به گزارش خبرگزاری ایران پرس، سوالات مرحله دوم که توسط مردم و کارشناسان در دور بعدی مناظره نامزدها طرح شده، به شرح زیر است:
سوالات کارشناسان دور بعدی مناظره نامزدهای ریاست جمهوری که به بحث «ارتقای نظام سلامت» اختصاص دارد:
پرسش مردمی: اگر دیدید جلوی بیمارستان ها مردم از شهرستان ها می آیند و خیمه می زنند و چند ماه در نوبت هستند؛ برنامه شما برای این معضل بزرگ چیست؟
علیرضا مرندی: چقدر برای سلامت این جامعه که مدیونش هستید ارزش قائلید؛ سلامتشان و نه درمانشان.
کامران باقری لنکرانی: بحران فرسودگی شغلی و بحران مهاجرت نیروی انسانی و بحران نگهداشت نیروی انسانی بخصوص در مناطق محروم، نظام سلامت را تهدید میکند. برای حل این بحرانها چه برنامه ای دارید؟
سعید نمکی: نگاه شما به بحث عدالت در سلامت و دسترسی عادلانه مردم در نقاط محروم به زیرساختهای سلامت و نگاه شما به نظام شبکه و راهکارهای تقویت پوشش بیمه ای و کاهش پرداخت از جیب مردم چیست؟
ایرج حریرچی: نظام هوشمند اطلاعات سلامت باید مورد توجه وزارت بهداشت قرار گیرد؛تعهد دولت برای یکپارچه سازی اطلاعات برای دو سال و تعهد دولت برای اجرای پزشک خانواده در طی یکسال آیا در توان دولت شما هست؟
قاضی زاده: با اوضاع زیست محیطی تهران کسی نیست که در آن بیمار نشود
قاضی زاده هاشمی در بخش سوم صحبتهای خود عنوان کرد: من در ابتدا لازم میدانم به شبههای که درباره شهید رئیسی شد پاسخ دهم. فرق شهید رئیسی با دیگران این بود که با فاسد کنار نمیآمد و خودش اولین گزارش دهنده بود و با فساد برخورد میکرد.
وی اظهار داشت: اولویت اول ما این است که شما بیمار نشوید و سلامت را گسترش دهیم و ابعاد سلامت هم گسترده است. وظیفه دولت هم این است که موتور ایجاد بیماریها را خاموش کند و آنچه آلودگی ایجاد میکند را خاموش کند.
قاضی زاده هاشمی ادامه داد: در تهران با اوضاع زیست محیطی که پیدا کرده کسی نیست که در آن بیمار نشود و تعداد روزهای پاک بسیار اندک است و گویا در تهران فقط تولید دود و سیاستمدار داریم. ما باید باید ورزش را وارد خانواده کنیم و کم تحرکی را از بین ببریم؛ در بنیاد شهید با اجرای همین کار خانوادههای آسیب پذیر را شناسایی کردیم و برای آنها برنامه گذاشتیم که خیلی خوب بود.
قاضیزاده ادامه داد: اگر کسی بیمار شد نباید او را رها کنیم و باید دسترسی عادلانه به خدمات خوب اتفاق بیافتد و پوشش هزینههای درمان به صورت یکسان اتفاق بیافتد. باید میزان پوشش بیمهای در دهکهای پایین را انجام دهیم. در دولت رئیسی 16000 تخت بیمارستانی احداث شد و ظرفیت پزشکی و دندانپزشکی افزایش یافت، هزار پزشک به مناطق محروم اعزام شد و 12 میلیون نفر تحت پوشش خدمات درمان قرار گرفتند. ما وظیفه داریم سه دهک پایین را تحت پوشش قرار دهیم و از اینکه کسی به خاطر درمان دچار فقر شود جلوگیری کنیم.
