ایران پرس- به رغم مخالفت اتحادیه اروپا با درخواست بریتانیا مبنی بر مذاکره دوباره بر سر برگزیت، «بوریس جانسون» نخست وزیر جدید این کشور بر خروج لندن از اتحادیه اروپا در 31 اکتبر تاکید کرد.

از زمان روی کار آمدن بوریس جانسون به عنوان نخست وزیر جدید بریتانیا که بر خروج از اتحادیه اروپا حتی بدون توافق در 31 اکتبر اصرار دارد، تنش ها میان لندن و بروکسل تشدید شده است.

جانسون اولویت خود را خروج ازاتحادیه اروپا با توافق اعلام کرده اما هشدار داده است که این توافق باید بدون «بک استاپ» باشد.

بک استاپ طرحی است که اروپا برای جلوگیری از ایجاد مرز سخت میان ایرلند شمالی و جمهوری ایرلند، در دوره پسابرگزیت پیشنهاد کرده است. بر اساس این طرح، ایرلند شمالی پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا برای دوره ای موقت همچنان عضو اتحادیه گمرکی و بازار مشترک اتحادیه اروپا باقی می‌ماند.

این در حالی است که مقامات اتحادیه اروپا به صراحت هرگونه مذاکره مجدد را رد کرده و از جانسون خواسته اند تا به تغییر توافق اجرایی برگزیت فکر نکند. مقامات اتحادیه اروپا همچنین به جانسون درباره پیامدهای برگزیت بدون توافق هشدار داده اند.

«گرهارد دانمن» کارشناس مرکز تحقیقاتی بریتانیا در برلین در این زمینه گفت: "جانسون بلوف زنی است که تنها در صدد فریب دادن اتحادیه اروپا است. وی خودش هم نمی داند درباره خروج از اتحادیه اروپا "برگزیت" چه تصمیم و برنامه ای دارد و درصدد است تا با طرح مواضع متغیر، اروپا را گمراه کند."

تاثیر سیاست های جانسون بر اقتصاد بریتانیا

مواضع جانسون و تاکید وی برخروج بدون توافق لندن در31 اکتبر، طی روزهای گذشته اقتصاد بریتانیا را به شدت تحت تاثیر قرار داده است به طوری که اصلی ترین سازمان کارفرمایان بریتانیا، برگزیت بدون توافق را بسیار محتمل دانسته و از شرکت های بریتانیایی خواسته است روند آماده سازی خود برای مقابله با این احتمال را سرعت بخشند.

طی هفته های اخیر ارزش «پوند» واحد پول بریتانیا نیز به پایین ترین سطح خود از سال 2017 تاکنون رسیده است و با استمرار چشم انداز مطرح درباره طرح برگزیت و عدم توافق در این زمینه، سیر نزولی ارزش پوند همچنان ادامه دارد؛ به طوری که کارشناسان اقتصادی درباره ادامه این روند و تاثیرات سوء آن بر اقتصاد بریتانیا هشدار داده اند.

صدها شرکت و کارخانه تاکنون از بیم پیامدهای برگزیت تعطیل شده و یا درصدد تعدیل نیرو و کوچ از این کشورند، در تازه ترین مورد، شرکت خودروسازی پژو فرانسه اعلام کرده است در صورت برگزیت سخت، کارخانه خود را در بریتانیا تعطیل می کند. شرکت نیسان نیز از تعدیل نیرو،‌ توقف سرمایه گذاری و تولید محصولات جدید در بریتانیا خبر داده است.

به گفته کارشناسان اقتصادی؛ برگزیتِ بدون توافق، اقتصاد بریتانیا را وارد رکود می کند و سبب ایجاد آشوب هایی در بازارهای مالی و تضعیف موضع لندن به عنوان یک مرکز مالی بین المللی می شود. پیش بینی ها حاکی است رشد اقتصادی بریتانیا هشت درصد کاهش خواهد یافت. به رغم این پیش بینی ها، نخست وزیر بریتانیا تاکید کرده است برگزیت را با توافق جدید یا بدون توافق اجرایی می کند از این رو مقامات بریتانیا در پی یافتن بازارهای جدید برای پیشگیری از عواقب اجرای برگزیت هستند.

«دومینیک راب» وزیر امور خارجه بریتانیا در سفر به کشورهای جنوب شرق آسیا گفت: "اروپا برای مدت های طولانی، اولویت تجاری ما بود، اما باید افق های خود را گسترش دهیم. این به معنای اهمیت فرصت های جهانی است."

اگرچه مقامات بریتانیا درصدد ترسیم دورنمای بهتری از شرایط اقتصادی این کشور در سال های آینده اند اما به نظر می رسد با وقوع برگزیت سخت، بریتانیایی ها آینده مبهم و شرایط اقتصادی دشواری را پیش رو خواهند داشت.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

تهدید "جانسون" مبنی بر اجرای برگزیت سخت/تحلیل

یونکر: رویکرد جانسون درباره برگزیت غیرقابل قبول است

بالا گرفتن تنش لفظی بین "جانسون" و "یونکر" درباره برگزیت/ تحلیل