ایران پرس- ریاست کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا(سیکا) تا سال 2020 میلادی از چین به تاجیکستان منتقل شد.

مراسم انتقال ریاست چین در کنفرانس تعامل و اعتماد سازی آسیا CICA* به تاجیکستان در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو این کنفرانس در حاشیه هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در «نیویورک» برگزار شد.

انتظار می رود، در دوران ریاست تاجیکستان، سیکا، به عنوان یکی از بزگترین تشکل های بین المللی به اهداف بزرگی نظیر برقراری امنیت در آسیای مرکزی و افزایش تعاملات میان اعضای این تشکل بین المللی دست یابد.

درابتدا، سیکا با هدف «امنیت منطقه ای» کار خود را آغاز کرد، اما شرایط فعلی موجب شده است تا این سازمان اهداف جامع تری نظیر برقراری امنیت در کل آسیا و همگرایی کشورهای واقع در این قاره را پیگیری کند.

در حال حاضر، 90 درصد از اراضی و جمعیت قاره کهن با کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا همکاری دارند. این امر برای اعضای سیکا از اهمیت زیادی برخوردار است و پشتوانه محکمی برای اعضای این کنفرانس تلقی می شود.

«سید محمد مرندی» کارشناس مسائل بین‌المللی و استاد دانشگاه های تهران پیشتر در ارتباط با مشارکت ایران در نشست های سیکا گفته بود: "نشست سران سیکا به ایران قدرت بیشتری برای ایستادن در برابر تحریم ‌های غرب و اعتماد سازی در زمینه برنامه هسته ‌ایش در میان کشورهای آسیایی می ‌دهد و در حقیقت، اجلاس سران سیکا به ایران قدرت مقابله با تحریم‌ های وضع شده از سوی غرب را می دهد."

کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا سکوی (Platform) بین المللی برای ارتقای امنیت و تعاملات کشورهای آسیایی تلقی می شود. این کنفرانس، کشورهای آسیایی را متحد و با هدف تقویت تعاملات و همکاری میان این کشورها به منظور تامین ثبات و امنیت در منطقه ایجاد شده است.

کنفرانس تعامل و اعتماد سازی آسیا نخستین بار با ابتکار «نورسلطان نظربایف» رئیس جمهوری قزاقستان در تاریخ پنجم اکتبر سال 1992 میلادی ایجاد شده است. 

اعضای سیکا، شامل اعضای ثابت، ناظر و سازمان های بین المللی هستند. سیکا در حال حاضر۲۴عضو دارد. ۹کشور و۴ سازمان ناظر نیز با این تشکل همکاری دارند.

سازمان های بین‌المللی شامل سازمان ملل، سازمان امنیت و همکاری اروپا، اتحادیه عرب، کشورهای مالزی، ویتنام، اندونزی، ژاپن، اوکراین و آمریکا از جمله کشورهای ناظر در این کنفرانس هستند.

نشست سران سیکا هر ۴ سال یک بار و اجلاس شورای وزرای امور خارجه هر ۲ سال یک بار برگزار می شود.

روی هم رفته می توان گفت: جمهوری های آسیای مرکزی در شرایط حساس و آشفته ای به سر می برند که وجود شرایط بالقوه ناامنی از جمله موارد جاری در تمامی جمهوری های این حوزه محسوب می شود.

دراین شرایط، انتظار می رود رهبران دولت دوشنبه تمامی تلاش خود را به کار گیرند تا در دوره ریاست خود بر کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا، راه ساده تری را برای تعامل در دستورکار قراردهند.  139/110

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

* Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia