پس از مدتها حضور نظامی آمریکا و متحدانش در افغانستان کماکان معضلات امنیتی این کشور لاینحل باقی مانده است و چشماندازی نیز برای بهبود این وضعیت وجود ندارد.
بهرغم این موضعگیریها و ناکامی آشکار آمریکا در افغانستان، مقامات ارشد نظامی آمریکا بر ادامه حضور نیروهای این کشور در افغانستان تاکید میکنند.
در این راستا، «جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا با اینکه بر یافتن راهکاری برای خاتمه جنگ در افغانستان متمرکز است، گفت این شامل خروج نیروهای ارتش آمریکا از افغانستان در آینده نزدیک نمیشود.
به گفته متیس: ما در کنار ۴۱ کشور، «بزرگترین ائتلاف جنگی در تاریخ» که همچنان به این هدف متعهد هستند، ایستادهایم.
اظهارات متیس چند روز پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از تداوم حضور نظامی این کشور در افغانستان برای هجدهمین سال حمایت کرد.
با این حال، ترامپ در اوت2017 قبل از اعلام استراتژی جدید آمریکا درباره افغانستان اذعان کرده بود که مردم آمریکا از جنگ بدون پیروزی در افغانستان خسته شدهاند.
بهرغم این موضع، اما ترامپ دستور افزایش شمار نظامیان آمریکایی در افغانستان را صادر کرد. حدود ۱۶ هزار نیروی آمریکا اکنون در افغانستان مستقر هستند و نقش آموزشی و مبارزه با تروریسم دارند.
در عین حال، دولت آمریکا قصد دارد برای اینکه خود به طور یکجانبه هزینه مداخلهجویی جدید در افغانستان را متحمل نشود، متحدان ناتو را بیش از گذشته در این کشور درگیر کند.
با وجود استقرار هزاران نفر از نیروهای آمریکا و ناتو در افغانستان اما این نیروها توفیق چشمگیری در زمینه شکست طالبان نداشتهاند.
این مساله در اظهارات اخیر ژنرال «جوزف دانفورد»، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بازتاب داشته است. دانفورد تاکید کرده است راه حل نظامی برای پایان جنگ افغانستان وجود ندارد.
با توجه به این مساله، آمریکاییها راهکار مذاکره با طالبان را در پیش گرفتهاند. در این چارچوب متیس تصریح کرد، آمریکا «نهایت سعی خود را انجام میدهد تا تلاشهایش به راهکاری سیاسی منجر شود» و یافتن آن راهها برای حصول توافق صلح نشاندهنده راهی واقعبینانه به سمت پایان این درگیری است.
وی با انتقاد از رویکرد طالبان معتقد است که این امر تنها با تلاش آمریکا حاصل نمیشود و نیازمند کمک منطقهای و کمک سازمان ملل است.
این به معنای آن است که آمریکاییها برای خروج از تنگنای کنونی و استراتژی بینتیجهشان دست به دامان کشورهای منطقه و نیز سازمان ملل شدهاند تا بهزعم آنها زمینه گفت وگوها و صلح با طالبان را فراهم کنند.
در واقع حضور نظامی آمریکا در افغانستان نه فقط منجر به ایجاد صلح و امنیت در این کشور نشده، بلکه مسائل امنیتی افغانستان به طور ریشهای حل نشده باقی مانده و در عین حال زمینه گسترش و تقویت گروههای افراط گرا مانند طالبان و داعش هنوز در افغانستان فراهم است.
به طور کلی حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001 و اشغال این کشور به بهانه مبارزه با تروریسم، دستاوردی بهجز کشتار مردم افغانستان، افزایش ناامنی در مناطق مختلف، تقویت دوباره طالبان و اعلام موجودیت شاخه داعش در افغانستان، افزایش قابل ملاحظه تولید تریاک و نیز گسترش دامنه فعالیت افراطگرایان به کشورهای همسایه بویژه کشورهای آسیای مرکزی نداشته است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
گزارش: کشتار غیرنظامیان در افغانستان توسط نظامیان آمریکایی
دخالت آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان