دیگر مقامات کشورهای اروپایی وهمچنین «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بارها با تاکید براین که برجام متعلق به جامعه بین المللی است، ازآن حمایت کرده اند.
تاکید سران سه کشوربزرگ اروپایی واکنشی به فشارهای فزاینده دولت آمریکا برای اصلاح برجام و در واقع کنار گذاشتن آن تلقی می شود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا همواره برجام را بدترین توافق خوانده و خواستار برهم زدن آن است، اما سایراعضای گروه 1+5 مخالف این رویکرد هستند.
ترامپ در12 ژانویه 2018 تعهدات این کشور در زمینه تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران را تمدید کرد، اما گفت ممکن است آخرین بار باشد که این کار را میکند.
وی دولتهای اروپایی را تهدید کرد چنانچه تا 12 مه 2018 برای «اصلاح باصطلاح نقائص فاجعه بار برجام» اقدام نکنند، آمریکا را ازآن خارج خواهد کرد.
استراتژی نامشخص ترامپ در خروج ار برجام
«ریچارد سوکولسکی» Richard Sokolsky کارشناس سیاسی می گوید:
"رئیس جمهوری آمریکا در رویکرد اعلامی جدید خود مبنی بر خروج از برجام و مقابله با ایران در منطقه، اهداف واقع بینانه و استراتژی مشخصی ندارد."
این رویکرد ترامپ با واکنش منفی اعضای اروپایی گروه 1+5 و نیز اتحادیه اروپا مواجه شد.
ازدیدگاه اروپایی ها برجام به مثابه یک توافق هسته ای با توجه به اجرای تعهدات آن توسط ایران و نیز رسیدن به اهداف مد نظر توافقی موفق محسوب شده و هیچ بهانه ای برای نقض آن وجود ندارد.
با این حال ترامپ ادعا می کند که برجام فقط یک توافق هسته ای نبوده بلکه باید دیگر ابعاد مسائل مربوط به ایران از جمله برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای آن را نیز دربرگیرد.
«ولادیمیر یورتایف» Vladimir Yurtayev استاد دانشگاه، معتقد است که ایران در موضوع برجام هر صورت برنده خواهد بود، حتی اگر «دونالد ترامپ» توافق هستهای با تهران را لغو کند.
ظاهرا فرانسه، بریتانیا وآلمان با وجود مخالفت با تهدیدهای ترامپ برای لغو «برجام»، با درخواستهای وی برای تشدید فشارها علیه تهران در حوزه برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای همراه شدهاند.
موگرینی: طرحی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران وجود ندارد
بر اساس یک سند محرمانه ،بریتانیا ، فرانسه و آلمان برای متقاعد کردن آمریکا به بهانه حفظ توافق هستهای، تحریم های جدیدی را علیه ایران پیشنهاد کرده اند.
با این حال در نشست اخیر وزرای خارجه اتحادیه اروپا، موگرینی صریح کرد که طرحی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران وجود ندارد. اروپا اکنون باید در دوراهی باقی ماندن در برجام یا همراهی با آمریکا، یکی را انتخاب کند.
مسلما همراهی با آمریکا نه فقط در راستای منافع اروپایی ها نیست ،بلکه به مفهوم رویگردانی دولت های بزرگ اروپایی از ایفای تعهدات خود و کاهش وجهه بین المللی آن خواهد شد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/111
بیشتر بخوانید:
تاکید دوباره اتحادیه اروپا بر پای بندی ایران به برجام
رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا: اتحادیه اروپا قویا از برجام حمایت می کند