همه پرسی کاتالونیا برگزار شد؛ دولت مرکزی اسپانیا و منطقه خودمختار کاتالونیا هرکدام از پیروزی دم می زنند؛ اما آیا واقعا این رفراندوم برنده ای داشت؟

به گزارش روز چهارشنبه مونیتورینگ ایران پرس، «جان مودی» John Moody در یادداشت تحلیلی در پایگاه اینترنتی رسمی شبکه فاکس نیوز نوشت: در همه پرسی اخیر در اسپانیا هیچکس به معنای واقعی برنده میدان نبوده است اما دولت مرکزی در مادرید و  ناحیه بحران زده  کاتالونیا در شمال  شرق اسپانیا هر کدام دم از پیروزی در عرصه رعایت اصول اخلاقی می زنند و این در حالی است که هریک از طرفین این بحران سیاسی با غرور، دستاوردهای خود را عنوان می کنند.

از نظر مردم ناحیه کاتالونیا که امیدوار بودند بتوانند در اولین روز ماه اکتبر 2017 استقلال این ناحیه خود مختار را از اسپانیا اعلام کنند، بحران اخیر بسیار تلخ جلوه نموده چرا که تمامی امیدهایشان به یاس بدل شده است؛ در حالی که دهها هزار نفر از آنها  واجد شرایط بودند و میتوانستند درهمه پرسی اخیر حضوری فعال داشته باشند اما هیچکدام از آنها نمی دانستند که آیا همسایگان آنها در سایر نواحی اسپانیا  ذره ای در دل با این اقدام آنها موافق هستند یا خیر؟

شاید هم بخشی از این مساله به این علت بازگردد که نیروی پلیس اسپانیا به دستور دولت مرکزی به برخی از حوزه های اخذ رای از جمله مدارس یورش برده و صندوق های رای را مصادره کرده و مانع از تداوم همه پرسی شده است؛ در حالی که «کارلس پوجدمون»Carles Puigdemont  رئیس دولت محلی کاتالونیا اعلام کرده است که حضور موفقیت آمیز برخی از رای دهندگان در پای صندوق های رای نیز برای وی و آرمان هایش به نوعی پیروزی محسوب می شود.

ناتوانی دولت اسپانیا از درک و تفسیر آرای ماخوذه در کاتالونیا

دولت مرکزی اسپانیا در مواردی نیز از درک و تفسیر آرای ماخوذه در ناحیه کاتالونیا عاجز مانده بود؛ اما مردم در سایر شهرها پرچم ملی کشور محبوبشان یعنی اسپانیا را به نشانه وحدت و همبستگی ملی به اهتزار درآورده بودند.

نکته ای که در این میان بسیار حائز اهمیت است، آنست که بهره گیری از نیروهای مسلح در یک کشور به منظور مهار شرایط و در حقیقت کنترل رای دهندگان باعث افزایش تنش در بین مردمان این ناحیه می شود؛ ناحیه ای که خود مختار است و دارای فرهنگ دیرینه تاریخی و زبان منحصر به فردی است و آنها بر این باورند که دولت اسپانیا به فرهنگ آنها ارج نمی نهد.

از سوی دیگر آنها نسبت به سیاست های مالیاتی اسپانیا که در قبال آنها به مورد اجرا گذارده می شوند نیز معترض هستند و احساس انزجار می کنند.

در کل می توان گفت وقایع اخیری که در اسپانیا رخ داده است، می تواند برای سایر کشورهای اروپایی و صد البته برای دولت آمریکا بمنزله درس عبرتی محسوب شود، به این مفهوم که شما صرفنظر از اختلاف نظر با همسایگان خود باید به حرف آنها گوش فرادهید تا شاید راهی برای حل این اختلافات وجود داشته باشد، راهی که مستلزم خونریزی نیست و لزوماً تلخی را به کام طرف های درگیر نمی نشاند.

همه‌پرسی جنجالی استقلال «کاتالونیا» از اسپانیا روز یکشنبه با وجود مخالفت مادرید، برگزار شد.

به گفته «خوردی تورول» Jordi Turull سخنگوی دولت محلی کاتالونیا، حدود 90 درصد مردم این منطقه به استقلال کاتالونیا از اسپانیا رای دادند.

دادگاه قانون اساسی اسپانیا پیشتر برگزاری همه پرسی  را غیرقانونی اعلام کرده بود.

«ماریانو راخوی» Mariano Rajoy نخست وزیر اسپانیا نیز روز یکشنبه بلافاصله پس از اتمام زمان برگزاری همه پرسی استقلال، مردم کاتالونیا را فریب خورده برشمرد و افزود: «امروز در واقع همه پرسی استقلال در ایالت کاتالونیا برگزار نشد».

بر اساس قانون اساسی اسپانیا، این کشور غیرقابل تقسیم است.

کاتالونیا سال ها است برای استقلال از اسپانیا تلاش می کند.

مترجم: لیلا مهریار

115/110

بیشتر بخوانید:

پوجدمون: کاتالونیا تا چند روز دیگر اعلام استقلال می کند

ایندیپندنت: بحران سیاسی کاتالونیا فروپاشی سیاسی اسپانیا را به دنبال خواهد داشت

شرایط اسپانیا پس از برگزاری همه پرسی استقلال کاتالونیا/تحلیل