قالیباف: مذاکره یک روش مبارزه است
قالیباف در بخش سوم سخنانش اظهار داشت: آقای پورمحمدی بنده هم موافقم که تحریم یک کاغذ پاره است و آسیب می زند؛ از این رو با مذاکره موافق هستم، اما مذاکره یک روش مبارزه است.
وی افزود: آمریکا نشان داده همیشه دشمن این سرزمین بوده. یقین کنیم که با دشمن مذاکره می کنیم اما دشمن است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به برجام، گفت: به آمریکا اعتماد شد ترامپ بیرون رفت و یک طرفه همه چیز را عمل می کردیم و باید گزارش آن را ارائه میدادیم؛ از این رو مجلس اقدام کرد و باعث شد تا کشور از یک بلاتکلیفی درآمد.
قالیباف افزود: در شورای عالی امنیت ملی مصوبه شد که مجلس قانونی بگذارد و قانون اقدام راهبردی تصویب شد. درباره این رابطه رهبر انقلاب فرمودند این قانون به نفع کشور و مردم و صنعت هستهای است و کشور را از بلاتکلیفی بیرون آورده است.
وی ادامه داد: هم نیازداریم رفع تحریم را دنبال کنیم؛ هم در داخل ظرفیتهایی وجود دارد که باید آن طرفیتها را فعال کنیم.
قالیباف تاکید کرد: گفتم که برای حل مشکل تحریم هر جا برویم و هر کجا باید مذاکره کنیم دریغ ندارم. ولی از آن طرف هم این شرط عقل است که این همه امکان در داخل داریم باید استفاده کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: در سال 104 میلیارد دلار انرژی را هدر می دهیم؛ آیا شرکتهای خارجی اینقدر سرمایه گذاری میکنند حتی اگر تحریم نباشد؟
وی ادامه داد: مهم است اجماع سازی داشته باشیم؛ منافع ملی را در حوزه داخلی و خارجی با عقلانیت دنبال کنیم. بنده حتما ظرفیت اجماع سازی و جمع کردن و بستر فراهم کردن را می توانم دنبال کنم.
قالیباف در پاسخ به پورمحمدی، تصریح کرد: بله قانون مجلس باعث شد تا کشور از یک بلاتکلیفی در بیاید؛ قبل از قانون اقدام راهبردی فروش نفت زیر 1 میلیون بشکه بود، اما بعد از آن فروش به بیش از 1 میلیون و 200 هزار بشکه رسید.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در بخش دیگر، بیان داشت: در حوزه سلامت هم این را می گویم که حتماً باید بهداشت را بر درمان مقدم کنیم.
پورمحمدی: کادر پزشکان مشکلات جدی دارند
پورمحمدی در بخش سوم سخنانش گفت: صرف تصویب یک مصوبه که مهم نیست بلکه باید نتایج عملی آنها را ببینیم! آقای قالیباف! داستان اکراین، رقابت چین با آمریکا و ... راه مواصلاتی و خط ابریشم و ... مناسبات قدرتی است که در حال تغییر است.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: نفت را ارزانتر میفروشیم و پول ما رانگه میدارند! قضایا پیچیده است. آیا تورم و نقدینگی کنترل شد؟ باید به مسائل عمیقتر توجه کنیم.
وی با اشاره به اینکه سه پزشک در جلسه ما و از نامزدهای ریاست جمهوری هستند، اظهار کرد: 45 درصد کادر پزشکی در تهران است و این همه مهاجرت در حوزه پرستاران و پزشکان اتفاق افتاد است و اینها مسائلی است که احترام به جامعه در تامین نیازها باید مورد توجه قرار بگیرد.
پورمحمدی گفت: کادر پزشکان مشکلات جدی دارند اما الحمدالله دانش پزشکی و تکنیک و تجربه پزشکی و تجهیزات پزشکی و صنایع دارویی و شبکه آموزش روستایی و تکنولوژی جدید به همراه هوش مصنوعی باید توجه شود. ظرفیتهای زیادی در کشور و ایده و طراحی و ابتکار زیادی وجود دارد که بایستی به آنها توجه شود.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: حتماً ترامپ شاید بخواهد برگردد. باید در این میدان با قدرت برویم و از فرصتها استفاده کنیم و شکاف لحظهها کنیم؛ نشده است تا اینجا.
