"جاهد تورهان" وزیر حمل و نقل ترکیه روز دوشنبه در پایان هشتمین اجلاس کمیسیون مشترک حمل و نقل ایران و ترکیه در تهران، با تاکید بر این نکته افزود: ایران و ترکیه صاحب اراده جدی برای گسترش همکاریها و تقویت منافع دو ملت هستند و این اراده بار دیگر با برگزاری اجلاس شورای عالی همکاریهای دو کشور در آنکارا با حضور روسای جمهور دو کشور مورد تأکید واقع شد.
اکنون با برگزاری هشتمین کمیسیون مشترک حمل و نقلی ایران و ترکیه به فاصله چهار ماه پس از اجلاس شورای عالی همکاریهای دو کشور، گام تازهای در این جهت برداشته شد.
در این اجلاس، توسعه تبادلات برای ترانزیت به آسیای مرکزی و اروپا، برقراری خط ریلی تهران- آنکارا، پیگیری توافقنامه سه جانبه اسلام آباد- تهران- استانبول برای گسترش ترانزیت درحوزه حمل ونقل ریلی میان دو کشور مورد مذاکره و توافق قرار گرفت.
نهایی کردن پیشنویس یادداشت تفاهم شش جانبه کشورهای ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، ترکیه و ایران برای امکان تردد واگنهای کشورهای مستقل همسود CIS در قلمرو ترکیه، تاسیس کریدور ترانزیتی ابتکاری افغانستان، ایران و ترکیه با محوریت ایران، از دیگر موضوعات مورد توافق بین تهران و آنکارا است.
"محمد اسلامی" وزیر راه و شهرسازی کشورمان در نشست مطبوعاتی هشتمین اجلاس کمیسیون حمل و نقلی ایران و ترکیه در تهران، تصریح کرد، برگزاری این اجلاس حامل پیام مشخص دو کشور برای توسعه همکاریها است و زمینه تحقق هدفگذاری 30 میلیارد دلاری در مبادلات تجاری و همکاریهای اقتصادی دو کشور را فراهم میکند.
توافقات ایران و ترکیه در زمینه حمل و نقل که زیرساخت توسعه روابط است، نشان میدهد ایران و ترکیه در مسیر همکاریهای راهبردی مشترک قرار دارند.
ترکیه در بین پنج کشور اول طرف تجاری ایران، یکی از شرکای مهمی است که ظرفیتهای خوبی برای افزایش حجم تجارت با جمهوری اسلامی ایران دارد. ایران و ترکیه دستیابی به تجارت 30 میلیارد دلاری را هدفگذاری کردهاند.
علاوه بر تعاملات اقتصادی، ترکیه اکنون در یک همکاری راهبردی با ایران و روسیه در فرآیند حل بحران سوریه و مبارزه با تروریسم گام مهمی برداشته است.
"فرهاد ابراهیموف" کارشناس روس در امور سیاسی در مصاحبه با اسپوتنیک میگوید: همکاری راهبردی "مسکو- آنکارا- تهران"، از سوی ایالات متحده و همچنین برخی کشورهای عربی همسو با آمریکا که با ایران خصومت دارند، مورد استقبال نیست. اتحاد ترکیه و ایران، برنامه و نقشه راه آمریکا را که در طول دههها تهیه شده، نقش بر آب کرده است.
اظهارات مقامات ترکیه از زمان خروج آمریکا از برجام و مخالفت آنکارا با تحریمهای آمریکا ضد ایران موید همین دیدگاه است. "مولود چاووش اوغلو" وزیر خارجه ترکیه گفته است؛ به صراحت اعلام کردهایم که تحریم آمریکا علیه ایران را اجرا نخواهیم کرد.
رویکرد آنکارا به توسعه روابط با تهران و اتخاذ تصمیماتی همچون تشکیل شورای مشترک راهبردی نشان میدهد مقامات دو کشور برای توسعه روابط سیاسی - اقتصادی و امنیتی مصمم هستند.
این روند سبب شده است طی سالهای اخیر گشایشهای فراوانی در مسیر توسعه همه جانبه روابط دو کشور ایجاد شود. تصمیماتی همچون استفاده از ارزهای ملی برای مبادلات تجاری و پیگیری توافقنامههای چند جانبه برای گسترش در حوزه حملونقل ریلی از جمله اقداماتی است که نشان میدهد، دو کشور از اراده جدی برای گسترش همکاریها و تقویت مناسبات در چارچوب منافع مشترک برخوردار هستند.
نویسنده: جمشید امینزاده
142/117
بیشتر بخوانید:
برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک حمل و نقل ایران و ترکیه در تهران
ضرورت نقش فعال ترکیه مقابل تهدیدات آمریکا ضد ایران
توسعه روابط ایران و ترکیه؛ محور گفت وگوی ظریف و اردوغان