ایران پرس - «کلاوس یوهانیس» رئیس‌جمهور رومانی تصمیم دولت این کشور مبنی بر انتقال سفارت از تل‌آویو به قدس را اقدامی اشتباه ارزیابی و تاکید کرد، اشتباهی در این زمینه رخ داده است و باید تصحیح شود.

به گفته «یوهانیس»، "ما نمی‌توانیم از سیاست خارجی پیروی کنیم که بر خلاف قوانین جهانی است."

دولت رومانی با تغییر مکان سفارت این کشور در اسرائیل از تل آویو به قدس موافقت کرده و این در حالی است که قدس در سطح جهانی به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی پذیرفته نشده است.

اقدام دولت رومانی  که روابط نزدیکی با آمریکا دارد با توجه به تصمیم اخیر «دونالد ترامپ» در زمینه انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس و به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایخت اسرائیل  صورت گرفته است.

پانزده قطعنامه‌ای که ترامپ نقض کرد

البته رومانی دراین زمینه تنها نیست و جمهوری چک نیز اعلام کرده که کنسولگری افتخاری در قدس افتتاح خواهد کرد.

با این حال در این کشور نیز بین «میلوش زمان» رئیس جمهوری و «آندری بابیش»  نخست وزیر جمهوری چک دراین زمینه اختلاف هست.

میلوش زمان در اواخر آوریل 2018 اعلام کرد، کشورش سفارت خود را از تل‌آویو به قدس منتقل خواهد کرد و در ماه مه در اولین گام یک کنسولگری افتخاری در شهر قدس دایر خواهد کرد.

در مقابل آندری بابیش اعلام کرد، کشورش هرگز سفارت خود را به قدس منتقل نخواهد کرد.

آندره بابیش تاکید کرد، دولت چک هرگز بر خلاف سیاست‌های مشترک اتحادیه اروپا در قبال قدس عمل نخواهد کرد و مصوبات شورای امنیت در ارتباط با این شهر را نقض نخواهد کرد.

به این ترتیب حتی در بین مقامات ارشد دولت های متحد آمریکا در اروپای شرقی که همواره تلاش می کنند تا در راستای خوشامد واشنگتن ، سیاست ها و اقداماتی هم راستا با آن اتخاذ کنند نیزدرباره مساله انتقال نمایندگی های سیاسی خود به قدس اختلاف وجوددارد.

ترامپ در 6 دسامبر 2017 اعلام کرد، واشنگتن، قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت می شناسد و سفارت خود را به آنجا منتقل خواهد کرد. 

«یلنا سوپونینا» مشاور رئیس انستیتو تحقیقات راهبردی روسیه معتقد است که دونالد ترامپ با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل با آتش بازی می کند.

کنگره آمریکا، در اکتبر 1995 طرح انتقال سفارت آمریکا به قدس را تصویب کرده بود، اما دولت های مختلف در آمریکا از آن زمان تاکنون از بیم واکنش افکار عمومی و دولتها از اجرای این مصوبه کنگره امتناع کرده بودند.

پیشقدم شدن ترامپ در این زمینه، نشان دهنده توجه ویژه وی به خواسته های نامشروع اسرائیل است.

 «استفانو بونیلائوری» کارشناس ایتالیایی با اشاره به تصمیم ترامپ درخصوص قدس گفت:

"آمریکا با این اقدام هرگونه ادعای میانجیگری و بی طرفی برای حل مساله فلسطین و اسرائیل را ترک کرده و به صراحت نشان داد که از ظالمان درقبال مظلومان حمایت می کند."

 قدس ازسال 1967 در اشغال رژیم صهیونیستی است.

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در  واکنش به این مساله  اتخاذ تصمیمات یکجانبه از سوی واشنگتن را به زیان صلح و ثبات جهانی وبی اثر کردن تلاش ها برای حل مناقشه فلسطین دانست.

واکنش‌های جهانی به تصمیم ضد فلسطینی ترامپ

اعضای اروپایی شورای امنیت یعنی فرانسه، آلمان، سوئد، بریتانیا و ایتالیا نیز در اقدامی بی سابقه، بیانیه‌ای مشترک در باره اقدام ترامپ صادر کرده و آن را خلاف قطعنامه‌های شورای امنیت و غیر مفید برای صلح در منطقه توصیف کردند.

با این وصف روشن است که موضع اتحادیه اروپا که رومانی و جمهوری چک از اعضای آن محسوب می شوندبر خلاف مواضع و اقدامات بخارست و پراگ است.

اکنون این سئوال مطرح است که این دو کشور اروپای شرقی بر اساس چه مجوزی سیاستی بر خلاف سیاست رسمی اتحادیه اروپا در باره قدس اتخاذ کرده اند؟ 

نویسنده:سيدرضا مير طاهر

138/116

بیشتر بخوانید:

عقب‌نشینی رومانی؛ سفارت بخارست به قدس‌اشغالی منتقل نمی‌شود

رئیس جمهور رومانی آب پاکی را روی دست نتانیاهو ریخت

پانزده قطعنامه‌ای که ترامپ نقض کرد
واکنش‌های جهانی به تصمیم ضد فلسطینی ترامپ