زاکانی: ترامپهراسی آقای پورمحمدی راه به جایی نخواهد برد!
زاکانی در بخش سوم سخنانش خطاب به پزشکیان گفت: از توصیههای اخلاقی آقای پزشکیان تشکر میکنم! ترامپهراسی آقای پورمحمدی راه به جایی نخواهد برد! بعداً ایشان باید توضیح بدهند که با اسناد SFO چه کار کرده است؟! اسنادی که از خارج از کشور به دفتر ایشان آمد و بایگانی شد و باید توضیح بدهند که چه کار کردند؟! که به موقعش بحث خواهیم کرد!
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: مهمترین بخش در حوزه پزشکی نیروی انسانی که سرمایه بزرگی است. بهرهورز، پرستاران، ماماها و ... بزرگترین سرمایه ما هستند. ما شبکه بهداشت را تقویت میکنیم و پیشگیری مقدم بر درمان است. بیمه پایه رایگان باید دراختیار 15 درصد جامعه قرار بگیرند که بیمه نیستند و 60 درصد مردم بیمه تکمیلی خواهند شد و بیمهها را عمق میدهیم.
وی با اشاره به رایگان شدن درمان 40 درصد مردم در دولت خدمت ادامه داد: یک هزار و 54 بیمارستان را در کشور داریم که 184 بیمارستان خصوصی است و نزدیک به 600 بیمارستان دولتی است.
زاکانی اضافه کرد: هزینه بیماران صعب العلاج در دولت خدمت به صورت کامل رایگان خواهند شد و دولت از بخش خصوصی خرید راهبردی میکند و مسیر تحول را به سمتی میبرد که سلامت در زندگی افراد بتواند اسباب حفظ و صیانت انجام بشود.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه امروز 40 درصد از هزینههای درمان از جیب مردم هزینه میشود، گفت: این را به بین 20 تا 30 درصد ظرف 4 سال درصد خواهیم رساند.
پزشکیان: مجلس و دولت و قوه قضاییه وقتی به مردم میرسد پول کم میآورند
مسعود پزشکیان در بخش سوم اظهارات خود طی سخنانی اظهار داشت: اینکه در رابطه با بهداشت و درمان ما چه کردیم، بنده در تبریز که رئیس دانشگاه بودم، ساختار روستاها را اصلاح کردیم و در عرض 6 ماه بیش از 600 خانه بهداشت بدون اعتبار و با کمکهای مردمی ساختیم. با بچههایم در کوهستانها کارگری کردیم. و برای اینکه در مناطق محروم کار کنیم عملاً در این مناطق کارگری کردیم.
وی افزود: بحث پزشک خانواده را در این مناطق راه انداختیم. نگاه ما این بود که انسان کالا نیست و نمیشود با انسانها به شکل کالا رفتار کرد. قبل از ما در قانون برنامه سوم توسعه قرار بود همه چیز به بخش خصوصی واگذار شود و مریضها به بیمارستان میآمدند و مردهی آنها نیز تحویل خانوادهشان نمیدادند. ما این را تغییر دادیم و بیمههای روستایی را در دولت آقای خاتمی درست کردیم. هرکس سر تخت پول نداشت او را بیمه کردیم. آمبولانسها و مراکز بهداشتی را اصلاح کردیم و برای این روند دستورالعمل نوشتیم. همه این موارد در سیاستهای مقام معظم رهبری دیده شد.
