احضار سفیر کره جنوبی در توکیو پس از آن انجام گرفت که سئول درخواست ژاپن را مبنی بر تشکیل کارگروهی درخصوص کار اجباری افرادی از کره جنوبی در ژاپن در زمان جنگ جهانی دوم، رد کرد.
توکیو 19 ژوئن پیشنهاد تشکیل کارگروهی را در این باره مطرح و تا دیروز پنجشنبه برای تشکیل این کارگروه مهلت تعیین کرده بود، اما سئول این پیشنهاد را رد کرد.
مناقشه دو کشور آسیای شرقی بر سر کار اجباری افرادی از کره جنوبی در ژاپن زمانی شدت گرفت که دادگاه عالی کره جنوبی طرف کارگران این کشور را گرفت و از شرکت های ژاپنی خواست به این کارگران و بازماندگان آنها، غرامت پرداخت کنند.
بیش از هزار و صد کارگر کره جنوبی که در جنگ جهانی دوم مجبور به کار اجباری در شرکت های ژاپنی شده یا اینکه به اجبار به خدمت ارتش ژاپن درآمده بودند، برای دریافت غرامت شکایت کرده اند. این افراد می گویند تا کنون بابت کار اجباری در ژاپن غرامتی دریافت نکرده اند. هر کدام از این افراد بابت کار و خدمات اجباری در ژاپن، 88 هزار دلار غرامت درخواست کرده اند.
این در حالیست که ژاپن نظر دیگری دارد؛ مقامات ژاپنی می گویند دو کشور در سال 1965 بر سر پرونده کار اجباری کارگران کره ای، به توافق رسیده و برای همیشه آن را بسته اند.
سئول پس از عادی سازی مناسبات با توکیو در سال 1965، بر سر پرونده کاراجباری کارگران کره ای در ژاپن کمک هایی به ارزش 500 میلیون دلار از از این کشور دریافت کرد. از این مقطع، ژاپن بارها اعلام کرده است پرونده پرداخت غرامت به کارگران کره جنوبی بسته شده است اما دولت سئول می گوید امکان ادعای جبران خسارت شخصی برای کارگران همچنان وجود دارد.
نارضایتی و خشم ژاپن از این رویه کره جنوبی در هفته های اخیر تا جایی پیش رفت که بر مناسبات اقتصادی دو کشور همپیمان آمریکا نیز سایه انداخت و توکیو صادرات شماری از مواد حساس، از جمله هیدروژن فلوراید را به کره جنوبی ممنوع کرد.
این اقدام ژاپن نه تنها خشم مقامات کره جنوبی را برانگیخت بلکه موجی از اعتراض و انتقاد مردم این کشور را در پی داشته و بر اساس گزارش ها حدود نیمی از جمعیت کره جنوبی به جنبش تحریم کالاهای ژاپنی پیوسته اند.
«جولیان ریال» Julian Ryall در نشریه دیلی تلگراف انگلیس می نویسد: "روابط سئول و توکیو به شدت تحت تاثیر تفاسیر متفاوت دو طرف از وقایعی است که در گذشته اتفاق افتاده است."
تشدید اختلافات ژاپن و کره جنوبی بر سر موضوع کار اجباری کارگران کره ای در ژاپن و پیامدهای این اختلاف نشان می دهد روابط دو کشور تا چه اندازه آبستن رویدادهای غیر منتظره است. با اینحال نباید از نظر دور داشت که تنش کنونی بین کره جنوبی و ژاپن، مغایر برنامه ها و اهداف کلان دولتهای دو کشور است که ماههاست عادی سازی مناسبات با کشورهای همسایه و حل اختلافات گذشته را در پیش گرفته اند.
در چنین فضایی می توان گفت که گرچه ملتهای ژاپن و کره به جهت اختلافات فرهنگی و تاریخی دو کشور ممکن است از رویکرد دولتهایشان در تنشهای کنونی حمایت کنند اما در نهایت آنچه به نفع سئول و توکیو است بازگشت به میز مذاکره و گفتگو برای بستن پرونده های قدیمی است.
116