ایران پرس - «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان پس از دیدار با «پترو پوروشنکو» رئیس جمهوری اوکراین اعلام کرد که پروژه خط لوله گاز«نورد استریم 2» برای انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق دریای بالتیک، بدون روشن شدن وضع و نقش اوکراین به عنوان کشور مسیر ترانزیت گاز، قابل اجرا نخواهد بود.

مرکل با اشاره به نگرانی های اوکراین در این زمینه، تاکید کرد که اجازه نخواهد داد با اجرای پروژه «نورد استریم 2»، اوکراین در ترانزیت گاز، اهمیت خود را از دست بدهد.

پوروشنکو روز دوشنبه ابراز نگرانی کرده بود که اجرای خط لوله گازی جدید «نورد استریم 2» باعث محاصره اقتصادی و انرژی اوکراین شود.

بدین ترتیب بین موضع آلمان در زمینه تداوم نقش ترانزیتی اوکراین برای صادرات گازی روسیه به اروپا و سیاست گازی روسیه مبتنی بر قطع وابستگی صادرات گازی خود به اوکراین، تعارض آشکار وجود دارد.

روسیه و اوکراین مدت هاست که در زمینه فروش گاز به اوکراین و نیز نرخ تعرفه صادرات گاز روسیه به اروپا از طریق اوکراین دچار اختلاف نظر جدی هستند و حتی این مساله به بروز دو بحران گازی در سال های 2006 و 2009 و قطع صادرات گاز به اوکراین منجر شد.

به همین دلیل روسیه به فکر مسیرهای جایگزین افتاد و دو خط لوله گازی «نورد استریم 1» و «ساوت استریم» را کلید زد که البته خط لوله نورد استریم از سال 2011 عملیاتی شد اما پروژه خط لوله «ساوت استریم» به فرجام بد گرفتار و در دسامبر2014 لغو شد.

مسکو درصدد ایجاد مسیری جدید برای انتقال گاز روسیه به اروپا

مسکو در نظر دارد با احداث خط لوله گازی «نورد استریم 2» مسیری جدید برای انتقال گاز روسیه به اروپا بدون عبور از خاک اوکراین ایجاد کند.

روسیه بیش ازیک سوم از گاز مصرفی اروپا را تامین می کند که نیمی از آن از طریق اوکراین به اروپا صادر می شود.

این خط لوله 1200 کیلومتری که قرار است به طور مستقیم گاز روسیه را از مسیر دریای بالتیک به آلمان منتقل کند، هنوز باید به تایید روسیه، فنلاند، سوئد و دانمارک برسد.

شرکت «نورد استریم 2» اعلام کرده است که انتظار دارد مجوزهای لازم در سال کنونی 2018 صادر شود؛ با این حال میان کشورهای اتحادیه اروپا در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد.

کشورهای شرق اروپا و حوزه بالتیک در خصوص اجرای این پروژه، نظر موافقی با آلمان ندارند و نگرانی و بیم دارند که احداث این خط لوله، باعث نفوذ بیشتر روسیه بر بازار انرژی اروپا شده و درآمدهای اوکراین از محل دریافت حق ترانزیت گاز را نیز قطع کند.

آمریکا نیز مدعی شده که این پروژه علاوه بر جنبه اقتصادی، ابزاری سیاسی برای فشار به کی یف به شمار می رود. 

اهداف روسیه و آمریکا در اوکراین بر یکدیگر منطبق نیست

«الگا اولیکر» Olga Uliker کارشناس سیاسی، معتقد است اهداف روسیه و آمریکا در اوکراین بر یکدیگر منطبق نیست. 

مسکو با آگاهی از موضع خصمانه کی یف و حمایت همه جانبه واشنگتن از آن، به دنبال قطع وابستگی به اوکراین در زمینه های مختلف از جمله صادرات گازی است.

دولت غربگرای اوکراین نیز سیاست تشدید فشارها علیه روسیه را در ابعاد مختلف دنبال کرده و در این راستا به تشویق دولت های غربی برای ادامه و افزایش فشارها به روسیه به بهانه بحران شرق اوکراین پرداخته است. 

به گفته «سیمیون اورالوف» Simion Uralov کارشناس سیاسی روسی، مقامات ارشد اوکراین می خواهند در خط مقدم رویارویی ضد روسی باشند. 

مقامات کی یف خود به خوبی آگاه هستند که به دلیل وابستگی گازی اوکراین به روسیه، مسکو می تواند فشار زیادی در این حوزه به اوکراین با قطع صادرات گازی و ایجاد خطوط لوله گازی جدید و دور زدن اوکراین  وارد کند و باعث نارضایی شدید مردم اوکراین از دولت کی یف و ایجاد زمینه ناآرامی های گسترده در این کشور شود.115/110

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

اوکراین خواستار کنار گذاشته شدن خط لوله گازی نورد ‏استریم ‏‏‏2‏ شد

اصرار آمریکا بر توقف طرح انتقال انرژی نورد استریم 2 در اروپا