«جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا گفت: "واشنگتن طی روزهای آتی تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد؛ این تحریمها برنامه موشکی و پهپادی و سازمان و نهادهایی که از سپاه پاسداران و وزارت دفاع ایران پشتیبانی میکنند را در بر خواهد گرفت و واشنگتن انتظار دارد تا متحدانش نیز از این اقدام آمریکا پیروی کنند."
این اقدام آمریکا پس از آن صورت می گیرد که سپاه پاسداران بامداد یک شنبه (۲۶ فروردین)، با شلیک گسترده موشک های بالستیک و کروز و همچنین پرواز و اصابت تعداد زیادی از پهپادهای انتحاری، زیرساخت های امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی از جمله پایگاه هوایی «نواتیم»، آشیانه هواپیماهای اف- ۳۵ نیروی هوایی رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد.
این عملیات با عنوان «وعده صادق» در چارچوب سرفصل و اصل دفاع مشروع مطابق ماده ۵۱ منشور ملل متحد، پاسخی به حمله هوایی 13 فروردین رژیم اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق بود که بر اثر آن هفت نفر از فرماندهان و مستشاران نظامی ایران در سوریه به شهادت رسیدند.
با وجود کمک های گسترده فنی، تجهیزاتی و اطلاعاتی آمریکا به رژیم صهیونیستی، گنبد آهنین و سامانههای پدافندی این رژیم در رصد و دفع هجوم موشکها و پهپادهای ایران ناکام ماندند و اکنون غربی ها به سرکردگی آمریکا موضوع اعمال تحریم های جدید ضد برنامه موشکی و پهپادی ایران را دوباره مطرح کرده اند.
بدیهی است که این تحریم های جدید، هم به معنای اعتراف به شکست پدافندی آمریکا و رژیم صهیونیستی است و هم دلیلی بر بی نتیجه بودن تحریم هایی است که تاکنون با هدف جلوگیری از رشد و توسعه صنایع تسلیحاتی ایران از جمله در حوزه موشکی و پهپادی اعمال شده است؛ چرا که پیشرفت های ایران در زمینه موشکی و پهپادی درهمین دوره تحریم ها و به دست متخصصان ایرانی به دست آمده است.
آمریکا در سالهای گذشته تحریمهای گستردهای علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرده و بنا بر اعلام سرویس تحقیقات کنگره (CRS)، این تحریمها تقریباً تمامی تجارت آمریکا با ایران را ممنوع، داراییهای دولت ایران در ایالات متحده را مسدود و کمکهای خارجی و فروش تسلیحات آمریکا به ایران را منع کرده است.
۱۸ اکتبر 2023 نیز همزمان با انقضا تحریمهای سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران، وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریم های جدید علیه برنامه پهپادی و موشکهای بالستیک ایران خبر داد.
به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، محدودیت هشت ساله این شورا در خصوص فعالیت های موشکی ایران و نیز عرضه، فروش و انتقال مواد، تجهیزات، فناوری و اقلام و کالاهای مرتبط با توسعه توانمندی موشکی ایران 27 مهر 1399 به پایان رسیده است.
بنابراین جمهوری اسلامی ایران مانند هر کشور دیگری، بر اساس حقوق بین الملل محق به انتخاب ابزار دفاعی خود است. تقویت قابلیت های موشکی و پهپادی ایران نیز در راستای رفع نیازمندی های دفاعی مشروع و زمینه سازی برای اجرای «دفاع از خود» مطابق با ماده ۵۱ منشور ملل متحد است.
در این راستا، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در چارچوب مأموریت های ذاتی خود، مصمم به پیگیری تقویت قابلیت های تسلیحاتی هستند و پیشرفتهای روزافزون ایران در عرصه ساخت و تولید انواع موشک های بالستیک و کروز و همچنین پهپادهای آموزشی، شناسایی و تهاجمی، نتیجه همین تلاش ها است که شکست پدافندی دشمن را رقم زده است.
نویسنده: حسن عقیقی
117