ایران پرس- به‌رغم شدت بحران انسانی در یمن، جامعه بین‌المللی در حل بحران این کشور ناتوان مانده است. مردم یمن با بحران انسانی مواجهند و به کمک‌های بشردوستانه وابسته هستند.

پایگاه اطلاع رسانی اوریان 21 در مقاله ای به قلم «پییر برنَن» به بررسی اوضاع یمن و نقش جامعه بین المللی و فرانسه در این مناقشات پرداخت.

این رسانه که تحلیل اخبار و رویدادهای دنیای عرب و اسلام را منعکس می کند، نوشت: به رغم وخامت بحران انسانی در یمن و هشدارها نسبت به اوضاع این کشور، بسیج فعالان بین المللی برای حل صلح آمیز مناقشات و نجات مردم، همچنان بی فایده و بی اثر مانده است.

جنگ بی‌نتیجه در الحدیده

«امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در 27 ماه ژوئن کنفرانسی با حضور کارشناسان برگزار کرد. 

دراین کنفرانس که برگزاری آن در جریان سفر ماه آوریل «محمد بن سلمان» ولیعهدعربستان به پاریس اعلام شده بود، هیچ تصمیمی گرفته نشد.

ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی که علیه جنبش انصارالله (حوثی ها) مبارزه می کند، در 13 ماه ژوئن از حمله به شهر بندری الحدیده خبر داد.

این شهر از سه سال پیش در کنترل حوثی ها که بارها حملات نیروهای ائتلاف را دفع کرده اند، قرار دارد.

مردم یمن با بحران انسانی مواجهند و به کمک های بشردوستانه وابسته هستند.

به گفته سازمان ملل متحد از ابتدای بهار سال 2018، 70 درصد واردات یمن پس از عبور از دریای سرخ از طریق بندر الحدیده به این کشور وارد شده است.

تاکنون تجاوز نظامی در استان های شمال یمن توسط عربستان سعودی انجام می شد، اما حالا ارتش امارات متحده عربی فرماندهی حمله به الحدیده را بر عهده گرفته و برای اولین بار در نبردهای شمال کشور از زمین وارد عمل شده است.

امارات در حمله به الحدیده روی جنبش‌های جنوبی، شبه نظامیان محلی و طرفداران «علی عبدالله صالح» رئیس جمهوری پیشین یمن که علیه حوثی ها وارد عمل شده اند و همچنین روی مزدوران خارجی به ویژه مزدوران سودانی حساب کرده است.

ناهماهنگی و تندروی‌ها

خبر (ادعای) سقوط فرودگاه الحدیده در 20 ماه ژوئن اعلام شد.

رسانه‌های طرفدار ائتلاف عربی از این اتفاق به عنوان یک پیروزی یاد کرده و شادی کردند. این رسانه ها که از روی عمد جانبدارانه عمل می کنند، پا را فراتر گذاشته و از تصرف قریب الوقوع شهر و بندر الحدیده واقع در شمال (این شهر) توسط نیروهای مهاجم خبر دادند، اما اعلام این پیشروی ها نباید این طور القا شود که دستیابی به این اهداف کار ساده ای خواهد بود.

از یک طرف؛ فرودگاه الحدیده در جنوب این شهر واقع شده و از نظر استراتژیکی برای حوثی ها که نیروی هوایی و امکان نبرد هوایی در اختیار ندارند، مکانی کم ارزش است.

از طرف دیگر؛ نبرد برای تصرف بندر الحدیده و تسخیر شهر هنوز آغاز نشده است.

تحقق این خواسته مستلزم پیشروی سریع نیروهای ائتلاف به سوی مناطق مرکزی الحدیده است، اما حقیقت این است که نیروهای ائتلاف هم اکنون متوقف شده اند.

توازن قدرت به قطع یقین برقرار نیست و به نظر می رسد که حوثی ها از امتیازاتی برخوردارند.

به ویژه آن که بخشی از نیروهای ارتش ملی به حوثی ها متمایل هستند. ازطرف دیگر رهبران ائتلاف و تصمیم گیرندگان سیاسی نتوانسته اند برای جلوگیری از ویرانی شهر و تشدید بحران انسانی کاری انجام بدهند.

