به گزارش خبرگزاری ایران پرس، محمد حسن شیخ الاسلامی رئیس مرکز مطالعات وزارت امور خارجه در این همایش گفت: بر اساس سناریوهای آینده درباره محیط بین المللی و چشم انداز آن، سیاست خارجی هم باید چشم انداز داشته باشد و بداند که در کدام نقطه قرار دارد، چگونه تحت تاثیر تحولات محیطی قرار می گیرد، چگونه واکنش نشان خواهد داد و برای افق آینده، چه وضعیتی را برای کشور پیش بینی و بر مبنای وضعیت مطلوب برنامه ریزی می کند.
وی گفت: بازیگرانی موفق خواهند بود که قدرت روایت سازی و مشارکت موثر در روندها و روایت های در حال شکل گیری و شرایط آینده را داشته باشند. در مرحله بعد آنها لازم است قدرت بازی سازی و سپس بازیگری در چارچوب تعریف خود از منافع حیاتی خویش را توسعه دهند.
شیخ الاسلامی افزود:جمهوری اسلامی ایران بزرگ ترین مزیت بازیگری در بازی های بزرگ یعنی استقلال سیاسی را دارد. ایران عامل یک قدرت یا مجموعه ای از قدرتها نخواهد شد. کشور ما وارد بازی در مجموعه های جدید منطقه ای و جهانی شده است و طراز بازیگری خود را نه فقط منطقه ای بلکه جهانی تعریف کرده است.
وی گفت: بنابراین مهم است که ما درک روشن و درستی از چشم انداز جهان در دهه های آینه داشته باشیم تا بر مبنای آن جایگاه ایران و سناریوهای رسیدن به آن را طراحی کنیم.
شیخ الاسلامی گفت:دولت چهاردهم با فهم منظومه ای و فراگیر از شرایط محیطی و ابزارهای قدرت ایران، سیاست خارجی کشور را پیش خواهد برد. امنیت و منافع ملی، نقطه کانونی و خط قرمز در این سیاست خواهد بود. در این چارچوب ما هم با همسایگان تعامل گسترده خواهیم داشت و کنشگری و کارگزاری مشترک منطقه ای را دنبال خواهیم کرد و هم در فرامنطقه، فضای بازی بین المللی کشور را توسعه خواهیم داد. متن و فرامتن قدرت جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر درک از تحول محیط و فضاهای تعامل، رقابت و تقابل، همزمان در پیش چشم ما خواهد بود.
112