اظهارات «اوو مورالس» Evo Morales رئیس جمهوری بولیوی در پی سفر «مایک پِنس» معاون رییس جمهوری آمریکا به منطقه آمریکای لاتین صورت گرفت.
با برگزاری انتخابات مجلس موسسان و شروع به کار آن به نظر می رسد بحران ونزوئلا وارد مرحله جدیدی شده است.
اگر چه «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا هدف از تاسیس این مجلس را تضمین صلح، افزایش توان تولید و فروش نفت و همچنین موفقیت در مبارزه با تروریسم، عنوان کرده است اما مخالفان همچنان با رسمیت نشناختن این مجلس به اعتراضات و ایجاد نا آرامی در ونزوئلا ادامه می دهند .آنان به برکناری مادورو و برگزاری انتخابات زود هنگام در این کشور تاکید دارند.
این شرایط سبب شده تا واشنگتن نیز هم راستا با مخالفان داخلی بر مواضع مداخله جویانه خود علیه ونزوئلا تاکید نماید به طوری که چند هفته قبل «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا گزینه مداخله نظامی در ونزوئلا را نیز مطرح کرد. مقامات واشنگتن که پیش از آن نیز، از تحریم های گسترده علیه مقامات ونزوئلا در صورت برگزاری انتخابات مجلس موسسان و آغاز به کار آن سخن گفته بودند انتظار داشتند تا کشورهای منطقه با سیاست های واشنگتن همراه شده و زمینه مداخله بیشتر آمریکا در منطقه فراهم آورند.
با این حال کشورهای منطقه آمریکای لاتین که اکثرا دوران استعمار را تجربه کرده و در دهه های اخیر با تجربه جنبش های ضد استعماری و عدالت خواهانه،در راستای استقلال و برقراری عدالت و آزادی گام برداشته اند اکنون دیگر پذیرای سیاست های مداخله جویانه واشنگتن در منطقه نیستند.
چنانچه «مائوریسیو ماکری» Mauricio Macri، رئیس جمهوری آرژانتین، درباره هر گونه توسل به زور و اقدام نظامی برای حل بحران سیاسی ونزوئلا هشدار داد و تاکید کرد، توسل به زور راه حل برون رفت از بحران ونزوئلا نیست.
کشورهای آمریکای لاتین حتی کشورهایی که از نظر خط مشی همراه با ونزوئلا همراه نیستند اکنون با انتقاد از سیاست های جنگ طلبانه واشنگتن بار دیگر بر حل بحران از طریق گفت و گو و مذاکره تاکید دارند.
کشورهای منطقه و مخالفان مادورو اکنون بیش از هر زمانی اذعان دارند که نباید تسلیم سیاست های مداخله جویانه آمریکا در منطقه شوند واجازه دهند واشنگتن بار دیگر با چنبره بر منابع و امکانات آنها شرایط را به نفع خود تغییر دهد.
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» در این باره در گزارشی نوشت:
"تهدیدات رئیس جمهوری آمریکا ضد کاراکاس موجب شده، رهبران مخالف دولت ونزوئلا هم مسیر متفاوتی را دنبال کنند و همگی از آمریکا بخواهند، از مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه امریکای لاتین خودداری کند."
به نظر می رسد، رایزنی های واشنگتن در جلب همکاری کشورهای منطقه برای حمله نظامی به ونزوئلا، به ویژه در سفر اخیر مایک پِنس به کشورهای آمریکای لاتین، با شکست جدی مواجه شده است. مقامات کشورهای مختلف آمریکای لاتین بر پایان بحران سیاسی در ونزوئلا، از طریق «مذاکره» و «دیپلماسی» تاکید دارند، از این روی تلاش های جدیدی نیز برای رایزنی و یافتن راه حل برای خروج ونزوئلا از بحران کنونی آغاز شده است.116/112
آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
تیراندازی به ساختمان دیوان عالی ونزوئلا/هشدار رئیس جمهوری ونزوئلا به مخالفان
ادامه دخالت سازمان کشورهای آمریکایی در امور داخلی ونزوئلا/ آلماگرو: ونزوئلا انتخابات برگزار کند