برخی کشورهای اروپایی و آمریکا سهم مهمی در این جنگ با ارائه انواع کمکهای لجستیکی، اطلاعاتی و پشتیبانی رزمی از سعودیها و اماراتیها دارند.
این در حالی است که «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی غیر معمول و بر خلاف موضع پاریس که از حامیان تسلیحاتی اصلی عربستان سعودی و امارات است، خواهان پایان جنگ یمن شد.
لودریان روز سه شنبه در گفت وگو با رادیو بین المللی فرانسه از جنگ یمن به عنوان «جنگ کثیف» یاد کرد و از عربستان سعودی و امارات خواست به آن پایان دهند. وی تصریح کرد: باید در فروش سلاح به این کشورها مراقب بود.
وزیر امور خارجه فرانسه در حالی از جنگی یمن به عنوان «جنگ کثیف» یاد کرده که فرانسه از حامیان اصلی ائتلاف سعودی در جنگ یمن بشمار می رود.
فرانسه به عنوان سومین کشور بزرگ صادر کننده سلاح به عربستان، همچون آمریکا و بریتانیا نقش قابل ملاحظهای در حمایت از ائتلاف سعودی درجنگ یمن دارد.
فرانسه و عربستان سعودی در اواخر دوره ریاست جمهوری «فرانسوا اولاند» قرارداد تسلیحاتی به ارزش 455 میلیون دلاری امضا کردند.
در دوره ریاست جمهوری «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری کنونی فرانسه نیز همچنان بر تقویت همکاریهای نظامی و تسلیحاتی پاریس و ریاض تاکید شده و در این چارچوب نتیجه سفر«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در اوایل آوریل 2018 به فرانسه، انعقاد قرارداد های نظامی و اقتصادی به ارزش 18 میلیارد دلار بود.
در عین حال، گزارشها حاکی از همکاری نیروهای ویژه فرانسوی در جنگ بندر الحدیده در یمن بوده است. روزنامه فرانسوی «فیگارو» در 17 ژوئن 2018 در گزارشی به نقل از دو منبع نظامی فاش کرد، نیروهای ویژه فرانسوی در کنار نیروهای اماراتی در نبردهای ساحل غربی یمن حضور دارند.
دولت فرانسه چنین ادعایی را رد کرد، اما «محمد علی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن در توئیتی ضمن تایید خبر روزنامه فیگارو، از بازداشت دو نیروی ویژه فرانسوی و توقیف یک قایق متعلق به این نیروها توسط گارد ساحلی این کشور خبر داد.
با توجه به موارد ذکر شده موضع گیری اخیر وزیر خارجه فرانسه در قبال جنگ یمن حاکی از تناقض بین موضع گیری و اقدامات فرانسه در قبال عربستان و امارات و جنگ یمن است. ضمن اینکه فرانسه در ماههای اخیر بارها از تصمیم آلمان برای قطع فروش تسلیحات به عربستان انتقاد کرده و خواهان ارسال قطعات آن دسته از تسلیحاتی شده که ساخت مشترک فرانسه و آلمان است تا شرکت های فرانسوی بتوانند سفارش های تسلیحاتی سعودی ها را تحویل دهند.
با وجود گزارش های متعدد سازمان های حقوق بشری درباره کشتار غیر نظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیر نظامی این کشور توسط هواپیماهای سعودی و متحدانش و نیز محکومیت مکرر رژیم سعودی در زمینه نقض حقوق بشر به ویژه پس از قتل «جمال خاشقچی» رونامه نگار و منتقد معروف سعودی، اما غربی ها هنوز سهم مهمی درجنگ یمن دارند.
دولت های غربی از جمله فرانسه کماکان روابط نزدیک خود با رژیم سعودی و متحدانش مانند امارات را حفظ کرده و در مواردی مانند حمله به الحدیده در کنار نیروهای متجاوز ائتلاف سعودی حضور دارند. دیدبان حقوق بشر در ژوئن 2018 اعلام کرد، ائتلاف سعودی به دلیل عدم پایبندی به قوانین جنگی در یمن، سوابق وحشتناکی دارد. طبق اعلام این سازمان، نیروهای ائتلاف عربستان مبادرت به حملات هوایی غیرقانونی کرده و از زمان آغاز عملیات نظامی در یمن از بمب های خوشهای استفاده کردهاند.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
تلاش فرانسه برای توجیه فروش تسلیحات به عربستان