سلامت انتخابات از مولفه هایی است که این اطمینان را می دهد که خواست مردم و رای مردم، تعیین کننده نتیجه نهایی انتخابات خواهد بود؛ لذا همه کسانی که در مسیر سلامت انتخابات تلاش میکنند، افرادی هستند که با بر پایه قانون، اخلاق سیاسی و حقوق اجتماعی ضامن حفظ سلامت انتخابات هستند.
برگزاری انتخابات با رعایت قانون و قواعد حقوقی را میتوان انتخاباتی سالم توصیف کرد؛ یعنی آنچه از قواعد حقوقی در مورد حق رای دهندگان و انتخاب شوندگان در متون قانونی پیش بینی شده، صریحا توسط مجریان و ناظران رعایت شود.
در نظام جمهوری اسلامی این وظیفه مهم بر عهده شورای نگهبان است که به موجب قانون اساسی وظیفه بررسی مصوبات و تشخیص عدم مغایرت آنها با شرع مقدس اسلام و قانون اساسی، را بر عهده دارد. در واقع هدف این نهاد، نگهبانی از تداوم حرکت نظام در مسیر اسلامیت است. بنابراین ضامن مشروعیت نظام است.
در اغلب کشورها نهادی که معمولا «دادگاه قانون اساسی» نامیده میشود، وظایفی مشابه شورای نگهبان دارند. البته ممکن است وظایف آنان اندک تفاوتهایی با شورای نگهبان داشته باشند اما هدف تاسیس چنین نهادهایی حفظ قانون اساسی است.
«محمدرضا علیزاده» عضو حقوقدان شورای نگهبان، ضمن تبیین منزلت این نهاد در نظام سیاسی ایران و نقش آن در حفظ آرای مردم، میگوید: "در همه نظامهای سیاسی یک نهاد عالی، وظیفه پاسداری از قوانین بنیادی و ارزشهای جامعه را بر عهده دارد."
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب همواره بر اهمیت انتخابات و ضرورت پاسداشت ارزش های دینی توسط مسئولان و آحاد ملت تاکید و همگان را به رعایت «قانون» در این موضوع و «تمکین در مقابل رأی مردم» توصیه کرده اند.
رهبرمعظم انقلاب با عنایت به همین اصل است که رعایت اصول قانونی و پرهیز از تبعیض، و منفعت طلبی را در تأیید مردم سالاری دینی مورد توجه قرار داده و تاکید کرده اند: "من به مسئولین انتخابات هم سفارش و تأکید می کنم؛ به طور حتم بایستی انتخابات را جوری برگزار کنند که پرشور باشد؛ دست همهی نامزدها باز باشد؛ مردم آزادانه بتوانند انتخاب کنند و انتخابات، سالم و با امانت کامل انشاءاللَّه انجام بگیرد و انجام خواهد گرفت."
ایشان همچنین در بیاناتی در اجتماع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی در سال ۱۳۹۶ تصریح می کنند: "در امر انتخابات مُرّ قانون باید عمل بشود؛ مُرّ قانون باید عمل بشود. نتیجهی انتخابات ملّت هرچه شد، این معتبر است، این قانون است. بنده در انتخاباتها دخالت نمی کنم؛ هیچوقت به مردم نگفتهام و نمی گویم این کس را انتخاب کنید، آن کس را انتخاب نکنید.
فقط یک جا بنده دخالت می کنم و آن جایی است که کسانی بخواهند در مقابل رأی مردم و انتخاب مردم بِایستند و با مزاحمت در مقابل رأی مردم، رأی مردم را بشکنند. هرکس بخواهد با نتیجهی آراء ملّت دربیفتد، بنده در مقابلش میایستم. در سالهای گذشته و انتخاباتهای گذشته هم همینجور بوده؛ در سال ۷۶ در سال ۸۴ در سال ۸۸ در سال ۹۲؛ بعضی مقابل چشم مردم بوده و مردم مطّلع شدهاند؛ بعضی را هم مردم مطّلع نشدهاند امّا این حقیر در جریان قرار گرفتهام. در همهی این سالهایی که شمردم، کسانی بودند که می خواستند در مقابل انتخابات بِایستند؛ که در سال ۸۸ آشکار شد و آمدند در میدان اردوکشی کردند، و در آن سالهای دیگر جور دیگری [بود]. در همهی این سالها بنده ایستادم و گفتم نتیجهی انتخابات مردم هرچه هست باید تحقّق پیدا کند؛ این آنجایی است که من در امر انتخابات دخالت می کنم و در مقابل مخالفین و معارضین انتخابات میایستم."
نویسنده: جمشید امین زاده
116/118
بیشتر بخوانید:
نگاهی به عوامل و متغیرهای تاثیر گذار بر مشارکت مردم در انتخابات (11)
نگاهی به جریان های فعال سیاسی در انتخابات مجلس (10)
انتخابات؛ نقش مردم واحزاب در رقابت های انتخاباتی (9)