بر اساس اعلام کمیته امنیت ملی قزاقستان در جریان این نشست، مسائلی در زمینه افزایش همکاریهای اطلاعاتی و عملی نهادهای امنیتی کشورهای «همسود» برای مقابله با چالشهای معاصر بررسی شد.
بر اساس این گزارش، در این نشست مقام های شورای امنیت ملی جمهوری آذربایجان، ارمنستان، کمیته امنیت ملی بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان بر لزوم تشدید همکاری در حوزه مبارزه با تروریسم، گروههای تبهکاری بینالمللی و امنیت سایبری تاکید کردند.
ناامنی های بالقوه ناشی از افراط گرایی و تروریسم از جمله مهمترین چالش های اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) قلمداد می شود.
به همین دلیل، رهبران کشورهای عضو این جامعه، همه مساعی خود را با هدف پیشگیری یا رهایی ازوضعیت جاری به کار گرفته اند.
تجربه چندسال گذشته این واقعیت را اثبات کرده است که، مقابله جداگانه کشورهای عضو جامعه همسود برای از کار انداختن دستگاه عظیم و قدرتمند جریان تروریسم وارداتی بویژه به جمهوری های آسیای مرکزی، کارآیی چندانی نمی تواند داشته باشد.
به همین دلیل است که روسای نهادهای امنیتی اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع (همسود) در نشست آلماتی بر تقویت همکاری های مشترک در بخش مبارزه با تروریسم تاکید کردند.
این در حالی است که، برخی از کارشناسان، جامعه مستقل همسود را ناتوان و ناکارآمد می دانند.
به عنوان مثال، «فرهاد ابراهیماف» کارشناس علوم سیاسی آکادمی ملی علوم روسیه با اشاره به وضعیت فعلی سازمان همسود، گفت : اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع بستر خوبی برای بررسی مسائل مشترک است، اما این نهاد منطقه ای به اصلاحات جدی نیاز دارد. بویژه که، به مرور زمان نقش این سازمان کمرنگ شده است و اعضای آن وظایف خود درچارچوب این نهاد را به خوبی ایفا نمی کنند.
به عبارت دیگر، رهبران کشورهای عضو جامعه مستقل همسود، در چارچوب این سازمان اولویتی برای همکاری های مشترک قائل نیستند.
یک نمونه از این امر می توان به حضور نیافتن رئیس جمهوری ترکمنستان در نشست اخیر سران این اتحادیه اشاره کرد که به دلیل حضور در نشست سازمان ملل، ریاست این اتحادیه را به وزیر امورخارجه ترکمنستان واگذار کرد.
به هر حال، برغم امکانات اتحادیه کشورهای مستقل همسود برای همکاری های مشترک، این همکاری ها به دلیل نواقص جاری، تاکنون به صورت کامل و جامع شکل نگرفته است.
کشورهای عضو اتحادیه طی همه 27 سالی که ازعمر این ساختار بین المللی سپری شده است، به دلیل اولویت هایی نظیر مسائل امنیتی و ایجاد انسجام ساختاری میان اعضا، بخش های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به رغم همه اهمیت خود مغفول واقع شده اند.
به گفته بسیاری کارشناسان سیاسی، این کشورها چنانچه از ابتدای شکل گیری سازمان کشورهای مستقل همسود، نوعی همه جانبه نگری درچارچوب این اتحادیه را در دستور کار قرار می دادند، در زمینه مقابله با جریان های افراط گرایی، جدایی طلبی و تکفیری و تروریستی می توانستند، موفق ترعمل کنند. 139/110
نویشنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
آغاز ریاست ترکمنستان بر کشورهای مستقل همسود /تحلیل
هشدار روسیه به اوکراین درباره خروج از اتحادیه کشورهای مستقل همسود/ تحلیل
آغاز ریاست تاجیکستان بر اتحادیه کشورهای «همسود»