تاکید پوتین بر چندجانبهگرایی
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سخنرانی خود در هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد با اشاره به لزوم رعایت منشور این سازمان و تلاش برای رفع مشکلات جهان معاصر گفت همه کشورها باید بر اساس قوانین بینالملل و منشور سازمان ملل رفتار کنند.
پوتین همچنین بر عدم مداخله، حاکمیت و احترام کشورها به همدیگر به عنوان اصول بنیانی سازمان ملل در 75 سال پیش تاکید کرد. نکته مهمی دیگری که پوتین بر آن انگشت نهاد این بود که اعضای شورای امنیت که مسئولیت برقراری و حفظ صلح و امنیت در جهان را دارند باید بدانند که احترام به قوانین بینالمللی مهم است.
ترامپ؛ هدف سخنان پوتین
به نظر میرسد روی سخنان پوتین بیش از همه متوجه آمریکا در دوره زمامداری دونالد ترامپ است. پوتین در سخنرانی خود به مواردی اشاره کرد که دقیقاً بر خلاف عملکرد دولت ترامپ در 4 سال گذشته بوده است. ترامپ رویکرد یکجانبهگرایی را محور اصلی سیاستها و اقدامات خود قرار داده و بر مبنای شعار "نخست آمریکا "معتقد است که منافع و اهداف واشنگتن باید مبنای سیاستها و مواضع و حتی اقدامات دیگر کشورها باشد. ترامپ در عین حال هیچ اعتنایی به سازمان ملل و قوانین بینالمللی نداشته و اساساً مخالف چندجانبهگرایی است.
مثال بارز این امر تلاش بیوقفه و البته بیحاصل آمریکا برای همراه ساختن اعضای شورای امنیت سازمان ملل در ضدیت با ایران در زمینه تمدید تحریمهای تسلیحاتی و نیز بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران در چارچوب مکانیسم ماشه یا اسنپ بک است.
متحدان سنتی آمریکا در صف مخالفان مکانیسم ماشه
با این حال اکثریت اعضای این شورا اعم از اعضای دائمی وغیردائمی و نیز رقبا و شرکای واشنگتن به طور یکپارچه با این ادعای غیرقانونی واشنگتن به مخالفت برخاستهاند. نه فقط قدرتهای جهانی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین به شدت منتقد این رویکرد ضد ایرانی ترامپ هستند بلکه حتی شرکای اروپایی واشنگتن نیز ضمن انتقاد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام، مخالفت صریح خود را با اقدام اخیر آمریکا در زمینه به کارگیری مکانیسم ماشه علیه ایران اعلام کردهاند.
یکجانبهگرایی ترامپ به انزوای آمریکا انجامید
رویکرد یکجانبه ترامپ صرفاً باعث انزوای روزافزون آمریکا در جهان و کاهش آشکار قدرت و نفوذ جهانی آن شده است. مارتین وولف از روزنامهنگاران فایننشال تایمز، لحظه روی کار آمدن ترامپ را «زمان پایان رهبری اقتصادی آمریکا و همچنین پایان نظم ژئوپلیتیکی جهانی به رهبری آمریکا» توصیف کرده است.
تاکید پوتین بر قراردادهای الزامآور بین قدرتهای فضایی
مساله دیگری که پوتین در سخنرانی خود بر آن تاکید کرد درخواست وی برای امضای قراردادهای الزامآور بین قدرتهای فضایی، ممنوعیت استقرار تجهیزات نظامی در فضا و حفظ معاهدات کنترل تسلیحات بود. در این زمینه نیز روی سخن پوتین با آمریکا است.
یکی از مشخصههای بارز دوره زمامداری ترامپ، خروج از پیمانهای بینالمللی است. ترامپ با بیاعتنایی به این معاهدات، سیاست تهاجمی را علیه آنها در پیش گرفته و به نحو فزایندهای موازین و تعهدات بینالمللی آمریکا را نادیده گرفته و در حال کاهش آنها است.
رویکرد ترامپ؛ تهدید امنیت بینالملل
پس از خروج آمریکا از پیمان نیروهای هستهای میان برد (آی ان اف) و پیمان "آسمانهای باز"، اکنون واشنگتن به منظور یافتن بهانهای برای تمدید نکردن پیمان تسلیحات هستهای استراتژیک موسوم به استارت جدید، شرایط و شروط تازهای را مطرح کرده است که البته با مخالفت مسکو مواجه شده است. رویکرد دولت ترامپ برای خروج از پیمانهای بینالمللی در زمینه کنترل تسلیحات، امنیت بینالمللی را در معرض مخاطره قرار داده است.//114
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
چرا تحولات غرب آسیا در نشست جاری مجمع عمومی کمرنگ است؟
اتهام زنیهای بیاساس ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل
آغاز هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل زیر سایه کرونا و انتقاد از یکجانبهگرایی آمریکا