تحلیل؛

ایران پرس: دادگاه حقوقی روابط بین‌الملل تهران روز چهارشنبه دستور توقیف محموله نفتی آمریکایی در خلیج فارس را صادر کرد و محموله این کشتی توقیف شد.

مرکز رسانه ای قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد، در پی تحریم‌های کشورهای غربی و به طور ویژه آمریکا که منجر به جلوگیری فروش داروهای مورد نیاز برای بیماران پروانه‌ای توسط یک شرکت سوئدی شده و صدمات شدید جسمانی و روحی را بر آن‌ها وارد ساخته است، بیماران پروانه‌ای (EB) شکایتی را علیه آمریکا در دادگاه حقوقی روابط بین‌الملل (شعبه ۵۵) تهران ارائه کردند.

با پیگیری‌های حقوقی انجام گرفته توسط وکیل پرونده، در نهایت دادگاه حقوقی روابط بین‌الملل (شعبه ۵۵) تهران دستور توقیف محموله نفتی کشتی ADVANTAGE SWEET در خلیج فارس را صادر کرد و محموله این کشتی توقیف شد ؛ارزش این محموله نفتی بیش از ۵۰ میلیون دلار برآورد شده است.

وکیل بیماران پروانه‌ای استدلال کرده است که تحریم‌های آمریکا باعث شده یک شرکت سوئدی از فروش داروی مورد نیاز برای درمان این بیماری به جمهوری اسلامی خودداری کند.

در سال های اخیر مقامات جمهوری اسلامی ایران بارها درباره تاثیر تحریم های یکجانبه و غیر قانونی آمریکا بر سلامت مردم و از جمله بیماران خاص در ایران هشدار داده و تاکید کرده اند که این تحریم ها باعث مرگ روزانه بیماران می شود.

غربی‌ها به ویژه آمریکا مدعی‌اند دارو  هیچ‌گاه در فهرست تحریم‌ها نبوده است؛ در واکنش به اعلام خبر توقیف محموله نفتی آمریکایی در خلیج فارس نیز "متیو میلر" سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا بار دیگر ادعا کرد : تحریم‌های آمریکا علیه ایران هیچ‌گاه شامل دارو نشده و هم‌اکنون نیز نمی‌شود.

این در حالی است که تحریم بانک‌ها و مشکلات ایجاد شده در مبادلات پولی ایران، امکان تهیه دارو برای مبتلایان به بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج را سخت و در برخی موارد غیر ممکن کرده است.  نتیجه این تحریم ها ، تهدید جان ده ها هزار نفر از بیماران از جمله بیماران پروانه ای و همچنین مبتلایان به تالاسمی و سرطان در ایران است.

در واقع، به رغم ادعای آمریکا مبنی بر تحریم نبودن تجهیزات درمانی و دارویی، بسیاری از بانک‌ها، موسسات و شرکت‌ها از ترس مجازات احتمالی، در تجارت با ایران بسیار محتاطانه عمل می کنند؛ بر همین اساس شرکت سوئدی "مونلیکه" Molnlycke از ارسال باندهای پزشکی برای بیماران پروانه ای (EB) در ایران به دلیل تحریم های آمریکا خودداری کرده است.این در حالی است که نزدیک به 1200 بیمار پروانه‌ای در ایران به این باندهای پزشکی، نیاز فوری دارند.

تاثیر تحریم ها فقط مختص به بیماران پروانه‌ای نیست بلکه مبتلایان به تالاسمی و دیگر افراد مبتلا به بیماری های خاص نیز در نتیجه این تحریم ها ، در معرض خطر جانی هستند؛ طی پنج سال گذشته، دسترسی بیماران تالاسمی به دارو‌های مورد نیازشان قطع شده ، بیش از ۶۷۰ بیمار فوت کرده و بیش از ۱۰ هزار بیمار دیگر متحمل آسیب‌های جدی شده اند؛ همه این ها نشان می دهد که تحریم‌های آمریکا در حوزه دارو و درمان نیز اعمال شده و تاثیر سوگذاشته است.

تاکنون گزارش‌های متعددی نیز از سوی گزارشگران سازمان ملل منتشر شده که این رفتار ضد حقوق بشری غربی ها را نشان می دهد. «آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل پیشتر در پرسشی پیرامون سفرش به ایران برای بررسی آثار منفی اقدام‌های قهرآمیز یکجانبه بر بهره مندی از حقوق بشر تاکید کرد : تحریم‌ها تاثیر قابل توجهی بر نظام سلامت دارند ؛ چیزی که بر من تاثیر ماندگار گذاشت، تاثیر تحریم‌ها بر نظام سلامت بود؛ من با بیماران اورژانسی و کسانی که از بیماری‌های ژنتیکی و سرطان رنج می‌بردند، صحبت کردم؛ نتیجه این که داروهای مناسب در دسترس نیست."

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

 112

بیشتر بخوانید:

مشکلات کودکان‌ «ای‌ بی» در ایران در نتیجه تحریم‌‎های آمریکا و کارشکنی‌های سوئد