در این راستا «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، متحد شدن مردم این کشور مقابل حزب راست افراطی «تجمع ملی» را خواستار شد و این حزب را فاجعه برای این کشور اروپا دانست.
اظهارات مکرون در حالی است که برخی از نظرسنجی ها حاکی از پیشتازی احزاب راست افراطی از جمله حزب "تجمع ملی" فرانسه به رهبری«ماری لوپن» در انتخابات 26 مه پارلمان اروپا است.
طی سال های اخیر گسترش فعالیت های احزاب راستی در بسیاری از کشورهای اروپا و پیروزی و سرکار آمدن آنها در نهادهای سیاسی برخی از کشورها از جمله اتریش، لهستان و ایتالیا چشم انداز مبهمی را فرا روی اتحادیه اروپا قرار داده و به یکی از مهمترین چالش های مهم اتحادیه اروپا تبدیل شده است.
«ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به اینکه قدرت گیری راستگرایان افراطی در اروپا خطر اصلی است، ابراز نگرانی کرد که با روی کار آمدن احزاب راستگرای افراطی در کشورهای اروپایی وجهه اروپا مخدوش شود.
طی سال های اخیر بحران پناهجویان، بحران اقتصادی سال 2008 و تبعات فاجعه بار آن برای بسیاری از کشورهای اروپایی مانند یونان، حملات تروریستی به کشورهای اروپایی، کم شدن خدمات اجتماعی و افزایش مالیات، افزایش بیکاری و فقر در برخی از کشورهای اروپایی سبب افزایش گرایش راستگرایانه و تقویت احزاب راست افراطی و حضور گسترده این احزاب درعرصه سیاسی شده است.
همچنین با وعده هایی که این احزاب به مردم میدهند، باعث استقبال بسیاری از شهروندان اروپایی از شعارهای این احزاب شده است، به طوری که مقامات اروپایی مدتهاست در مورد رشد فزاینده احزاب راست افراطی هشدار داده و خواستار همکاری و هماهنگی کشورها برای مبارزه با این خطر شده اند.
آنچه که بیش از پیش مقامات اروپایی را نگران اقبال عمومی از این احزاب کرده است، تمرکز آنان بر ملی گرایی است. این موضوع در واقع بر خلاف هدف مد نظر اتحادیه اروپا یعنی تقویت همگرایی اروپایی است.
بسیاری از احزاب راست گرای اروپا خواستار ترک اتحادیه اروپا و عمل کردن در چارچوب قوانین و منافع ملی هستند و از این رو، قوانین اتحادیه اروپا را بر نمی تابند.
این احزاب طرفدار بازگشت به هویت های ملی و استقلال عمل کامل در همه عرصه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و امنیتی هستند.
از این رو نگرش های احزاب راست افراطی خطر جدی برای بسیاری از توافق ها و قوانین اتحادیه اروپا از جمله پیمان شنگن، پذیرش سهمیه پناهجویان و توافقات تجاری و مالی همچنین توافق هایی مثل تغییرات آب و هوایی پاریس است.
«لوکا جاهیر» رییس کمیسیون اقتصادی و اجتماعی اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: "اتحادیه اروپا هم اکنون در دوران پرچالشی قرار دارد. به خاطر وجود برخی مشکلات در برخی کشورهای اروپایی شاهد پیدایش احزاب دست راست افراطی و عقاید ملی گرایانه هستیم اما توسعه پایدار، صلح و فرهنگ سه اولویت اصلی این اتحادیه است."
کمتر از یک هفته تا برگزاری انتخابات پارلمانی اروپا زمان باقی است و به نظر می رسد مقامات کشورهای مختلف اروپایی از جمله امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه تلاش خود را برای جلب آرا شهروندان اروپایی و مشارکت آنها در این انتخابات دو چندان کرده و در مورد خطر قدرت گرفتن احزاب دست راستی هشدار می دهند.
آن هم درشرایطی که بحران اقتصادی، اجتماعی و تظاهرات مخالفان در بسیاری از کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه همچنان ادامه دارد.
انتخابات پارلمانی اروپا نقطه عطفی در شکل گیری دور جدید فعالیت احزاب اروپا و آینده این اتحادیه خواهد بود.
گزارش: داغ شدن تنور انتخابات پارلمانی اروپا
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116