پزشکیان با اشاره به ایرادات ساختار بیمهای کشور گفت: مجلس و دولت و قوه قضاییه از بخش خصوصی خرید خدمت میکنند و وقتی به مردم میرسد پول کم میآورند. ما خدمت آقای قالیباف رفتیم برای اینکه حداقل درآمدهای ناشی از افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده به این بخش اختصاص پیدا کند. درآمد ناشی از 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده مخصوص بیماران صعب العلاج است و اگر این منابعی که بالغ بر 180 هزار میلیارد تومان است، درست تخصیص پیدا کند، مشکلات قابل حل است. ما روند حرکت را در بهداشت و درمان به نفع مردم و محرومان عوض کردیم.
کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری گفت: در مجلس همیشه دعوای ما این است که چرا قانون را اجرا نمیکنند. مشکل این است که ما دولتیها و مجلسیها و قوه قضاییه میرویم بخش خصوصی و به مردم که میرسد دولتها پول نمیدهند و مجلس هم فشار لازم را نمیآورد. در حالی که ما باید سر سفرهای بنشینیم که برای مردم پهن کردهایم نه اینکه خودمان با خودمان ویژه عمل کنیم.
پزشکیان عنوان کرد: در همین مجلس گذشته درامد پزشکان را کاهش دادند و سقف گذاشتند ولی خودشان بیرون قرارداد داشتند و پول بیشتری میگرفتند. پزشک خصوصی که دولت یا مجلس با او قرارداد داشت در یک عملش به اندازه یک ماه پزشک بیرون پول میگرفت.
وی گفت: هرچقدر پزشک تربیت کنید آیا این پزشک با 10-20 میلیون به روستا میرود؟ باید ساختار را عوض کنیم. اینکه تئوری بدهیم ولی سفرهمان را با مردم جدا کنیم، مشکل را حل نمیکند.
جلیلی: سازوکار بیمهها باید عدالتمحور شود
جلیلی در بخش سوم سخنانش اظهار داشت: بخشی از نظام سلامت مربوط به وزارت بهداشت است و برخی موضوعات فراتر از این است. در 45 سال گذشته میانگین طول عمر که در ابتدای انقلاب 55 سال بود امروزه به 77 سال رسیده و این از موفقیتهای نظام سلامت ماست. 24 ساعت گذشته متاسفانه 1200 فنر از جمعیت ما فوت کردند و این آمار بهصورت متوسط است. مرگ حق است ولی این رافع مسئولیت ما در مرگهای قابل پیشگیری نیست و باید این مرگها به صفر و یا حداقل برسد؛ 47 درصد از این آمار مرگ زودرس است. برخی از اینها بهخاطر آلودگی هوا، دخانیات، یک عارضه بیماری و غیره است.
وی بیان کرد: دولت اینجا وظیفه دارد و برخی این موضوعات فراتر از یک دستگاه بوده و کارویژه است. حدود 2.42 درصد از جمعیت ما در سال دچار بیماریهایی میشوند که هزینههای کمرشکن دارد و به زیر خط فقر میروند. اگر بیماری سراغ مردم برود، همان بیماری کافی باشد و شرایط دیگری حادث نشود.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: متاسفانه خود صندوقهای بیمه بهدلیل اشکالاتی بیمار هستند و عدالتمحور عمل نمیشود. اگر چنین جمعیتی اینگونه دچار مشکل میشود و یک خانواده متاثر از آن میشود، باید بیمهها سازوکار عدالتمحور داشته باشند. یارانه فقط این نیست که فقط به فرد بیمار داده شود و بلکه باید نحوی توزیع شود تا کاهش هزینههای این بیماری را شاهد باشیم.
قاضی زاده: با فعال کردن گردشگری سلامت سایر حوزههای گردشگری هم فعال خواهند
قاضیزاده هاشمی در بخش چهارم صحبتهای خود عنوان کرد: با بیان مساله، مسائل حل نمیشود. ساحت ریاست جمهوری ساحت شخصیتی است که مسائل را بررسی کرده و با کارشناسان نشسته و با برنامههای مشابه آشناست و روندها را بررسی کرده و راهکار عملی دارد که به مردم عرض میکند. ولی دوستان جوری بحث میکنند که انگار وقتی رئیس جمهور شدیم تازه میخواهیم با کارشناسان راهکار پیدا کنیم! خواهشم این است که حرف روشن بزنیم.
