آمریکا در دو دهه اخیر تلاشهای گستردهای برای توسعه و استقرار سامانههای ضد موشکی در خاک خود و دیگر مناطق جهان انجام داده است.
دولت آمریکا همچنین به شدت در پی نظامی کردن فضا است که این مساله پیامدهای مخاطره آمیزی برای صلح و امنیت بین المللی دارد.
سند جدید «بازبینی دفاع موشکی 2019» که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، روز پنجشنبه 17 ژانویه، آن را رونمایی کرد، حاکی از این است که واشنگتن تصمیم دارد اقدامات خود را در زمینه توسعه توانمندی موشکی و فضایی تشدید کند.
راهبرد ضد موشکی جدید آمریکا از جمله شامل اتخاذ تدابیری برای گسترش فناوریهای دفاعی در فضا و استفاده از سامانههایی است که بتواند موشکها و سایر تهدیدات علیه آمریکا و متحدانش را سریع تر شناسایی، رهگیری و نابود کند.
در این چارچوب آمریکا قصد دارد حسگرهای پیشرفتهای را در فضا مستقر و نصب کند تا موشکهای دشمن را سریع تر شناسایی و رهگیری کند.
این مساله، واکنش شدید روسیه را به عنون رقیب اصلی هسته ای و فضایی آمریکا برانگیخته است. در واقع امتناع واشنگتن از محدود کردن برنامههای دفاع موشکی و آمادگیاش برای نظامی کردن فضا نگرانی شدید مسکو را برانگیخته است.
در این راستا وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای به واشنگتن هشدار داد تا مسابقه تسلیحاتی دوران جنگ سرد را بار دیگر آغاز نکند.
در این بیانیه، سند راهبردی دفاع موشکی آمریکا به مثابه صف آرایی جدید واشنگتن تلقی و تاکید شده است: این سند تمایل آمریکا را برای ایجاد سلطه نظامی و توانایی انجام عملیات نظامی در هر نقطه کره زمین نشان میدهد و در عین حال آمریکا هرگونه محدودسازی اقداماتش را در زمینه دفاع موشکی رد میکند.
در واقع آمریکا با تشکیل نیروی فضایی نه فقط قصد استقرار حسگرهایی در فضا را دارد، بلکه در صدد است تسلیحات فضاپایه را نیز در ماورای جو مستقر سازد تا بدین ترتیب امکان حمله از فضا را فراهم سازد.
اجرای این طرحها که بدون تردید واکنش دو رقیب فضایی آمریکا یعنی روسیه و چین را به دنبال خواهد داشت، به ایجاد مسابقه تسلیحاتی در فضا منجر میشود که پیامدهای جدی برای امنیت و ثبات بینالمللی خواهد داشت.
به نظر می رسد هدف واشنگتن،احیای پروژه جنگ ستارگان است که دولت ریگان در دهه 1980 برای برهم زدن موازنه هسته ای استراتژیک بین آمریکا و شوروی طرح کرد و در نهایت نیز با شکست مواجه شد.
آمریکاییها مدعی هستند که تهدیدات فضایی به اصطلاح «دشمنان» آمریکا در سالهای اخیر افزایش یافته و آنها به دنبال آن بوده اند که سلاحهای جدید را در فضا مستقر کنند.
از جمله در سال ۲۰۰۷، چین موشکی ضد ماهواره را آزمایش و یکی از ماهوارههای خود را ردیابی و نابود کرد. از دیدگاه واشنگتن این اقدام چین، تحریک آمیز و برای نظامی کردن فضا بوده است.
همچنین واشنگتن مدعی است که روسیه در حال طراحی سامانه لیزری هوایی است که هدف آن اخلال در سامانههای فضایی آمریکا است.
پنتاگون نیز اعلام کرده که روسیه برای نابود کردن ماهوارههای آمریکا در حال توسعه موشکهایی است که از هواپیماهای جنگنده پرتاب می شوند.
آدمیرال «سِسیل هِینی» Cecil Haneyرییس سابق فرماندهی راهبردی آمریکا می گوید: آمریکا باید روی موضوع ظرفیتهای احتمالی دشمنان بیشتر مطالعه و بودجه برنامههای فضایی و آمادگی کلی را بیشتر کند.
آمریکا اکنون با انتشار سند راهبردی خود قصد توسعه سامانههای ضد موشکی و نیز تقویت نیروی فضایی خود را دارد تا بدین ترتیب موقعیت اش را به عنوان قدرت برتر نظامی جهان تثبیت کند. این اقدام اما صرفا موجب رقابت تسلیحاتی، افزایش ناامنی و تضعیف امنیت جهانی خواهد شد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
هشدار روسیه درباره بازگشت آمریکا به جنگستارگان
فرمان ترامپ برای نظامی کردن فضا /تحلیل
اعلام تشکیل نیروی فضایی آمریکا: گامی برای کشاندن جنگ به فضا/ تحلیل