ایران پرس - درخواست پناهندگی 40 نظامی ترکیه‌ از آلمان در شرایطی مطرح شده که در روزهای اخیر تنش در روابط دوکشور بالاگرفته است.

در چنین شرایطی قرار است صدراعظم المان در روزهای آتی به ترکیه سفر کند.  نشریه آلمانی اشپیگل با اعلام خبر درخواست پناهندگی نظامیان ترکیه از آلمان، بخش دیگری از سردی روابط دو کشور را در هفته های اخیر روایت کرده است. 

این موضوع پس از خودداری یونان از بازگرداندن هشت نظامی ارتش ترکیه که به گفته مقامات آنکارا در کودتای نافرجام ژوئیه گذشته دست داشته اند، مشکل دیگری در سیاست خارجی ترکیه در قبال کشورهای اروپایی است.

در این میان اگر نادیده گرفتن درخواست ترکیه از امریکا را درباره بازگرداندن رئیس گروه گولن به این مجموعه اضافه کنیم، ناکامی سیاست خارجی ترکیه درقبال دولتهای غربی آشکار می شود. 

تنش در روابط آلمان و ترکیه

تنش در روابط آلمان و ترکیه اما پس از آن بالا گرفت که برلین از حضور روزنامه نگار منتقد دولت ترکیه در آلمان استقبال کرد. از طرفی موضوع جاسوسی مامورن اطلاعاتی ترکیه از شهروندان ترک مقیم آلمان درمساجد این کشور برای به روز رسانی اطلاعات دولت آنکارا از برنامه های آتی گروه گولن، موضوعی است که کارآمدی نهادهای اطلاعاتی آلمان را زیر سئوال برده و خشم دولت برلین را برانگیخته است.

احضار کاردار سفارت آلمان در ترکیه و اعلام اعتراض ترکیه به ارسال دعوتنامه‌ وزیر دادگستری آلمان برای سردبیر سابق روزنامه جمهوریت، از دیگر دلایل تنش در روابط آنکارا و برلین است. بخصوص که «جان دوندار» سردبیر سابق روزنامه «جمهوریت» از جمله روزنامه نگارانی بود که روابط پنهان نیروهای دولتی ترکیه با داعش را فاش کرده بود.

این افشا گری اگر چه هزینه های سیاسی و اجتماعی گسترده ای به دولت آنکارا تحمیل کرد اما رهبران ترکیه توانستند همه این رسوایی را تحت الشعاع برزگنمایی خطر گولن برای جامعه ترکیه و نیز تغییر رفتار سیاسی ازحمایت داعش به مقابله با این گروه و حضور در گروه میانجی حل بحران سوریه، مدیریت کنند.

البته وجود انبوه شهروندان ترک در آلمان و درآمدهای مالی ترکیه از این رهگذر و نیز حضور نظامی و صاحبان صنعت و سرمایه آلمان در بخشهای مختلف اقتصاد و صنعت ترکیه، دو موضوعی است که سران دو کشور را ناگزیر از احتیاط و اجتناب از برخوردهای تند درقبال یکدیگر می کند.

نقش بحران مهاجران؛ در مناسبات ترکیه و آلمان

با وجود این، از وجود تنش در مناسبات دو کشور که پس از بالا گرفتن بحران مهاجران و آوارگان جنگ سوریه در اروپا بالا گرفته است، نمی توان به سادگی گذشت.

بخصوص که موضوع مهاجران جنگ و آوارگان ناشی از آن هزینه های هنگفت اقتصادی و اجتماعی را به  دو کشور تحمیل کرده است و سایه سنگین خود را بر مناسبات متشنج آنکارا و برلین تحمیل کرده است. وضعیتی که شاید صدر اعظم آلمان را ناگزیر کرده است که طی روزهای آتی به آنکارا سفر کند.114/111

بیشتر بخوانید:

مخالفت آلمان با انجام مذاکرات جدید برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا

جدال دوباره ترکیه با آلمان

ابراز نگرانی وزیر خارجه آلمان درباره آزادی بیان در ترکیه

تمایل دولت آلمان بر حفظ روابط خود با ترکیه