ایران پرس- شماری از سیاسیون کرد از جمله مسعود بارزانی، رئیس سابق منطقه کردستان عراق، خواستار بایکوت انتخابات آتی پارلمانی عراق و خروج از روند سیاسی این کشور شدند.

اداره محلی منطقه کردستان و دولت مرکزی بغداد همچنان در مسیر شکاف و تشدید اختلاف‌ها گام برمی‌دارند.

این شرایط البته، با رفتارهای غیرقانونی اربیل به خصوص در برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از عراق به وجود آمد و اکنون بار دیگر موضوع بودجه سبب بروز تنش تازهای در روابط اربیل-بغداد شده است.

بودجه منطقه کردستان پیش از این نیز یکی از مهمترین موارد اختلافی میان بغداد و اربیل بود زیرا اختلافها میان طرفین به خصوص رفتارهای غیرقانونی اربیل در حوزه انرژی و واریز نکردن درآمدهای نفتی به خزانه مرکزی عراق سبب شده بود که دولت بغداد از پرداخت کامل بودجه 17 درصدی این منطقه خودداری کند.

در حالی که مشکلات اقتصادی منطقه کردستان پس از برگزاری همه پرسی جدایی از عراق تشدید شد و افزایش شکل گیری اعتراض های اجتماعی در این منطقه را در پی داشته است، با تصویب قانون بودجه عراق در پارلمان این کشور، سهمیه 12 درصدی به منطقه کردستان اختصاص یافت. پس از این اقدام، شماری از سیاسیون کرد عراق از جمله مسعود بارزانی، رئیس سابق این منطقه خواهان خروج از روند سیاسی این کشور شدند.

کردها اصرار دارند که سهم بودجه آنها به دست کم 14 درصد افزایش یابد، اما دولت و پارلمان عراق بر این باور هستند سهم 17 درصدی که پیش از این برای این منطقه در نظر گرفته می شد، غیرواقعی بود و بودجه این منطقه نباید بیش از 12 درصد باشد.

منطقه کردستان مهم ترین موضوع پیش روی دولت عراق پس از غلبه بر داعش

 

خروج از روند سیاسی عراق در شرایطی مطرح شد که این کشور در آستانه برگزاری چهارمین انتخابات پارلمانی در 12 می 2018 قرار دارد.

در حالی که تا حدود زیادی آرایش سیاسی شیعیان و اهل سنت عراق برای انتخابات آتی مشخص شد، هنوز آرایش سیاسی کردها مشخص نیست. این در حالی است که اختلاف های درون منطقه ای نیز به حدی شدت یافته که روزنامه اخبار الخلیج (فارس) چاپ بحرین از احتمال فروپاشی خاندان بارزانی به دلیل رقابت سنگین مسرور بارزانی و نیچروان بارزانی، نخست وزیر منطقه کردستان خبر داد. یکی از نشانه های این رقابت سنگین این است که مسرور و نیچروان به طور همزمان در کنفرانس امنیتی مونیخ در فوریه 2018 شرکت کردند.

 تهدید به خروج از روند سیاسی عراق از دو منظر قابل ارزیابی است؛

نخست اینکه، در درون منطقه کردستان در خصوص چگونگی رفتار و تعامل با دولت مرکزی بغداد اجماع وجود ندارد. هنوز برخی از مقامات این منطقه از اشتباه راهبردی برگزاری همه پرسی جدایی کردستان از عراق که برای این منطقه در ساختار سیاسی عراق تبعاتی منفی داشت، عبرت نگرفتند. در همین راستا، «سعدی احمدپیره»، سخنگوی رسمی اتحادیه میهنی کردستان معتقد است که «بایکوت پروسه سیاسی از سوی کردها اقدام خطرناکی است و ضروری است به مذاکرات خود با بغداد ادامه دهیم.»

دوم اینکه، تهدید به خروج از روند سیاسی عراق تبلیغات انتخاباتی برای جلب اعتماد افکار عمومی است زیرا به خصوص حزب دموکرات تحت فشار شدید افکار عمومی منطقه کردستان قرار دارد و برآوردها حاکی از کاهش میزان کرسی های آن در انتخابات آینده پارلمانی عراق است.

137/110

نویسنده: سیدرضی عمادی

بیشتر بخوانید:

اعلام آمادگی اربیل برای تحویل روزانه 250 هزار بشکه نفت به بغداد

ابراز امیدواری کردها از نقش مرجعیت برای بهبود روابط بغداد - اربیل

تشکیل کمیته‌های فنی بغداد و اربیل برای حل مسأله صادرات نفت

منطقه کردستان مهم ترین موضوع پیش روی دولت عراق پس از غلبه بر داعش