این سازمان حقوق بشری روز سه شنبه در بیانیه ای از رفتار دولت اسپانیا با پناهجویان حاضر در شهر" ملیله" Melilla و شهر "سیته" Ceuta، مناطق برون مرزی متعلق به این کشور در خاک آفریقا انتقاد کرد. این دوشهر در مرز دوکشور اسپانیا و مغرب قرار گرفته اند.
سازمان عفو بین الملل، با ابراز نگرانی از وضعیت سخت زندگی پناهجویان در ملیله و سیته تصریح کرد، دولت اسپانیا توجهی به پناهجویان ندارد و برای رفع مشکلات آنان اقدامی نمی کند.
این برای نخستین بار نیست که سازمان ها و نهادهای حقوق بشری بین المللی درباره نحوه برخورد کشورهای اروپایی با پناهجویان ابراز نگرانی می کنند.
در واقع از سال 2014 که بحران پناهجویان با عزیمت صدها هزار نفر از مردم کشورهای خاورمیانه و آفریقایی به سمت اروپا بمنظور گریز از ناامنی ها و اقدامات وحشیانه گروه های تروریستی و یافتن زندگی بهتر گسترش پیدا کرد، دولتهای اروپایی به شیوه های مختلف تلاش کرده اند تا مانع از ادامه حرکت پناهجویان و مهاجران غیر قانونی به سمت اروپا شوند.
شمارپناهجویان در سال 2015 از یک میلیون و 300 هزار نفر نیز گذشت. اکنون اروپایی ها تلاش می کنند تا با پناهجویان در مرزهای اروپا و یا حتی قبل از آن برخورد کنند.
یکی از این موارد، اقدام دولت اسپانیا برای ایجاد اردوگاه های پناهجویان در دوشهر متعلق به این کشور در آفریقای شمالی و در همسایگی مغرب یعنی شهر ملیله و شهر سیته است.
گزارش های مختلف حاکی از بدرفتاری ماموران اسپانیایی با پناهجویان است و همین مساله اعتراض عفو بین الملل را برانگیخته است. بنا بر اعلام سازمان عفو بین الملل، تصاویر ویدئویی که در اختیار این سازمان قرار گرفته حاکی از ضرب و شتم پناهجویان در ملیله و سیته از سوی پلیس اسپانیا است. این اقدام موجب تشدید نگرانی ها در باره وضعیت پناهجویان شده است.
در واقع یکی از محورهای انتقادی سازمان های حقوق بشری از اتحادیه اروپا به رویکرد کنونی این نهاد اروپایی در زمینه به منتقل کردن بحران پناهجویان به خارج از مرزهای اروپایی بر می گردد.
با توجه به اینکه اتحادیه اروپا بر سر نحوه مقابله با بحران پناهجویان به دو جناح مخالف تقسیم شده و هر کدام از آن ها تلاش می کند دیدگاه خود را بر کرسی بنشاند، لذا سران این نهاد اروپایی برای حل این مساله که از آن به عنوان بزرگترین چالش اتحادیه اروپا از زمان تشکیل آن یاد می شود، رویکرد متفاوتی نسبت به قبل اتخاذ کرده اند.
این رویکرد عبارت از توقف جریان پناهجویان در مرزهای اروپا بویژه در ترکیه از طریق امضای توافقنامه با این کشور بوده است که در مارس 2016 به امضا رسید.
با توجه به موثر بودن نسبی این توافق برای کاهش سیل پناهجویان به سمت اروپا، ظاهرا سران اروپایی به این جمع بندی رسیده اند که راهکار مشابهی با دیگر کشورهایی که می توانند مانع سیل پناهجویان شوند در پیش گیرند.
در این راستا سران کشورهای اروپایی در نشست اخیر خود امضای توافقی مشابه با توافق ترکیه با برخی کشورهای آفریقایی به منظور کاهش هجوم پناهجویان به اتحادیه اروپا را مد نظر قرار دادند. در بین کشورهای آفریقایی مد نظر اروپا مصر و سودان ولیبی هم قرار دارند.
با این همه سازمان های حقوق بشری بشدت از این اقدام انتقاد کرده اند. در عین حال سیاست جدید اتحادیه اروپا در همکاری با ناتو به منظور رهگیری شناورهای حامل پناهجویان در دریای مدیترانه و بازگرداندن آنها به مبادی اولیه آنها در سواحل آفریقای شمالی، موجب انتقاد سازمانهای حقوق بشری از این اقدام شده است.
بویژه اینکه شمار زیادی از پناهجویان در قایق های ناامن در مدیترانه به کام امواج دریا رفته و غرق می شوند.