اوضاع وخیم تر می شود و سازمان های غیردولتی و همچنین تشکل های تحت امر سازمان ملل متحد نسبت به گرسنگی و کمبود امکانات برای مهار بیماری وبا که در سال 2017 دامنگیر یک میلیون یمنی شد، هشدار می دهند.

سازمان های غیردولتی و همچنین تشکل های زیر مجموعه سازمان ملل متحد بارها نسبت به این خطرات به ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی هشدار داده اند، اما هیچ توجهی به این هشدارها نشده است.

حمله ائتلاف به الحدیده با نابسامانی های عدیده ای همراه است و شایعاتی در مورد کاروان آوارگان و بسیج شبه نظامیان در نبردها را به دنبال داشته است.

هماهنگ کردن شبه نظامیانی که شرایط یمن آن ها را به همراهی با ائتلاف وادار کرده، کار چندان آسانی نیست.

به رغم تلاش امارات برای طرح اظهاراتی اطمینان بخش، استفاده از مزدوران سودانی نیز نگران کننده قلمداد می شود. استفاده از این مزدوران در دارفور قبلا اثبات شده بود.

تبعات نابسامانی ها و ایجاد مشکل در تامین نیاز ساکنان مناطق تحت کنترل حوثی ها یا به عبارتی تامین نیازهای نیمی از مردم کشور ظاهرا مورد توجه قرار نگرفته است.

برای عبور کالا از مرزها و ایجاد سیستمی برای کنترل مرزی، برنامه ای در نظر گرفته نشده است.

عوارض گمرکی در بندر الحدیده یکی از منابع درآمدهای حوثی هاست. هدف حمله نیروهای ائتلاف به این شهر بندری، فقط و فقط محروم کردن این شبه نظامیان از کسب این درآمد و جلوگیری از ورود سلاح که خاک عربستان را هدف قرار می دهند، بوده است.  

ائتلاف برای دستیابی به اهداف خود به هر اقدامی دست می زند و تداوم این تلاش ها وحشتناک است.

به نظر می رسد، همین رویه مانع به نتیجه رسیدن راهکارهای انسانی و سیاسی برای حل بحران یمن از طریق اقدامات غیر نظامی است.

سرنوشت طرح صلح تهیه شده توسط «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن پس از 4 ماه تلاش، هم اکنون به مصالحه بر سر حمله به الحدیده گره خورده است.

برگزاری کنفرانس بشردوستانه، بدون حضور بشردوستان

«امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه در جریان دیدار با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در دهم ماه آوریل، با اعلام تصمیم برگزاری کنفرانس بشردوستانه در باره یمن، همه را غافلگیر کرد.

این گردهمایی واکنشی بود به انتقادات مطرح شده علیه فرانسه و متهم شدن فرانسوی ها مثل بریتانیایی ها و آمریکایی ها به همدستی در جنگ یمن.

فروش سلاح به طرف های درگیر در یمن غیرقانونی نیست، اما این اقدام مشکل ساز، اواخر سال 2017 در فرانسه جنجالی شد و دامنه انتقادها به مجلس ملی و گروه نمایندگان حزب حاکم کشیده شد.

40 تن از نمایندگان فرانسه حزب حاکم خواستار تشکیل کمیسیونی برای تحقیق در این خصوص (فروش سلاح به عربستان) شدند.

کمک های بشردوستانه به یمن به شدت کاهش یافته و این کنفرانس قرار بود با اهداف بشردوستانه و مشخصا با هدف تعیین تعهدات مشخص برای ارسال کمک های بشردوستانه و در سطح وزیران برگزار شود.

زمان برگزاری کنفرانس که برای مدتی طولانی نامشخص بود، در نهایت تعیین شد.

کنفرانس بشردوستانه بین المللی پاریس با مشارکت عربستان سعودی برای 27 ماه ژوئن برنامه ریزی شد.

اما برنامه ریزی برای برگزاری این کنفرانس توجه کسی را به خود جلب نکرد.

سازمان مللی ها آن را «نا به هنگام» تلقی کردند، مارتین گریفیتس فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در یمن برنامه های خود را به اجرا گذاشت و متحدان غربی نیز نگاه خوبی به یکه تازی فرانسه نداشتند.

سعودی ها و اماراتی ها با این تفکر که خودشان قادر به اداره امور در زمینه بشردوستانه هستند، برای کارشکنی در کنفرانس از هیچ اقدامی رویگردان نبودند.

