سران کشورهای عضو تاکید کردند که قصد دارند بر همکاریهای مشترک در زمینههای مختلف، از مسائل انسانی و اقتصادی گرفته تا مسائل امنیتی، بیفزایند.
«پوتین» همچنین اعلام کرد که کشورهای عضو جامعه «همسود» قصد دارند تبادل اطلاعات خود را در زمینه مبارزه با تروریسم افزایش دهند.
«امنیت» و «مبارزه با تروریسم»، دغدغه اصلی کرملین
نقطه تمرکز مباحث «پوتین» در این دو نشست بر مسائل امنیتی به ویژه مبارزه با تررویسم متمرکز بود.
کما این که «پوتین» در نشست کشورهای جامعه مستقل «همسود»، اظهار داشت که روسیه و دیگر اعضا در مقابل چالش جدی ناشی از گسترش تهدیدات تروریستی و افراط گرایی خواهند ایستاد و در این راستا تبادل اطلاعات و تجارب را برای هماهنگی بهتر اقدامات، افزایش خواهند داد.
این اظهارات نشان دهنده میزان اهمیت امنیت برای روسیه و نیز شرکای آن، چه در اتحادیه اقتصادی اورآسیا و چه جامعه کشورهای «همسود» است.
در واقع شماری از کشورها در هر دوی این نهادهای منطقه ای عضویت دارند لذا دغدغه ها و مسائل مشترکی به ویژه در زمینه امنیتی و تروریسم مد نظر آنها است.
کابوس تروریسم برای جهان
تروریسم در قرن بیست و یکم تبدیل به پدیده ای شده که سراسر جهان را به درجات مختلف تحت تاثیر قرار داده است.
با این حال برخی مناطق و کشورها اکنون بیش از دیگر نقاط جهان در معرض افراط گرایی و تروریسم برخواسته از افراط گرایی قرار دارند.
کما این که سوریه وعراق درگیر جنگ بزرگی با گروه های تروریستی هستند که با توجه به دغدغه مشترک سوریه با روسیه در زمینه مخاطرات تروریستی، اکنون مسکو نیز حضور نظامی پر رنگی در سوریه پیدا کرده است.
از سوسی دیگر، شمار قابل توجهی از اتباع روسیه و جمهوری های آسیای مرکزی در گروه های تروریستی عضویت دارند و اکنون چشم انداز بازگشت آنها به کشورهایشان، با توجه به شکست های مکرر داعش و سایر گروه های تکفیری وجود دارد.
حملات تروریستی در روسیه به ویژه حادثه تروریستی «سن پترزبورگ» در آوریل 2017، بار دیگر به مقامات ارشد روسیه این واقعیت تلخ را یادآورشد که افراط گرایی و تروریسم تکفیری، نه یک تهدید زود گذر و موقت بلکه تهدیدی پیوسته و رو به افزایش است.
مقامات روسیه از جمله «پوتین» بارها بر نقش غرب به ویژه آمریکا در گسترش تروریسم افراط گرا تاکید کرده اند.
استفاده ابزاری آمریکا از تروریسم
به گفته «ایوان ایپولیتوف»van Ipolitov I کارشناس سیاسی، آمریکا در سال های اخیر همواره از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور استفاده ابزاری کرده است.
همچنین «ولادیمیر کوزین» Vladimir Kuzin استاد آکادمی علوم نظامی روسیه بر این عقیده است که آمریکاییها هنوز هم دست از حمایت از تروریست ها در سوریه برنداشته اند.
در واقع روسیه و برخی کشورهای آسیای مرکزی مدت ها است درگیر مبارزه با افراط گرایان هستند.
همین مساله باعث شده تا از نگاه سران روسیه به ویژه «پوتین»، تهدیدات ناشی از تروریسم برخواسته از افراط گرایی، تهدیدی رو به تصاعد و گسترش تلقی شود که باید با آن مقابله جدی، منسجم و همه جانبه ای صورت گیرد، به همین دلیل، «پوتین» بارها درباره خطرهای ناشی از تروریسم هشدار داده و کشورها را برای مقابله با آن فراخوانده است.134/110
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
تاثیر پیروزی محور مقاومت، ایران و روسیه در مواضع کشورهای حامی تروریسم
روسیه: ناتو با تروریسم مقابله نمی کند
همکاری چین و روسیه برای مقابله با تروریسم
اجلاس دو روزه روسیه درباره مبارزه با تروریسم/ ویدئو