تحلیل:

ایران پرس: چندین ماه پس از تغییرات سیاسی در نیجر و روی کارآمدن شورای نظامی در این کشور با تاکید برلزوم خروج نیروهای نظامی فرانسوی، اکنون آخرین گروه نظامیان فرانسه خاک نیجر را ترک کردند.

خروج آخرین گروه نظامیان فرانسوی روز گذشته در مراسمی با حضور فرماندهان ارشد نظامی نیجر در پایگاه هوایی 110 نیامی انجام شد. با خروج این گروه از نظامیان فرانسوی از نیامی، حضور نظامی فرانسه در نیجر به‌ طور کامل پایان یافت.

 

خروج نظامیان فرانسه از نیجر در حالی صورت می گیرد که دهه هاست نیروهای فرانسوی در کشورهای مختلف آفریقا به ویژه کشورهای ساحل به صورت مستقیم و غیر مستقیم حضور دارند.

در واقع فرانسه که پس از جنبش های آزادیخواهانه کشورهای مختلف آفریقایی طی دهه های گذشته مجبور شده بود به حضور رسمی خود در بسیاری از کشورهای این قاره پایان دهد، طی سال های  اخیر با رویکرد دیگر و در قالب استعمار جدید، به بسیاری از کشورهای آفریقا بازگشته است.

مبارزه با تروریسم و کمک به کشورهای آفریقا برای توسعه و نوسازی از جمله دستاویزهای فرانسه برای بازگشت به کشورهای آفریقایی است.

از بُعد اقتصادی و تجاری، شرکت های مختلف فرانسه سال هاست در قالب های مختلف در پروژه های اقتصادی و معادن کشورهای آفریقا سرمایه گذاری کرده اند. همچنین بسیاری از این پروژه ها در آفریقا با پرداخت وام های بلند مدت اجرایی شده است.

اگرچه ظاهر این اقدامات با عنوان همکاری های اقتصادی بوده است، اما در واقع فرانسه بخش مهمی از سهام معادن و شرکت های معدنی را در این کشور دارا بوده و به طور غیر مستقیم در اقتصاد این کشور نفوذ داشته است. ضمن اینکه تامین منافع، رویکرد اصلی فرانسه بوده است به طوری که بیش از 20 درصد مصرف اورانیوم مورد نیاز فرانسه از نیجر تامین می شود.

درخواست مردم نیجر برای خروج نظامیان فرانسوی از کشورشان

از سوی دیگر نظامیان فرانسه طی دهه اخیر به نام مبارزه با تروریسم درکشورها مختلف این قاره به ویژه مالی و نیجر مستقر شده اند. این نیروها مدتهاست به رغم ادعاهای پاریس، نه تنها در ریشه کن کردن گروه های تروریستی کاری انجام نداده اند، بلکه عملا سبب نارضایتی کشورهای آفریقا شده اند.

عملکرد نظامیان فرانسه از جمله هدف قرار دادن غیر نظامیان، تجاوز به شهروندان این کشورها، کشتار شهروندان که کشف گورهای دسته جمعی در نزدیکی پایگاه های فرانسه شاهدی بر آن است؛ سبب شده تا مردم این کشورها خواهان خروج نظامیان فرانسوی از کشورهایشان باشند.

چنان که طی ماه های گذشته، وقوع کودتا در کشورهای مالی، بورکینافاسو و نیجر با استقبال مردم این کشورها روبه رو شد و مردم این کشورها از تغییرات سیاسی در کشورهایشان استقبال کرده اند.

اگرچه با وقوع کودتاها، فرانسه امیدوار بود که بتواند جایگاه خود را حفظ کند، اما عملا حمایت مردم این کشورها از تغییرات سیاسی و روی کار آمدن نظامیان، سبب شد تا فرانسه و متحدانش نتوانند در هیچ کدام از کشورها ،حضور خود را حفظ کنند زیرا اولین خواست دولت های جدید، خروج نیروهای فرانسوی بود.

دولت نظامی در نیجر و مردم این کشور نیز طی ماه های اخیر به شدت بر حفظ تمامیت‌ ارضی و استقلال سیاسی، نظامی و اقتصادی این کشور تاکید کرده و مقامات شورای نظامی رسما از فرانسویان خواستند تا این کشور را ترک کنند.

طی ماه های اخیر با فشار دولت های جدید در کشورهای مالی، بورکینافاسو و اکنون نیجر، دولت فرانسه مجبور شد کل نیروهای نظامی خود را از کشورهای منطقه ساحل خارج کند.

شورای نظامی نیجر در واکنش به خروج کامل نظامیان فرانسوی از این کشور، این رخداد را شروع «یک دوران جدید» برای مردم نیجر خواند. 

این شورا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نیجر همچنان ایستاده است و امنیت سرزمین ما دیگر وابسته به حضور خارجی ها نخواهد بود. ما مصمم به مقابله با چالش های پیش روی خودمان با تثبیت توانمندی‌های استراتژیک و نظامی ملی خود هستیم.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117