رزمایش مشترک لهستان و آمریکا برای افزایش آمادگی این عضو شرقی ناتو و مقابله با آنچه که تهدید روسیه می نامد، برگزار شد.
دولت لهستان بارها خواهان افزایش همکاری نظامی با آمریکا و ناتو شده است، اما تبلیغات آمریکا در زمینه بزرگ نمایی تهدید روسیه برای کشورهای شرق اروپا از جمله لهستان و سه کشور حوزه بالتیک نیز در این زمینه موثر بوده است.
اوایل ژانویه 2017 ، 78 دستگاه تانک، 144 خودرو نظامی و 3500 نظامی آمریکایی به عنوان بخشی از اقدامات ناتو برای تقویت امور نظامی نزدیک مرز روسیه ، وارد اروپا شدند.
این اقدام، بخشی از طرح دولت اوباما برای مقابله با روسیه در شرق اروپا بود. یگان های زرهی و مکانیزه ارتش آمریکا قرار است در یکی از بزرگ ترین عملیات پس از جنگ جهانی دوم، در کشورهای منطقه بالتیک مستقر شوند.
بهانه این اقدام آمریکا، افزایش اطمینان کشورهای حوزه بالتیک به تعهدات آمریکا است.البته در اوایل ژانویه 2017 یک گردان زرهی آمریکا با 1000 نظامی به همراه تجهیزات نظامی زرهی وارد لهستان شدند تا توان دفاعی این کشو را تقویت کنند.
ناتو با بروز بحران اوکراین از سال 2014 به تقویت همکاری خود با کشورهای عضو ناتو در شرق اروپا پرداخت. به دنبال نشست سران ناتو در اواسط 2016 ، این سازمان نظامی در چارچوب تقویت حضور نظامی خود تصمیم به استقرار چهار گردان زرهی –مکانیزه در لهستان و سه کشور حوزه بالتیک یعنی لیتوانی ، لتونی واستونی گرفت.
در واکنش به این اقدامات، مسکو اعلام کرد افزایش نیروهای ناتو در نزدیک مرزهای خود را اقدامی تحریک آمیز میداند که می تواند باعث بی ثباتی در منطقه و جهان شود.
در عین حال ناتو بر مبنای سیاست گسترش به شرق، پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 تلاش مستمری را برای به عضویت در آوردن کشورهای شرق و مرکز اروپا آغاز کرده است.
این رویکرد ناتو با مخالفت شدید روسیه مواجه شده است. از دیدگاه روسها این اقدام ناتو به منظور دربرگیری روسیه و انزوای روز افزون آن صورت می گیرد.
رویکرد خصمانه ناتو و ادامه تلاش آن برای پیشروی به سوی شرق باعث شد روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را تهدید امنیت ملی روسیه تلقی کند.
مقامات مسکو به این نتیجه رسیده اند که دشمنی و خصومت غرب با روسیه ، پدیده ای زود گذر نیست بلکه رویکردی مستمر است که توسط ناتو وآمریکا دنبال می شود.
البته روابط روسیه و ناتو تا قبل از بحران اوکراین بیشتر مبتنی بر همکاری و تعامل بود. دو طرف در قالب یک شورا موسوم به شورای ناتو- روسیه تعامل داشتند.
این شورا در سال ۲۰۰۲ شکل گرفت و آخرین نشست رسمی این شورا نیزدر ژوئن ۲۰۱۴ برگزار شد. از آن زمان به مدت دو سال گفتگو بین روسیه و ناتو متوقف شد تا اینکه دو نشست در مه و ژوئیه2016 در بروکسل برگزار شد، بدون اینکه این نشست ها نتیجه مثبتی در زمینه کاهش اختلافات متقابل داشته باشد.113/110
بیشتر بخوانید:
فرمانده ستاد کل ارتش لهستان استعفا کرد
مخالفت لهستان و لیتوانی با میزبانی بازداشتگاههای مخفی آمریکا/ تحلیل
زخمی شدن دو نظامی آمریکایی در لهستان
واکنش تند روسیه به ورود نظامیان آمریکایی به لهستان /تحلیل