"اورزولا فوندرلاین" رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در مصاحبهای از تحریمهای آمریکا علیه پروژه گازی "نورد استریم-2" شدیدا انتقاد کرده و درعین حال گفت که البته این پروژه یک بعد سیاسی دارد و کمیسیون اروپا با ابزارهایی که در اختیار دارد از منافع کشورهای شرق اروپا حمایت میکند.
اشاره فون درلاین به بهانه جویی واشنگتن است؛ مبنی بر اینکه عملیاتی شدن خط لوله گازی نورد استریم -2 منجر به دور زدن کشورهایی مانند اوکراین و لهستان توسط روسیه برای صادرات گاز به اروپا شده و این کشورها را متضرر می کند. درواقع رئیس کمیسیون اروپا بر این نکته تاکید کرده که این اتحادیه به منافع کشورهای شرق اروپا نیز توجه دارد.
روسیه مهم ترین صادر کننده گاز به کشورهای اتحادیه اروپا محسوب می شود. در سالهای اخیر مسکو طرحهای بزرگی به منظور افزایش حجم گاز صادراتی به اروپا به اجرا در آورده و یا مد نظر قرار داده است.
پس از عملیاتی شدن خط لوله گازی نورد استریم -1، اکنون روسیه به دنبال تکمیل و عملیاتی ساختن خط لوله گازی نورد استریم -2 با همکاری یک کنسرسیوم اروپایی در سال 2020 است.
با این حال آمریکا به عنوان مهم ترین رقیب سیاسی، نظامی و اقتصادی روسیه مخالفت شدید خود را با این امر اعلام کرده و کارشکنیهای زیادی به منظور ممانعت از ساخت و عملیاتی شدن این خط لوله صورت داده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا بهشدت مخالف این پروژه گازی بوده و بارها از مقامات آلمانی خواسته است که این پروژه را اجرا نکنند. رئیس جمهوری آمریکا گفته است که نورد استریم-2 وابستگی آلمان و اروپا به گاز روسیه را بیشتر میکند.
ترامپ در مه 2019 در انتقادی بی سابقه پروژه خط لوله گازی نورد استریم- 2 را که با بودجه 11 میلیارد دلار در حال احداث است را یک «سلاح ژئوپلیتیک» توصیف کرد و گفت این پروژه وابستگی اروپا به گاز روسیه را افزایش میدهد.
آمریکا از دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما رئیس جمهور قبلی این کشور، بر طبل مخالفت با پروژه نورد استریم -2 کوبیده و خواهان توقف آن شده بود.
واشنگتن همواره ادعا کرده که این پروژه در راستای منافع اروپاییها نیست.
مایک پنس، معاون رئیس جمهورآمریکا در فوریه 2019 به شرکای اروپایی واشنگتن هشدار داد در برابر اجرای پروژه نورد استریم- 2 مقاومت کنند، چراکه این پروژه به وابستگی اروپا به روسیه منجر خواهد شد. با این حال این خواسته واشنگتن با بی اعتنایی اروپا به ویژه آلمان مواجه شده است.
ضمن اینکه روسها معتقدند دلیل اصلی مخالفت شدید آمریکا با صادرات گازی روسیه به اروپا، بیرون راندن مسکو از این بازار گازی و جایگزینی آن با گاز مایع طبیعی صادراتی آمریکا به اروپا است، به دلیل اینکه گاز مایع بسیار گرانتر از گاز طبیعی روسیه است لذا استقبال چندانی ازآن نشده و اروپاییها هم چنان خواستار گاز روسیه هستند.
به همین دلیل دولت ترامپ سیاست فشار بر اروپا را برگزیده است. ترامپ در 20 دسامبر بودجه دفاعی سال 2020 آمریکا را امضا کرد که درآن تحریمهایی علیه شرکتهایی که درپروژه نورد استریم -2 مشارکت کنند در نظر گرفته شده است.
این تحریمها با واکنش تند مقامات اروپایی و مشارکت کنندگان در این پروژه روبرو شده است. مسکو در قبال این اقدام خصمانه واشنگتن تاکید کرده که روسیه این خط لوله را که بیشتر آن اجرا شده و فقط مقدار کمی از آن باقی مانده را به اتمام رسانده و عملیاتی خواهد کرد.
آلمان به عنوان مقصد این خط لوله نیز ضمن انتقاد شدید از تهدیدات تحریمی آمریکا، بر اجرایی شدن این خط لوله تاکید کرده است."اولاف شولتز" وزیر دارایی آلمان اعلام کرد که دولت متبوعش تحریمهای آمریکا علیه پروژه گازی «نورد استریم 2» را بهشدت محکوم میکند.
چنین تحریمهایی، دخالت جدی در امور داخلی آلمان و اروپا و حاکمیت آنها محسوب میشود. ما این را به شدت محکوم میکنیم.» به نظرمی رسد پروژه خط لوله گازی نورداستریم -2 به عرصه ای برای زورآزمایی بین روسیه و اروپا از یک سو و آمریکا از سوی دیگر تبدیل شده است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
اقدامات آمریکا علیه خط لوله گازی نورد استریم2
پروژه گازی نورد استریم- دو؛ تهدید آمریکا به تحریم آلمان و روسیه
روسیه، آماده مقابله با تحریمهای آمریکا علیه پروژه نورد استریم 2