خبرگزاری فارس گزارش داد، «سیمون چنگ» عضو سرکنسولگری انگلیس در هنگ کنگ طی سفری که به «شنزن» چین داشت، بازداشت شده است.
بر اساس این گزارش، سیمون چنگ کارمند بخش تجارت و سرمایه گذاری کنسولگری انگلیس در هنگ کنگ هشتم آگوست (۱۷ مرداد) برای شرکت در یک مراسم تجاری به شنزن چین رفته بود و می خواست همان روز به هنک گنگ برگردد اما بازداشت شده است.
دولت چین تاکنون به گزارش ها درباره بازداشت دیپلمات انگلیسی واکنشی نشان نداده است اما وزارت امور خارجه انگلیس با صدور بیانیه ای از این موضوع ابراز نگرانی کرد.
درصورت صحت گزارش ها مبنی بر بازداشت دیپلمات انگلیسی از سوی چین، این رویداد را می توان گام جدید پکن در پاسخ به مداخلات فزاینده لندن در هنگ کنگ قلمداد کرد.
پکن بر این باور است که ناآرامیهای چند ماه گذشته در هنگ کنگ که همچنان ادامه دارد، رویدادی غیرطبیعی و ناشی از مداخلات خارجی است.
وضعیت ممتاز هنگ کنگ به عنوان یک قطب مالی و تجاری در منطقه شرق آسیا برای چین حائز اهمیت فراوانی است و به لطف موقعیت هنگ کنگ پکن هر سال حجم بالایی از سرمایه گذاری خارجی را جذب اقتصاد خود می کند.
اکنون و در شرایطی که اقتصاد چین درگیر جنگ تجاری با آمریکاست و رشد اقتصادی اش کند شده، ظاهرا دست هایی در کارند تا آرامش هنگ کنگ را بر هم بزنند.
ویلسون چونگ، اقتصاددان ارشد اتاق بازرگانی عمومی هنگ کنگ می گوید: «تصویر کلی اقتصاد هنگ کنگ تیره و تار است. اگر تنش ها ادامه یابد یا تشدید شود، ممکن است تاثیر منفی تری روی خرده فروشی بگذارد و گردشگران را به سمت مقاصد دیگر سوق دهد.»
در حالیکه بر اثر تداوم اعتراضات، آمارهای مختلف از اوضاع نامساعد هنگ کنگ در جذب گردشگر، سرمایه خارجی و همچنین خرده فروشی در این دولت شهر حکایت دارد، مقامات چینی بر این باورند که تشدید و تداوم ناآرامیهای هنگ کنگ ناشی از تحریک عوامل بیرونی است.
در دو ماه گذشته رسانه های مختلف گزارشهای قابل تاملی را منتشر کردند که نشان می دهد رد پای دولت های غربی در دامن زدن به اعتراضات و شورش های خیابانی هنگ کنگ مشهود است.
حمل پرچم آمریکا و انگلیس از سوی شماری از تظاهرکنندگان هنگ کنگی و یا اظهارات مداخله جویانه مقامات غربی بخصوص انگلیسی ها تردیدی باقی نگذاشته است که آمریکا و برخی از همپیمانان آن همچون انگلیس با هدف آسیب رساندن به چین در حال دامن زدن به ناآرامی ها در هنگ کنگ هستند.
به نظر می رسد هدف اصلی کشورهای غربی از تحریک معترضان در هنگ کنگ محروم کردن دولت چین از این ابزار موثر در تجارت جهانی است تا دولت ترامپ راحت تر بتواند در مذاکرات تجاری امتیازات لازم را از دولت پکن بگیرد.
با اینحال برغم این انتظار آمریکا و برخی متحدان آن از تقابل با چین از دریچه هنگ کنگ، تحولات جاری نشان می دهد کشورهای غربی تاکنون نتوانسته اند امتیازات لازم را از پکن بگیرند.
از سویی، چین نیز با خویشتنداری در مقابل تظاهرکنندگان مانع از بهره برداری بیشتر بازیگران غربی از جمله نهادهای حقوق بشری شده است .
با اینحال بازداشت دیپلمات انگلیسی فعال در هنگ کنگ، اقدامی جدید و متفاوت است که نشان می دهد چین بیش از این نمی خواهد در مقابل مداخلات آشکار کشورهای غربی از جمله انگلیس در امور هنگ کنگ مسامحه کند.
مقامات انگلیسی در هفته های اخیر بارها در اظهار نظرهای مداخله جویانه طرف معترضان را گرفته و از چین انتقاد کرده اند.
اکنون که حدود سه ماه از آغاز تظاهرات در هنگ کنگ می گذرد، بازداشت دیپلمات انگلیسی را می توان پیامی آشکار از سوی چین به انگلیس و دیگر کشورهای غربی قلمداد کرد مبنی بر اینکه ادامه مداخلات در امور داخلی چین می تواند پیامدهایی داشته باشد.135/118
نویسنده: محمود بلند اختر