مجید وقاری- تشدید حملات طالبان در هلمند و تلاش برای تصرف لشکرگاه، مرکز این استان، نشان می دهد که طالبان به دنبال دست یابی به مرکز اقتصادی برای تامین بخشی از نیازهای مالی خود است.

البته طالبان برای تضعیف ارتش افغانستان حملات خود را در قندوز، فراه و سایر ولایات نیز شدت بخشیده است تا ارتش افغانستان ناگزیر به پراکندن نیروهای خود در سایر ولایات باشد.

با این حال سفر ژنرال قدم شاه شهیم، رئیس ستاد ارتش افغانستان به هلمند نشان می دهد که دولت این کشور با توجه به موقعیت این ولایت به هیچ عنوان اجازه نخواهد داد هلمند به تصرف طالبان در آید.

هلمند، بزرگ ترین مرکز کشت خشخاش و تولید مواد مخدر در افغانستان است و طالبان می کوشد با تسلط برآن، به منبع مالی مهم دست یابد.

در همین حال، برخی محافل در افغانستان براین اعتقاد هستند که طالبان با تصرف هلمند درصدد انتقال شورای کویته از پاکستان به افغانستان است.

با این حال جنگ در هلمند از چند منظر نیز قابل توجه است.

اول، تلفات زیاد ارتش افغانستان است که محافل غربی و ژنرال های آمریکایی مستقر در افغانستان بارها آن را مطرح کرده اند.

از دیدگاه محافل سیاسی و نظامی در افغانستان، افزایش تلفات نیروهای ارتش این کشور بیش از آنکه ناشی از ناتوانی آنان در جنگ باشد، بیانگر بی توجهی آمریکا و ناتو به تجهیز و تقویت ارتش افغانستان در برابر تروریست ها و افراط گرایان است زیرا ارتش افغانستان، در عمل، شجاعت و غیرت خود را برای مقابله با دشمنان این کشور نشان داده است اما به گفته برخی از فرماندهان ارتش افغانستان، طالبان در برخی از جبهه ها، سلاح هایی به مراتب پیشرفته تر از نیروهای ارتش این کشور در اختیار دارند.

مساله دوم، تلاش آمریکا و ناتو برای بهره برداری از وضعیت جبهه های جنگ به نفع خود با ناتوان نشان دادن نیروهای نظامی افغانستان برای مقابله با طالبان است.

به گونه ای که ارتش آمریکا در حال گسیل نیروهای خود به ولایت های مختلف افغانستان به بهانه کمک به ارتش این کشور است، این در حالی است که دولت افغانستان بارها اعلام کرده است، ارتش این کشور بیش از هر چیزی به سلاح و ادوات نظامی نیاز دارد.

از دیدگاه ناظران سیاسی، استقرار نیروهای آمریکایی در گروه های یکصد نفری در شهرها و ولایات مختلف افغانستان، نشان می دهد که آمریکا به هیچ عنوان خواهان پیشبرد روند صلح در افغانستان نیست زیرا مخالفان مسلح دولت این کشور، همواره یکی از شرایط خود را برای پیوستن به روند صلح خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان اعلام می کنند.

بنابراین، تشدید بحران و ناامنی در افغانستان فرصت مناسب و ایده آلی برای آمریکا تلقی می شود تا با تقویت حضور نظامی خود در سراسر افغانستان این کشور را به پایگاه نظامی خود در منطقه تبدیل کند.

این درحالی است که تشدید جنگ در افغانستان برای مردم این کشور پیامدهای غیر قابل جبرانی به همراه دارد.

کشته شدن غیر نظامیان و آواره شدن مردم از جمله پیامدهای تشدید حملات طالبان در قندوز، هلمند و فراه است.

 در همین حال، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان UNHCR هم در تازه ترین گزارش خود با اشاره به بازگشت مهاجرین افغان از پاکستان به کشورشان اعلام کرد احتمال وقوع یک بحران انسانی در افغانستان وجود دارد.

به گفته "ایوو فرایسن"، رییس دفتر هماهنگ کننده کمک‌های بشری کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، روزانه ۷۴۰۰ پناهنده از طریق مرزهای پاکستان وارد افغانستان می‌شوند و بسیاری از آنان بی سرپناه هستند.

با در نظر گرفتن مشکلات این تعداد از مهاجرین که از پاکستان برمی گردند و کسانی که به دلیل تشدید جنگ از سوی طالبان خانه و کاشانه خود را رها کرده و از ولایت خود می گریزند، وضعیت نگران کننده ای به لحاظ انسانی در افغانستان حاکم شده است.

زیرا ۶۰ درصد از مهاجرین بازگشته و آوارگان را کودکان و زنان تشکیل می دهند که به شدت به غذا، آب آشامیدنی بهداشتی، سرپناه و خدمات رفاهی نیاز دارند و جامعه جهانی به آن بی توجه است.