ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه با حضور در جمع نمایندگان ادیان مختلف این کشور، با توجه به جریحهدار شدن احساسات مسلمانان از موضعگیریهای اخیر فرانسه، تاکید کرد که آزادی بیان نباید بهانهای برای آزردن پیروان ادیان مختلف باشد.وی از لزوم ممانعت از هرگونه اقدام تحریکآمیز با هدف دامن زدن به اختلافات مذهبی سخن گفت.
موضع گیری پوتین در واقع به منزله انتقاد از موضع اسلام ستیزانه امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه است که اقدامات اهانت آمیز اخیر به ساحت پیامبر اکرم (ص) با انتشار چند باره کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر اسلام (ص)را به بهانه دفاع از ازآزادی بیان و کفر گویی در این کشور اروپایی توجیه کرده است. این موضع افراطی و تندروانه مکرون و دولت فرانسه باعث بروز واکنش های تند شده و در روزهای اخیر حملات متعددی با سلاح سرد و گرم در فرانسه و اتریش رخ داده است . پوتین به همین تندروی دو طرفه در سخنان خود اشاره کرده است.
وی در این باره ضمن اشاره به وضعیت پیچیده کنونی تصریح کردکه شاهد اقدامات تحریکآمیز افرادی هستیم که تحت پوشش آزادی بیان، احساسات پیروان دیگر ادیان را جریحهدار میکنند حال آنکه در مقابل، کسانی هم وضعیت موجود را دستاویزی برای توجیه خشونت و عدم تسامح قرار میدهند.از دیدگاه پوتین نتیجه این امر تشدید درگیریها همانند یک گلوله برفی است که به تدریج تبدیل به یک بهمن می شود و پیامدهای ناشی از آنها میتواند سالها و دههها برجای بماند.ضمن اینکه موضع پوتین به عنوان رئیس جمهور یک کشور بزرگ مسیحی ارتدوکس نشان می دهد که روسیه بر خلاف غرب که عملا رویکرد اسلام ستیزی و توهین به اسلام و مسلمانان را در پیش گرفته ، این دیدگاه را قبول نداشته و لذا نمی توان موضع غربی ها را موضع مسیحیت تلقی کرد.
از سوی دیگر توالی حوادث خونین اخیر در فرانسه و اتریش که واکنشی به تداوم اسلام ستیزی در اروپا است نشان می دهد که رویکرد لجوجانه و غیرمنطقی امانوئل مکرون در حمایت همه جانبه از اقدامات اسلام ستیزانه از جمله اصرار نشریه فکاهی شارلی ابدو بر ادامه انتشار کاریکاتورهای هجو آمیز از پیامبر اکرم (ص) آنهم به بهانه آزادی بیان حاصلی جز تحریک مسلمانان و افزایش تنش ها و تقابل ها در جامعه فرانسه به همراه ندارد و تداوم روند کنونی می تواند به افزایش غیر قابل باور خشونت ها در کشور های اروپایی بیانجامد. به گفته سیدهادی برهانی کارشناس مسائل غرب آسیا: فرانسه یکی از آزادترین کشورها در توهین به ارزش های اسلامی و اسلام ستیزی است.
ضمن اینکه بهانه مکرون برای آزاد گذاشتن دست اسلام ستیزان با توسل به اصل آزادی بیان مغایر با برخی قوانین فرانسه است. در بیانیه ای که روز چهارشنبه گروهی از اندیشمندان اسلامی خطاب به تمام مردم جهان مخصوصا مردم فرانسه منتشر کردند، تاکید شده که دموکراسی با استانداردهای دوگانه خشونت علیه یک جمعیت و تسامح برای جمعیت دیگر انسانی، سازگاری ندارد.در این بیانیه تصریح شده که فرانسه در حقوق موضوعه خود در باره حمایت از حقوق بشر از جمله مقابله با نژادپرستی، نفرت پراکنی و تبعیض، قوانینی تصویب کرده است که، همان قوانین پایه محکمی برای محکومیت توهین به مقدسات است.
در این قوانین اعمال نفرت، تبعیض یا توهین به ادیان را جرم تلقی کرده و مجازات برای آن پیشبینی کرده است.قوانین مربوط به نفرت در فرانسه که در اعلامیه حقوق بشر و شهروند فرانسه (مصوب ۱۷۸۹) آمده است، هم جزو حقوق مدنی و هم حقوق کیفری است. این قانون شهروندان را از بدنام کردن یا توهین به افراد و گروهها به دلیل دین، قومیت، ملیت، نژاد و غیر آن منع می کند. همچنین قانون مبارزه با نفرتپراکنی آنلاین (مصوب ۱۳ مه ۲۰۲۰) محتوای نفرت انگیزآنلاین را ممنوع اعلام کرده است.
بدین ترتیب مشخص است که دستاویز قرار دادن آزادی بیان برای توهین به اسلام و پیامبر آن صرفا به دلیل رویکرد کینه توزانه به اسلام صورت می گیرد.
بیشتر بخوانید:
مخالفت فرانسه با چاپ تمبر من محمد را دوست دارم
ادعای وزیر کشور فرانسه درباره تهدیدات تروریستی علیه این کشور