ایران پرس: مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه‌ای با هشدار درباره گسترش حضور القاعده و گرو‌های تروریستی در افغانستان گفت که هیچ ضمانتی درباره رویدادهایی که پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان می‌افتد وجود ندارد.

«جیک سالیوان» با اشاره به نگرانی های جمهوری‌خواهان از خروج آمریکا از افغانستان مدعی شد که «جو بایدن» اجازه نمی دهد تهدیدهای جدید علیه امنیت ملی ایالات متحده پس از عقب نشینی نیروهای آمریکایی از این کشور ایجاد شود.

هفته گذشته، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا رسما زمان خروج نظامیان این کشور از افغانستان را اعلام کرد. بایدن گفت که تمامی نظامیان آمریکا را تا 11 سپتامبر، بیستمین سالگرد حملات 11 سپتامبر 2001 از افغانستان خارج می‌کند.

همزمان با این، ناتو نیز اعلام کرده است که به‌ همراه آمریکا از افغانستان خارج می‌شود. بایدن در عین حال گفته بود که کمک‌های دیپلماتیک و بشردوستانه به افغانستان پس از خروج نظامیان آمریکایی نیز ادامه خواهد داشت.

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه‌ آمریکا هم مدعی شده که خروج نیروهای کشورش از افغانستان، به معنای تضعیف مناسبات استراتژیک میان دو کشور نخواهد بود.

به رغم وعده های مقامات ارشد آمریکا درباره توجه به افغانستان، اما به نظر می رسد که اظهارات اخیر مشاور امنیت آمریکا حاکی از ماهیت واقعی نگاه دولت بایدن درباره وضعیت آینده این کشور جنگزده است.

موضع سالیوان به عنوان مقام ارشد امنیتی دولت بایدن درباره افغانستان نشانگر بی مسئولیتی کامل واشنگتن در قبال افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است.

افزایش ناامنی نتیجه حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان

آمریکا پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 به بهانه مبارزه با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان در افغانستان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به این کشور حمله و رژیم طالبان را سرنگون کرد.

بنابر آمارها، در این اشغالگری نظامی که غیر از ایجاد ناامنی هرچه بیشتر و ویرانی ثمره ای در برنداشت، هزاران غیرنظامی افغان جان خود را از دست دادند. حضور نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان حاصلی جز کشتار مردم این کشور، افزایش ناامنی و تولید بی سابقه مواد مخدر برای این کشور جنگ زده نداشته است.

در 20 سال گذشته با قدرت گرفتن دوباره طالبان و توافق صلحی که دولت ترامپ با آن در دوحه منعقد کرد، اکنون بایدن به ناچار و بدون کسب هیچ دستاوردی به این اشغالگری که با ناکامی به مراتب بدتر از جنگ ویتنام همراه بود، پایان می دهد.

این در حالی است که کارشناسان و برخی مقامات ارشد افغانستان در باره ایجاد خلاء قدرت در این کشور پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو و سوء استفاده طالبان از این مساله برای  گسترش جنگ در افغانستان هشدار داده اند. ضمن اینکه این خلاء قدرت موجب افزایش فعالیت های گروه های تروریستی مانند القاعده و داعش خواهد شد.

«میررحمان رحمانی» رئیس پارلمان افغانستان هشدار داده که اگر نیروهای آمریکایی از کشورش خارج شوند، احتمال دارد این کشور یک بار دیگر شاهد جنگ داخلی باشد.

«اچ‌آر مک‌مستر» مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا، هم در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان گفت: عقب‌نشینی نظامی این کشور از افغانستان یک اشتباه راهبردی بزرگ خواهد بود.

ضمن اینکه اکنون در داخل آمریکا نیز درباره خروج نظامیان این کشور از افغانستان توافق نظر وجود ندارد.

وال استریت ژورنال روز یکشنبه گزارش داد که فرماندهان ارتش آمریکا نگران هستند که تصمیم بایدن به امنیت افغانستان آسیب بزند و لذا خواهان حفظ 2500 نیروی آمریکایی در این کشور هستند. نگرانی فرماندهان ارتش آمریکا شامل «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا نیز می شود.

وی هشدار داده که خروج کامل نیروهای آمریکا از افغانستان می‌تواند به نفع امنیت این کشور نباشد. با این حال به نظر می رسد دولت بایدن قصد عملی کردن خروج نیروهای آمریکایی تا 11 سپتامبر 2021 از افغانستان قطع نظر از پیامدهای امنیتی آن برای این کشور را دارد. 

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117

بیشتر بخوانید:

گفت وگوی بایدن و اشرف غنی در مورد خروج آمریکایی ها از افغانستان