دراین راستا، ارزش سهام دویچه بانک آلمان در معاملات روز جمعه بازار بورس این کشور 14 درصد سقوط کرد و باعث تشدید نگرانی ها شد.
با سقوط بیش از 14 درصد از ارزش سهام دویچه بانک، در معاملات صبح روز جمعه بازار بورس فرانکفورت، نگرانیها در مورد گسترش بحران بخش بانکی قاره سبز را افزایش یافته و باعث شده تا ارزش سهام دیگر بانکهای بزرگ اروپایی نیز کاهش یابد.
به طوری که ارزش سهام کومرزبانک آلمان 7.5 درصد، سوسیته ژنرال فرانسه 5.9 درصد و رایفایزن اتریش نیز 5.9 درصد کاهش یافت.
ورشکستگی ناگهانی بانک سیلیکون ولی که سبب تعطیلی یکباره آن توسط مقامات آمریکایی در هفته گذشته شد، موجی از وحشت را در میان بخش بانکی آمریکا ایجاد کرده است؛ به طوری که بازارها در مورد پیامدهای بزرگترین ورشکستگی بانکی در آمریکا پس از بحران مالی سال 2008 گمانه زنی کرده اند و بسیاری نیز نسبت به تسری این شرایط به بانک های دیگر از جمله بانک های اروپایی اظهار نگرانی کردند.
در واقع با ورشکستگی بانک سیلیکون ولی آمریکا زنگ خطر ورشکستگی بانکی در قاره اروپا به صدا در آمد و موجب نگرانی دولتها و شرکتهای اروپایی شده است.
بدین ترتیب به دلیل روابط و پیوندهای مالی و پولی بین بانک های آمریکایی و اروپایی اکنون این احتمال وجود دارد که با رخداد ورشکستگی بانک های آمریکایی همانند آنچه در سال 2008 رخ داد بانک های اروپایی نیز دچار ورشکستگی شوند.
«نیل ویلسون» تحلیلگر ارشد بازار با تشبیه وضعیت موجود با «نی که کمر شتر را میشکند» از فاجعهآمیز بودن این فرایند برای بانکهای اروپایی سخن گفته است.
این نگرانی ها خیلی زود جنبه عملی یافت به طوری که سهام بانک های مختلف اروپایی کاهش یافته است.
در ابتدا ارزش سهام یکی از بزرگترین بانک های اروپا به نام کردیت سوئیس 30 درصد کاهش یافت.
به گزارش «فایننشال تایمز» کاهش ارزش سهام کردیت سوئیس سبب شد تا میزان گسترده ا ی از سهام بخش های بانکی به فروش گذاشته شود.
سهامدار اصلی گروه بانکی کردیت سوئیس، هرگونه کمک مالی بیشتر برای نجات این بانک بحران زده را رد کرد. سقوط ارزش سهام کردیت سوئیس، به سهام دیگر بانک های اروپایی نیز سرایت کرده و سبب شده تا ارزش سهام «کامِرس بانک» و «دُویچِه بانک» بیش از 10 درصد سقوط کند.
دویچه بانک جزء 30 بانک برترجهان است و هرگونه بحران مالی در این موسسه مالی بر دیگر نهادهای مالی جهانی تاثیر خواهد گذاشت از این رو اکنون نگرانی سرمایه گذاران ومقامات اروپایی افزایش یافته است.
در این راستا، ارزش بانکهای بریتانیا نیز برای سومین جلسه متوالی 2.7 درصد کاهش یافت.
«ادوارد استنفورد» رئیس بخش راهبرد سهام اروپا در بانک HSBC گفت: "بازارها از تکرار ورشکستگی های بیشتر بانک ها نگران هستند."
این شرایط درحالی است که با توجه به هزینههای بالای زندگی، به ویژه قیمت انرژی، پس از تحریمهای غرب علیه روسیه که زندگی اروپاییها و اقتصاد کشورهای اروپایی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، حتی خطر رکود بزرگ در اقتصاد منطقه یورو نیز تشدید شده است.
در این زمینه صندوق بین المللی پول پیشتر هشدار داده بود که با توجه به کاهش رشد اقتصادی سه اقتصاد بزرگ جهان یعنی آمریکا، اتحادیه اروپا و چین در سال جاری، یک سوم اقتصاد جهان امسال با رکود مواجه خواهد شد.
اکنون ورشکستگی بانک ها نیز زنگ خطر جدی را در اقتصاد جهانی به صدا دراورده است به طوری که بیم آن می رود که نه تنها بحران مالی در اروپا تشدید شود بلکه جهان با بحران اقتصادی نظیر آنچه 2008 رخ داد مواجه شود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117