وی افزود: الان 4 میلیارد دلار ارز ترجیحی به دارو میدهیم ولی دسترسی مردم به دارو مشکل است. اینجا باید بگوییم میخواهیم چه کنیم که دچار قاچاق معکوس دارو نشویم؟راهکار ما استفاده از بیمه و دست برداشتن از فشار به کارخانههای تولید داروست.
قاضی زاده عنوان کرد: یا در بحث سلامت الکترونیک، ما این را در بنیاد شهید اجرا کردیم. در بنیاد شهید، ما نظام بیمه را به چرخش داده در نظام سلامت متصل کردیم و این مشکلات را حل کردهایم. یکی از دلایل مهاجرت پزشکان ما درآمد بهتر آنها در بیرون است؛ ما باید صندوقی درست کنیم با ارزش 20 میلیون دلار و از محل خود بخش خصوصی که با آنها در این باره صحبت کردهایم، میشود این کار را کرد و درآمد 100 میلیون یورویی ما در سال به 5 میلیارد دلار بعد از 4 سال برسد. با فعال کردن گردشگری سلامت سایر حوزههای گردشگری هم فعال خواهند و مشکل مهاجرت پزشکان ما هم حل میشود. بهترین وضعیت حوزه سلامت را در منطقه داریم و پزشک و پرستار ما را اروپاییها و آمریکاییها روی دست میبرند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: کاری که در دولت شهید رئیسی شروع شد را باید ادامه دهیم و تکمیل نظام شبکه هم باقی مانده که باید انجام دهیم. تکمیل نظام شبکه و تقویت این موضوع در روستا و توسعه آن در شهرها موضوع مهمی است. باید کاری کنیم مراقبت اولیه طوری انجام شود تا افراد پرخطر همواره کنترل شود تا خطر را از آنها دور کند.
قالیباف: سلامت مهمتر از معیشت است
قالیباف در بخش چهارم مناظره دوم، با بیان اینکه سلامت مهمتر از معیشت است، اظهار داشت: در نظام سلامت عوامل موثری است که در اختیار وزارت بهداشت و درمان نیست؛ ریشه در عوامل دیگری دارد که نیاز به هماهنگیهای بخشی دارد.
وی افزود: آلودگی آب، هوا و صوت، هیچ ربطی به بهداشت و درمان ندارد. اصلاح این موارد باید فرابخشی باشد. از این کار یا غفلت کردیم یا ناآگاه بودیم و یا اینکه بدون تعارف عرضهاش را نداشتیم که انجام بدهیم.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه تدبیر درست و مدیریت خیلی در کار موثر است، تصریح کرد: محیط زیست امروز از استراتژیهای بخشی ماست یعنی به اندازه امنیت و فرهنگ و رفاه و سیاست و سیاست خارجی هم موضوعیت دارد ولی متاسفانه در اینجا اصلا فرصت بحثش هم نشد.
قالیباف تاکید کرد: بعضی موضوعات ما از اول تا الان حل نشده است؛ مثلاً شیرخشک از دوره جنگ دغدغه بود؛ الان هم دغدغه است. الان هم در نظام سلامت 20 سال دیگر افراد بالای 60 سال ما سه برابر میشوند و الان باید چاره کرد.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ما الان باید هم آیندهمان را روشن کنیم که امید داشته باشیم که این کار دسترس ماست و هم وضع حال مردم را خوش کنیم که در سلامت تحت فشار نباشند.
