این اقدام «انریکه پنانیتو»، پس از آن صورت گرفت که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به نیروهای گارد ملی این کشور دستور داد به منظور مقابله با ورود مهاجران غیرقانونی و موادمخدر از مکزیک به آمریکا، در مرز مشترک دو کشور مستقر شوند.
استقرار گارد ملی آمریکا در مرزهای مکزیک، تنش ها را میان دو کشور افزایش داده است.
در داخل آمریکا موضوعاتی چون چگونگی تامین بودجه نیروهای نظامی مستقر در مرز طولانی مکزیک، همچنین نیاز این کشور به ویژه در بخش های اقتصادی به مهاجران مکزیکی، انتقادات بسیاری را به دنبال داشته است.
بسیاری از تحلیلگران نیز هشدار داده اند، حملات مکرر ترامپ به مکزیک می تواند همکاری های حیاتی امنیتی دوجانبه را از جمله در مبارزه با قاچاق با خطر مواجه کند.
از سوی دیگر مقامات مکزیک نیز نسبت به شرایط جدید موضع گیری های تندی داشته اند، به طوری که «انریکه پنا نیه تو»، رئیس جمهوری مکزیک در بیانیه ای اعلام کرد، روابط مکزیک و آمریکا پرتنش و پویا است و به طور طبیعی چالش هایی دارد اما این چالش ها نمی تواند به هیچ وجه رویکردهای تهدیدآمیز یا توهین آمیز میان دو کشور را توجیه کند.
اکنون با گذشت چند روز از این اقدامات آمریکا، رییس جمهوری مکزیک خواستار بازنگری در همکاری با واشنگتن شده است.
این دستور در حالی از سوی رییس جمهوری مکزیک صادر شده است که این کشور با مشکلات داخلی بسیاری رو به رو است.
انتخابات پیش رو و فضای کنونی سبب شده تا موضوع روابط با آمریکا، اقتصاد و حل مشکلات اقتصادی و معیشت وهمچنین مبارزه با باندهای قاچاق مواد مخدر از جمله محورهای مورد تاکید نامزدهای انتخاباتی برای به دست آوردن آرای بیشتر باشد.
سخنان نامزدهای انتخاباتی نشان می دهد سیاست های ترامپ سبب به وجود آمدن یک اجماع ضد آمریکایی میان سیاستمداران، نخبگان و روشنفکران مکزیک شده است و همه آنان بر مقابله با واشنگتن تاکید دارند.
چنانچه «آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» نامزد جناح چپ درانتخابات ریاست جمهوری مکزیک گفت، دولت و ملت مکزیک کیسه بوکس هیچ کشور خارجی نیستند.
«ریکاردو آنایا» دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری مکزیک گفت، 80 درصد تسلیحاتی که مردم این کشور به وسیله آنها به قتل می رسند، از امریکا می آید.
اگرچه ابعاد بازنگری که رییس جمهوری مکزیک خواستار شده، هنوز مشخص نیست اما به نظر می رسد ادامه تنش به زیان هردو کشور خواهد بود.
به عنوان مثال اگر تهدید پنانیتو شامل همکاری های ضد تروریستی و ضد فعالیت قاچاقچیان مواد مخدر شود، ناامنی و معضلاتی چون مواد مخدر در آمریکا افزایش خواهد یافت.
از این رو به نظر می رسد در روزهای آینده دولت ترامپ در تصمیم خود برای ادامه حملات لفظی به مکزیک یا استمرار گارد ملی در مرزها تجدید نظر یا رضایت مکزیکوسیتی را برای ادامه همکاری جلب کند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/111
بیشتر بخوانید:
لغو سفر رئیسجمهوری مکزیک به امریکا بعد از تماس جنجالی با ترامپ
اعلام طرح های اقتصادی مکزیک برای مقابله با اقدامات امریکا/ تحلیل
سیاست متنوع سازی مکزیک در واکنش به اقدامات دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا