به گزارش روز چهارشنبه ایران پرس، رویترز در یادداشتی درباره سیاست های خانم آنگلا مرکل نوشت: پس از پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نیاز به تغییر نقش آلمان در مسائل جهانی محسوس تر شد و «آنگلا مرکل» صدراعظم این کشور باید ریاست ائتلاف غرب را در پیشبرد مسائل جهانی به عهده می گرفت.
مرکل که در حل چالش بحران مهاجرت در اروپا ناتوان مانده بود از خود پرسید که آیا می تواند رهبری دنیایی را به عهده بگیرد که با چالشهای بزرگتری مواجه است ؟ اما در شرایط فعلی که ترامپ نتوانست آن طور که باید و شاید، ادامه دهنده نقش امریکا در رهبری مسائل جهانی باشد، مرکل 63 ساله ناچار است با بسیاری از چالشها روبرو شود.
صدراعظم آلمان که برای انتخابات ماه آینده این کشور رقابت می کند، باید برای تامین امنیت جهان در برابر تهدیدات اشخاصی نظیر دونالد ترامپ تلاش کند. اکنون اوضاع و شرایط برای مرکل بسیار پیچیده است، اما نزدیکان وی می گویند، صدراعظم آلمان با اعتقاد بر اینکه اوضاع تغییر خواهد کرد، در راستای حل چالشهای جهانی فعالیت می کند. اکنون مرکل معتقد است زمان آن فرا رسیده که آلمان مسئولیتهای بیشتری را در عرصه جهانی بپذیرد.
آمادگی آلمان برای حل بحران در شبه جزیره کره
در حالی که سیاست خارجی آلمان همچنان تحت تاثیر قواعد بازمانده از جنگ جهانی دوم است اما مرکل سعی می کند، با در نظر گرفتن منافع برلین، در راستای احترام به قوانین حاکم بر جهان گام بردارد. موضع وی در قبال کره شمالی، بر خلاف امریکا سخت و خشن نیست. وی می گوید آلمان اماده استفاده از راهکاری دیپلماتیک برای حل بحران در شبه جزیره کره است. آلمان جزء معدود کشورهای اروپایی است که در پیونگ یانگ سفارت دارند و تمایل دارد که با استفاده از این کانال، باب مذاکره را با کره شمالی باز کند.
مرکل همزمان با استفاده از روابط تجارت محور آلمان با چین، پکن را در کمک به حل تنشها در شبه جزیره کره تحت فشار قرار داده است. « یورگن هارت» هماهنگ کننده سیاستهای فراآتلانتیک دولت آلمان معتقد است، این کشور باید از روابط خود با چین برای دستیابی به اهداف سازنده اش در منطقه استفاده کند.
مرکل در ماه آوریل 2016، با اشاره به مشکلاتی که اتحادیه اروپا با آن مواجه است گفته بود، آلمان نقش بسیار مهمی در آن سوی مرزهایش دارد. صدراعظم آلمان که از سال 2016 به بعد به نوعی خود را قیم اروپا و حتی جهان می دانست در واکنش به بحران همسایگان اروپا نیز سعی می کرد تدبیر بیشتری به کار گیرد.
مرکل در واکنش به بحران در کشورهایی نظیرسوریه، ابتدا «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه را به موافقت برای میزبانی از آوارگان سوری در آن کشور تحت فشار قرار داد. وی به اردوغان گفته بود در صورتی که میزبانی آوارگان را بپذیرد، کمکهای اقتصادی اتحادیه اروپا را دریافت خواهد کرد. اکنون مرکل می خواهد که با نسخه جدید طرح « مارشال»، آوارگان را به بازگشت در کشورهای متبوع خود به شرط دریافت کمک اقتصادی اروپا ترغیب کند.
این طرح به بسیاری از کشورهای اروپای غربی کمک کرد تا اقتصاد خود را پس از جنگ بازسازی کنند. ایالات متحده و تیم سیاست خارجی جرج مارشال در مسیر خلق جهان پس از جنگ درصدد حذف عوامل بروز دو جنگ جهانی و معضلات اقتصادی ناشی از آن بودند، به عبارت دیگر آنها معتقد بودند در همه جای دنیا، انسان مرفه، یا دست کم امیدوار به زندگی دررفاه، به سوی تمامیت خواهی جذب نمیشود.
مرکل در اوکراین نیز در حال ترغیب فرانسه به واکنش نشان دادن به مداخله روسیه در ان کشور است. « یان تچائو» از اعضای آکادمی امریکایی در برلین معتقد است، اکنون همه سیاستمداران آلمانی در تلاش برای نظم بخشیدن به امور جهانی هستند. وی افزود که تنها مرکل نیست که خود را مسئول صلح و امنیت جهان می داند، اکنون همه مقامات آلمانی تلاش می کنند.
مرکل بانی آغاز مذاکرات حل مشکلات مربوط به حوزه یورو
مرکل بانی آغاز مذاکرات دیپلماتیک در خصوص بحران مهاجرت و حتی مشکلات مربوط به حوزه یورو است. این تغییر نقش پس از برگزیده شدن ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا محسوس تر بوده است. مرکل پس از آنکه برای نخستین بار با ترامپ روبرو شد و وی را ارزیابی کرد، برای کمک به تحقق ارزشهایی نظیر دموکراسی، آزادی، حقوق انسانها و شان انسانی اعلام آمادگی کرد.
مرکل در نشست آب و هوایی و پس از مطلع شدن از تصمیم ترامپ برای خروج از پیمان آب و هوایی پاریس عزم خود را برای مدیریت مسائل جهانی بیشتر جزم کرد. زمانی که ترامپ اعلام کرد امریکا از این توافق خارج خواهد شد، مرکل خود و آلمان را بیشتر در انزوا دید، وی گفت که اروپایی ها باید برای مسائل جهانی که برای ما نیز سرنوشت ساز است، بیشتر مشارکت کنند.
اما با همه این تفاسیر، بسیاری از کارشناسان معتقدند که قدرت مانور مرکل در امور جهانی بسیار اندک است، از آنجایی که صدراعظم آلمان جایگاه خوبی بین مردم این کشور ندارد و سیاست خارجی وی برای بسیاری از المانیها خوشایند نیست، بنابراین باید گفت بعید به نظر می رسد مرکل فرصت زیادی برای خودنمایی داشته باشد.
نتایج آخرین نظرسنجیها در آلمان حاکی است تنها سی درصد رای دهندگان معتقدند که این کشور باید در راستای تامین منافع و پیشبرد اهداف خود در عرصه جهانی تلاش کند و این یک چالش بزرگ برای صدراعظم آلمان محسوب می شود. از آنجاییکه مرکل می خواهد که در انتخابات آتی پیروز شود بنابراین باید به خواسته های مردم آلمان توجه بیشتری داشته باشد اما از سویی به علت کم رنگ شدن جایگاه جهانی امریکا، این فرصت برای آلمان فراهم شده تا در امور جهانی بیشتر جلوه کند.
به نظر می رسد خواسته مرکل با خواسته آلمانیها در تضاد است و این یک چالش بزرگ برای صدراعظم این کشور محسوب می شود. « دیوید مک آلیستر» از اعضای حزب مرکل می گوید، صدراعظم آلمان برای حل این مشکل با مشاوران خود مذاکره می کند. وی در تلاش است تا بهترین گزینه را انتخاب کند.
اما سوالی که اکنون مطرح می شود این است که مرکل بین تحقق خواسته مردم و برجسته کردن نقش آلمان در امور جهانی، کدام یک را انتخاب می کند؟118/110
بیشتر بخوانید:
تاکید مرکل بر لزوم اصلاح اتحادیه اروپا /تحلیل
مرکل به سیاست های اقتصادی دولت آمریکا انتقاد کرد