وی افزود: الان بین 8 تا 9 میلیون نفر سرانه در بهداشت و درمان هزینه میکنیم. واقعا این کیفیت درمان متناسب 8-9 میلیون است؟ آیا توزیع پزشکان ما نرمال است؟ یا حقوقشان را ندادیم یا هر چیز دیگر.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان داشت: در بیماریهای صعب العلاج مجلس این افتخار را داشت که صددرصد را تحت پوشش قرار داد طبق قانون؛ امروز حدود 2 میلیون نفر تحت پوشش این هستند. سه دهک اول یعنی 6 میلیون نفر هم رایگان بیمه سلامت شدند.
پورمحمدی: اسراف و پرت عظیم انرژی داریم
پورمحمدی در بخش چهارم سخنانش افزود: بحث سلامت جزو نقاط مثبت ما است، ما سه پزشک در جلسه داریم که طرحهای خود را به ما بدهید که ما اجرا کنیم!
وی خاطرنشان کرد: تقریباً از نظر بسترها دانش و ظرفیت و هتلینگ و بیمارستان و تخت و آزمایشگاهها و ... در وضعیت خوبی هستیم. ما باید توسعه زیرساختهای ارتباطی برای مشاوره و درمان و سایر زیرساختها را گسترش بدهیم. آقای قالیباف اشاره کردند که سالمندی مسئله جدی کشور است و بعضی از بیماریهای جدید مثل اوتیسم آمده است.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری گفت: من فکر میکنم باید نگاه جامع و کامل داشت. پزشکان و کادر بزرگ پزشکی جزو فرهیخته ترین اقشار جامعه ما هستند.
وی با بیان اینکه گردشگری سلامت ظرفیت بسیار مهمی است و باید مورد توجه قرار بگیرد، تصریح کرد: کلان سیاستگذاریها را دولت باید توجه کند و بستر مناسب و مدیریت اقتصاد سلامت و درمان را فراهم کنیم.
پورمحمدی اظهار کرد: مطمئنم با مدیریت خوب در یارانه سوخت و انرژی که متاسفانه در دورههای گذشته یعنی 15-16 سال گذشته در دو طیف مدیریتی جناحی نتوانسته سامان یابد و اسراف و پرت عظیم انرژی داریم. حتی میتوانیم کل انرژی را به اندازه رفاه مطلوب و سطح بالای جهانی، مثلاً اروپا میانگین مصرف سوخت رابه مردم مجانی بدهیم.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری گفت: ما مسائل زیادی داریم که عمدتا در رویکردها و برنامهریزیهای اقتصادی، چابک سازی دولت و کاهش هزینهها و ... است.
جلیلی: باید از مرگهای زودرس جلوگیری شود
سعید جلیلی در بخش چهارم سخنانش گفت: بحث ما سلامت است و از مباحث حیاتی آحاد کشور است و صحبت از نقش رئیسجمهور در این زمینه است. رئیسجمهور وظایفی دارد که باید انجام دهد و این بحث در قانون اساسی تاکید شده است.
وی بیان کرد: برخی موضوعات نظام سلامت بیشتر ناظر به مباحث وزارت بهداشت است و خیلی از این موارد خارج از آن است و سلامت مردم را نشانه میگیرد و موجب میشود سلامتی مردم تهدید شود. ما در چند سال گذشته بهطور متوسط از تلفات جادهای حدود 20 هزار نفر است.
نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: از موضوعات دیگر در بحث نظام سلامت عوامل اجتماعی است. اشتغال و امنیت شغلی بر سلامت افراد تأثیر میگذارد. بیماریها و فوتها بهدلیل عوامل اجتماعی و سایر عوامل است.
جلیلی بیان کرد: اگر میگوییم آلودگی هوا، غذایی و عوامل دیگر میتواند اینقدر بر سلامت مردم موثر باشد، چه کسی باید این را دنبال کند؟ وظیفهی رئیسجمهور این است که تا حد ممکن مرگهای زودرس را جلوگیری کرده و کاهش دهد.
وی عنوان کرد: اگر 10 سال پیش رئیسجمهور این مباحث را دنبال میکرد و درصد قابل توجهی کاهش مییافت، بسیاری از مردم ما به مرگ دچار نمیشدند.125