ایران پرس- تهران، امروز میزبان دومین اجلاس سه جانبه روسای جمهوری  ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان است.

اهمیت این اجلاس را می توان از سه جنبه بررسی کرد؛ 

1– شاخص بودن نقش تهران بعنوان کانون همگرایی های منطقه ای، بویژه در شرایطی که آمریکا سعی دارد تصویری غیر واقعی از نقش منطقه ای ایران القا کند.

2- موضوعات مطرح در این نشست با توجه به سمت و سوی همکاری سه جانبه، در چارچوب همگرایی بین همسایگان و توجه به ظرفیت های منطقه ای اهمیتی راهبردی دارد. 

3- این نشست نگاه ویژه ای به بحران های منطقه ای از حوزه قفقاز تا غرب آسیا دارد که نشان می دهد دراین زمینه می توان به اشتراک نظر رسید و این پیام خوبی برای همه کشورهای منطقه است. 

نشست مردادماه روسای جمهور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان

اهداف نشست سه جانبه تهران 

محمد ابراهیم رحیم پور معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه ایران در نشستی که اوت گذشته با حضور اعضای شورای علمی ایراس (موسسه مطالعات ایران و اوراسیا) برگزار شد، در این زمینه می گوید:

«نشست سه جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در حالی برگزار می شود که روابط دو جانبه ایران، روسیه در نقطه عطف قرار دارد و دلیل این نیز موضوعاتی است که در روابط تهران-مسکو ایجاد شده تا جایی که دو طرف تصمیم گرفته اند این روابط باید راهبردی شود. اکنون وقایعی در منطقه و جهان رخ داده که طرفین را به سوی یکدیگر سوق داده است.»

طراحی نشست‌های سه‌جانبه سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در مجموع نشان از اراده پایتخت‌های سه کشور برای گشودن فصل جدیدی در مناسبات سه جانبه  دارد.

مناسبات اقتصادی ایران از یکسو با روسیه و از سوی دیگر با جمهوری آذربایجان به موازات گسترش مناسبات دوجانبه و توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور وارد تعاملات چند جانبه شده است. 

در کنار مسایل راهبردی اقتصادی، از دید گاه مولفه های امنیتی نیز باید گفت تحولات درغرب آسیا و در حوزه قفقاز برای هر سه کشور بسیار مهم است و این تماس ها و نشست ها می تواند در ایجاد ثبات بیشتر و توسعه اقتصادی تاثیرات مهمی داشته باشد.

افشار سلیمانی کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به  پروژه راهگذر شمال به جنوب که یکی از مهمترین موضوعات همکاری میان ایران با روسیه و کشورهای حوزه قفقاز است می گوید:

«ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان از ظرفیت‌های ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی با یکدیگر برخوردارند که در کنار یکدیگر می‌تواند ظرفیت‌های خوبی را شکل دهد و موجب شکل‌گیری همکاری‌های جدیدی شود.»

چشم انداز همکاری های تهران، باکو و مسکو

او اضافه کرد: در واقع، ایجاد همکاری‌های جدید میان تهران، باکو و مسکو می‌تواد باعث تقویت ثبات و امنیت و افزایش سطح رفاه مردم منطقه شود.

اکنون طیف وسیعی از موضوعات درنشست تهران در لیست مذاکرات قرار دارد که دامنه آن از راهگذر ترانزیتی شمال تا مسایل حقوقی خزر، بحران های منطقه ای از سوریه تا حوزه قفقاز و مبارزه با تروریسم امتداد دارد.

از این رو از فرصت یکروزه نشست سه جانبه تهران باید به بهترین نحو و در بالاترین سطح درهمه زمینه استفاده کرد.134/110

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

نشست سه جانبه هیات های ایران، ترکیه و روسیه در قزاقستان/رایزنی های جابری انصاری در نشست آستانه

امروز؛ تهران میزبان نشست سه‌جانبه روسای جمهوری ایران، روسیه و جمهوری‌آذربایجان

نشست مردادماه روسای جمهور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان
نشست مردادماه روسای جمهور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان