن» نامزد دموکراتها و «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواهان برای انتخابات آتی ریاست جمهوری، با حضور «جیک تپر» و «دانا بش» دو مجری سرشناس شبکه «سی.ان.ان» و بدون حضور تماشاچیان در استودیوی این شبکه تلویزیونی در آتلانتای جورجیا برگزار شد.

بایدن و ترامپ با یکدیگر در ابتدای این مناظره که ۱۰۰ دقیقه طول کشید دست ندادند و در طول برگزاری آن، ستادهای انتخاباتی دو نامزد نتوانستند با آنها تعامل داشته باشند. بایدن عملکردی متزلزل در مناظره نخست با ترامپ از خود نشان داد در حالی که ترامپ با یک سری جملات وی را مورد حمله قرار داد.

نمایش ضعیف بایدن درمناظره زنگ هشدار را در بین دموکرات ها به صدا در آورده و احتمالاً نگرانی رای‌دهندگان را در مورد مسن بودن او برای یک دوره چهار ساله دیگر بیشتر خواهد کرد.

در نخستین مناظره انتخاباتی بین بایدن و ترامپ مسائل مختلف داخلی و خارجی مطرح شد. از جمله در بُعد شخصی و خانوادگی پرونده های «هانتر بایدن» (پسر جو بایدن) و نیز پرونده فساد اخلاقی ترامپ مطرح شد و بایدن فساد اخلاقی ترامپ را پیش کشید و ترامپ هم پسر بایدن را مجرم خواند.

بایدن و ترامپ درباره وضعیت اقتصادی آمریکا به هم تاختند. بایدن  ادعا کرد که اقتصاد آمریکا در حال شکوفایی است اما ترامپ تاکید کرد که اقتصاد آمریکا در حال سقوط است.

بایدن از کارنامه سیاست خارجی خود در خاورمیانه و افغانستان دفاع کرد و در مورد اوکراین گفت: "پوتین یک جنایتکار جنگی است؛ آیا گمان می‌کنید او متوقف می‌شود؟"

در حالی که ترامپ با زیر سئوال بردن عملکرد بایدن تاکید کرد که اگر رئیس جمهور واقعی داشتیم به اوکراین حمله نمی‌شد.

درباره ایران و قدرت منطقه ای آن  نیز بایدن  وترامپ، در نخستین مناظره انتخاباتی با یکدیگر جدال لفظی کردند و بایدن گفت: "در دوران ترامپ، ایران به پایگاه ما حمله کرد و او هیچ کاری نکرد." در مقابل ترامپ، جو بایدن را به انفعال در برار ایران متهم نمود.

مساله مهم دیدگاه مردم آمریکا پس از برگزاری این مناظره است. خبرگزاری رویترز در این باره نوشت: "رای دهندگان آمریکایی که تا قبل از مناظره انتخاباتی بین جو بایدن و دونالد ترامپ دو رقیب اصلی انتخابات ریاست جمهوری نوامبر در آمریکا درباره انتخاب بین این دو تردید داشتند، در نهایت بعد از مناظره تصمیم خود را اعلام کردند و گفتند قطعا به ترامپ رای خواهند داد."

در واقع رای دهندگان آمریکایی بین دو گزینه که هر دو بدترین گزینه ریاست جمهوری آمریکا هستند گرفتار شده و با توجه به انحصار عملی دو حزبی که احتمال پیروزی نامزدهای مستقل و یا حزب سوم را به حداقل می رساند چاره ای جز انتخاب بین دو نامزد ریاست جمهوری کنونی ندارند.

جو بایدن، نامزد دموکراتها  پیر و دچار اختلال فکری و زوال عقل است و حرکات غیرطبیعی مکرری صورت می دهد که نشانه عدم تعادل روانی او است.

بر اساس نظرسنجی نیویورک تایمز و کالج سینا، حدود ۷۰ درصد از آمریکایی ها معتقدند که جو بایدن ۸۱ ساله برای انجام وظایف ریاست جمهوری بسیار پیر است. این نظرسنجی همچنین نشان داد که اگر انتخابات به سرعت برگزار می‌شد، ۴۸ درصد از رای‌دهندگان دونالد ترامپ ۷۸ ساله را انتخاب می‌کردند، در حالی که تنها ۴۲ درصد به بایدن ۸۱ ساله رای می‌دادند.

از سوی دیگر، دونالد ترامپ نیز به عنوان فردی مجرم مطرح است که در چهار دادگاه آمریکا در ایالت های مختلف علیه وی اقامه دعوی شده و با توجه به رای هیات منصفه به مجرمیت او در دادگاه منهتن نیویورک به جرم دادن حق السکوت به یک بازیگر زن فیلم های مستهجن ممکن است به چندین سال زندان محکوم شود.

ضمن اینکه دیگر اتهامات او از جمله شامل فرار مالیاتی، تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات ایالت جورجیا، حمل و پنهان کردن اسناد محرمانه و سری در عمارتش در فلوریدا پس از پایان دوره ریاست جمهوری است.

در مجموع حدود صد اتهام علیه ترامپ در زمینه های مختلف در این دادگاهها مطرح شده است. به طور خلاصه ترامپ به عنوان فردی دورغگو و فاسد از لحاظ اخلاقی و مالی شناخته می شود که پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ضمن زیر سئوال بردن فرایند این انتخابات و تشکیک در نتیجه آن هوادارنش را تشویق به شورش نمود که نتیجه آن حمله به کنگره آمریکا در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ بود.

نکته مهم اینکه بسیاری از مردم آمریکا که بین انتخاب بین بایدن و ترامپ گزینه دیگری ندارند، اکنون مردد هستند. حدود ۲۰ درصد از رای دهندگان می گویند که در رقابت های ریاست جمهوری امسال، نامزدی را انتخاب نکرده اند، آنها می گویند به گزینه های نامزد ثالث تمایل دارند یا ممکن است اصلا رای ندهند.

بدین ترتیب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کشوری که خود را پرچمدار دموکراسی در جهان می داند، مردم این کشوربه اجبار باید بین دو گزینه که هر دو غیر مطلوب وبد هستند به یکی رای دهند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

معرفی ترامپ به عنوان نامزد حزب جمهوری‌خواه برای انتخابات ریاست جمهوری