ایران پرس- در حالی که تهدیدات امریکا علیه جامعه جهانی بر سر موضوع قدس همچنان ادامه دارد، بوتسوانا اعلام کرد، واشنگتن نمی‌تواند با تهدید حاکمیت بوتسوانا را خدشه‌دار کند.

دولت بوتسوانا در بیانه ای در واکنش به اظهارات «نیکی هیلی» نماینده امریکا در سازمان ملل متحد نوشت: موضع گیری «بوتسوانا» در قبال قدس تغییر نخواهد کرد.

در این بیانیه آمده است، پیام تهدیدآمیز هیلی به حدی  فاحش و نامناسب بود که هدف از ارسال آن، خدشه‌ دار کردن حق حاکمیت بوتسوانا به عنوان یک کشور مستقل است.

 پیش از رای گیری در مجمع عمومی بر سر قدس 

نماینده امریکا در سازمان ملل متحد پیش از رای گیری در مجمع عمومی بر سر ممنوعیت به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم اسراییل گفته بود، کشورهایی که با تصمیم دونالد ترامپ، رییس جمهوری امریکا مخالفت کنند، از کمک های مالی این کشور محروم خواهند شد.

این موضع گیری باج خواهانه سپس با توئیتی از رییس جمهوری امریکا نیز تائید شد. امریکایی ها امیدوار بودند با استفاده از نفوذ سیاسی و مالی خود به ویژه نزد کشورهای توسعه نیافته و فقیر در مناطقی همچون آفریقا، بر مخالفت ها غلبه کنند و مانع شکست حیثیتی رییس جمهوری امریکا شوند . 

 این تهدید آشکار و بی سابقه، نتیجه عکس به همراه آورد و به جز امریکا و رژیم اسراییل، فقط شش کشور تصمیم ترامپ را در به رسمیت شناختن پایتختی قدس برای رژیم اسرائیل و انتقال سفارت امریکا از تل آویو به قدس، محکوم نکردند.

اعلام نظر کشورهای آفریقایی با تصمیم ترامپ 

از این میان نیز فقط کشور توگو در غرب آفریقا حاضر شد با تهدید و ارعاب امریکا، علیه ترامپ رای ندهد. هشت کشور دیگر اروپایی نیز ترجیح دادند در برابر موضوع آینده قدس سکوت کنندد و دیگر کشورهای آفریقایی یک صدا مخالفت خود را با تصمیم رییس جمهوری امریکا اعلام کردند.

برخی از این کشورها به شدت به کمک های مالی و نظامی امریکا نیازمندند و از مزایایی همچون قراردادهای تجاری ترجیحی با امریکا برخوردارند.

با این حال، همین کشورهای آفریقایی، میان حفظ استقلال عمل خود و اعلام وابستگی کامل به واشنگتن، آن هم در موضوعی همچون اشغالی بودن قدس که حداقل در 15 قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد به آن اشاره شده است، اولی را انتخاب کردند. حتی گفته می شود دولت کانادا نیز قصد داشته است در زمان رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از موضع رئیس جمهوری امریکا حمایت کند اما پس از تهدیدات هیلی، موضع خود را تغییر داد تا به مرعوب امریکایی ها شدن متهم نشود. 

آینده قدس و اثبات انزوای سیاسی آمریکا و اسرائیل

به هر حال، رای گیری در مجمع عمومی سازمان ملل متحد علاوه بر اعلام نظر جهانی در مورد آینده قدس و اثبات انزوای سیاسی امریکا و رژیم اسراییل در این موضوع، استقلال عمل آفریقا را در برابر زیاده خواهی و تهدیدات امریکایی ها به نمایش گذاشت.

از این رو می توان این رای گیری را نقطه عطفی در مناسبات آفریقا با واشنگتن به ویژه در دوره ریاست جمهوری ترامپ قلمداد کرد.

«عمر موسی» دبیرکل پیشین اتحادیه عرب، سازمانی که تقریبا یک پنجم کشورهای  آفریقایی عضو آن هستند می گوید : آن چه در سازمان ملل متحد اتفاق افتاد ثابت می کند که جهان نمی پذیرد قدس پایتخت رژیم صهیونیستی باشد.111/135

نویسنده : امیرعلی ابولفتح

بیشتر بخوانید : 

ترامپ و نمایش ایستادگی در برابر کوبا / تحلیل