تحلیل:

ایران پرس: شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه اول دی ماه - 22 دسامبر قطعنامه‌ای برای افزایش کمک‌ها به نوار غزه بدون درخواست آتش بس تصویب کرد.

آمریکا و روسیه دو عضو دائم شورای امنیت به این قطعنامه رأی ممتنع دادند. ۱۳ عضو دیگر با قطعنامه موافقت کردند.

نماینده امارات در سازمان ملل در توضیح قطعنامه تصویب شده گفت: "قطعنامه‌ای که امارات ارائه کرده خواستار افزایش کمک‌های انسانی به غزه و انتصاب یک هماهنگ‌کننده امور انسانی جهت تسهیل ورود کمک‌های انسانی به نوار غزه است."

آمریکا درخواست روسیه برای گنجانده شدن بندی برای «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها» در متن این قطعنامه را وتو کرد. مسکو اقدام واشنگتن را در راستای تلاش این کشور برای تضمین کشتار مردم فلسطین توسط اسرائیل توصیف کرد.

«واسیلی نبنزیا» نماینده روسیه در سازمان ملل گفت: "واشنگتن در حال انجام بازی نابکارانه‌ای برای گنجاندن مجوز کشتار غیرنظامی‌های فلسطینی توسط اسرائیل است."

«گیلاد اردان» نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل ضمن رد قطعنامه شورای امنیت ادعا کرد: "تمرکز سازمان ملل بر مکانیسم‌های کمک به غزه غیرضروری است و با واقعیت فاصله دارد."

در مقابل جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره غزه را «گامی ناکافی» برای پایان دادن به درگیری‌ها و رسیدگی به بحران انسانی در غزه توصیف کرد.

حماس در بیانیه‌ای اعلام کرد: "شورای امنیت وظیفه دارد نسبت به «ورود مقایر کافی کمک‌های انسانی به تمامی نواحی نوار غزه به ویژه در مناطق شمالی اطمینان حاصل کند.»گروه حماس علاوه بر این گفته که قطعنامه شورای امنیت بایستی خواستار توقف فوری عملیات نظامی اسرائیل در غزه می‌شد."

تصویب این قطعنامه در حالی انجام شد که طی روزهای گذشته رأی‌گیری درباره آن چهار بار به تعویق افتاده بود.

سرانجام نماینده آمریکا روز جمعه اعلام کرد: "آماده رأی‌ دادن به متن اصلاح‌شده جدید است."

از زمان آغاز حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه در 15 مهر - ۷ اکتبر واشنگتن به پشتیبانی کامل از عملیات نظامی و بمباران نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی پرداخته است.

در بُعد سیاسی و دیپلماتیک نیز ایالات متحده چندین قطعنامه را که خواستار برقراری آتش‌بس فوری در غزه بوده وتو کرده و به بهانه حق رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود به تداوم این حملات چراغ سبز داده است.

این در حالی است که فعالان حقوق بشر و برخی از کارکنان نهادهایی مانند وزارت خارجه، وزارت امنیت داخلی آمریکا و حتی کار آموزان کاخ سفید بارها از بایدن خواسته‌اند تل آویو را برای پایان دادن به عملیاتی که منجر به شهید و زخمی شدن هزاران نفر از اهالی غزه که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل می دهند، تحت فشار قرار دهد.

اکنون با اینکه بالاخره بن بست تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل در باره  جنگ غزه شکسته شده، اما هم چنان مساله اساسی یعنی الزام رژیم صهیونیستی برای آتش بس در جنگ غزه نادیده گرفته شده است.

این امر در راستای رعایت شرط نامشروع و ظالمانه آمریکا یعنی عدم گنجاندن درخواست آتش بس در هر پیش نویس قطعنامه برای موافقت یا رای ممتنع دادن به قطعنامه شورای امنیت لحاظ شده است.

این مساله البته با انتقاد و اعتراض هم از جانب اعضای شورای امنیت و هم سازمان های حقوق بشری مواجه شده است.

در این زمینه واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اعلام کرد: مسکو قطعنامه بشردوستانه جدید شورای امنیت سازمان ملل در مورد نوار غزه را تنها به دلیل همبستگی با کشورهای عربی وتو نکرده است. به ویژه اینکه مسکو پیشنهاد گنجاندن بندی برای «توقف فوری و پایدار خصومت‌ها»را ارائه نموده بود که واشنگتن آن را وتو کرد.

سازمان‌های حقوق بشری نیز از تصویب قطعنامه‌ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد که خواستار آتش‌بس در غزه نیست انتقاد کرده‌اند.

«جیسیون لی» مدیر عامل موسسه «کودکان را نجات دهید» در واکنش به تصویب این قطعنامه گفت: "هر اقدامی کمتر از درخواست آتش‌بس تنها در خدمت افزودن به رنج کشتار، بیماری و قحطی کودکان غزه خواهد بود."

سازمان اوکسفام هم اعلام کرد: "عدم حمایت از آتش‌بس بعد از پنج روز به تعویق انداختن رأی‌گیری در شورای امنیت «غیرقابل درک و کاملاً سنگدلانه است."

کمیته نجات بین‌المللی نیز در بیانیه‌ای علی‌رغم استقبال از تصویب این قطعنامه برای افزایش کمک‌ها به غزه گفت: "واضح است که به انجام کارهای بیشتری نیاز است."

این سازمان در این بیانیه تصریح کرد: "زیربنای اقدامات شورای امنیت بایستی منشور ملل متحد و قوانین بین‌المللی باشد. این درگیری‌ها تهدیدی آشکار برای صلح و امنیت بین‌المللی است و حقوق غیرنظامیان ذیل قوانین بین‌المللی مورد بی‌اعتنایی قرار گرفته است."

با وجود تصویب قطعنامه اخیر شورای امنیت که صراحتا خواهان تسهیل وافزایش کمک های بشر دوستانه برای اهالی غزه است، اما رژیم صهیونیستی با چراغ سبز و حمایت های سیاسی و نظامی ایالات متحده وبا پشت گرمی به مخالفت واشنگتن با هرگونه قطعنامه ای که در مسیر اقدامات جنایتکارانه این رژیم علیه فلسطینی ها مانع یا محدودیت به وجود آورد هم چنان به کشتار بی رحمانه مردم غزه ادامه می دهد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

گوترش: امیدوارم قطعنامه‌ شورای امنیت به بهبود بحران انسانی در غزه کمک کند

واکنش حماس به قطعنامه شورای امنیت درباره غزه