خبر مشارکت فرانسه در مین روبی الحدیده (اقدامی که آمریکا حامی اصلی ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی از آن سر باز زد) توسط یک نظامی اماراتی لو رفت.

انتشار این خبر نیز در بی اعتبار کردن مواضع و اقدامات فرانسه (در برگزاری کنفرانس) نقش مهمی داشت، چرا که بسیاری از ناظران پس از انتشار این خبر ریاکاری فرانسه را تایید کردند.

تبادل اطلاعات بین فرانسه با سازمان های غیردولتی فعال در یمن در جریان مقدمه چینی برای برگزاری کنفرانس، تنش های زیادی به دنبال داشت.

بشردوستان در برگزاری کنفرانس به عنوان مشاور مورد استفاده قرار گرفتند، اما آن ها خیلی دیر متوجه شدند که در کنفرانس بشردوستانه بین المللی پاریس شرکت ندارند.

این اتفاق انتقادهای زیادی را به دنبال داشت، جای هیچ شکی وجود ندارد که سازمان های غیردولتی بشردوست به درخواست عربستان سعودی به این گردهمایی دعوت نشدند.

مسئولان «مرکز شاه سلمان برای امداد و کمک بشردوستانه» به نمایندگی از عربستان سعودی در این گردهمایی شرکت کرده بودند. تماس های فرانسوی ها با حوثی ها برای شرکت در کنفرانسی که با همکاری عربستان سعودی برگزار می شد، همانطور که انتظار می رفت، بی نتیجه ماند.

شکست دیپلماسی امانوئل ماکرون

تبادل نظرها در این کنفرانس با حضور نمایندگان حدود 20 کشور، همچنین نمایندگان تشکل های تحت امر سازمان ملل متحد و سازمان های منطقه ای بسیار مایوس کننده بود.

این کنفرانس، محلی بود برای گفت و گو بین جمعی ناشنوا: مدافعان ضرورت و فوریت ارسال کمک‌های بشردوستانه در یک سو و نمایندگان کشورهای ائتلاف در سویی دیگر. به هر ترتیب چنین گفت و گویی به صدور بیانیه ملموسی منتهی نشد.

این کنفرانس چیزی نبود جز شکست سیاست های همیشگی ماکرون، متکی بر اقدامات غیرقابل پیش بینی و ناگهانی.

منجلابی که جامعه جهانی در آن گرفتار شده و ناتوانی در تحت فشار قرار دادن کشورهای عضو ائتلاف، اصلی ترین مساله ای بود که در این گردهمایی پر از اشکال و کاستی، به اثبات رسید.

مساله قراردادهای تسلیحاتی و مشارکت تشکل های تحت امر سازمان ملل متحد در همکاری ضد تروریستی ابزارهای خوبی برای تحت فشار قرار دادن عربستان سعودی و امارات متحده عربی قلمداد می شوند.

کشورهای پادشاهی منطقه به شدت برای بهبود چهره بین المللی شان تلاش می کنند، با توجه به این نکته که هر اقدامی بدون انتشار اختلافات موجود در خصوص یمن، کار چندان موثری نخواهد بود.

دو کارشناس یمنی همزمان با برگزاری کنفرانس پاریس در مصاحبه با روزنامه لوموند، تغییر استراتژی و وادار کردن عربستان سعودی و امارات به مصالحه، با هدف پایان دادن به مناقشات یمن را یک استراتژی واقع گرایانه توصیف کردند.

اگر فرانسه همانطور که فکر می کند، به عنوان یک قدرت بین المللی قادر به ایفای این نقش است، می توان امیدوار بود که مقامات فرانسوی و اروپایی نسبت به بن بست بودن راه کنونی (نادیده گرفتن گرسنگی و شیوع بیماری وبا در یمن) آگاه شده باشند.

مترجم: علیرضا فراهانی

116/120

بیشتر بخوانید:

گزارش: فرانسه در یمن به دنبال چیست؟

حمایت فرانسه، بریتانیا و آمریکا از جنگ در الحدیده یمن

انتقاد 350 شخصیت بین المللی از نقش آمریکا، بریتانیا و فرانسه در جنایات عربستان در یمن / تحلیل