وزارت خارجه روسیه روز دوشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد، در چارچوب مذاکرات «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه با «عباس عراقچی» معاون امور سیاسی وزیر خارجه ایران در تهران؛ روسیه و ایران درخصوص تضمین ادامه روند تجارت دوجانبه به منظور مقابله با اقدامات خصمانه و تحریمهای آمریکا علیه ایران توافق کردند.
بنا بر اعلام وزارت خارجه روسیه؛ طرف روسی در این دیدار بر تعهد مسکو به توافق هستهای ایران بویژه با توجه به اهمیت این واقعیت که ایران به تعهدات خود ذیل این توافق پایبند بوده، تأکید کرد.
همکاریهای ایران و روسیه طیف گستردهای از موضوعات شامل حوزههای انرژی ساخت نیروگاه، گردشگری، حمل و نقل و کشتیرانی را شامل میشود. این همکاریها در توسعه مناسبات اقتصادی دو کشور تاثیرات مهمی داشتهاست.
در این راستا؛ ایدههایی مانند تشکیل اتحادیه تجاری بین ایران و روسیه، مطرح شدهاست که از سوی اتاق بازرگانی و صنعت روسیه و شورای تجاری ایران– روسیه دنبال میشود.
توافق دیروز دوطرف در تهران نیز بیانگر نوعی از پیوستگی سیاسی و اقتصادی در تعاملات دو جانبه و همکاریهای راهبردی میان ایران و روسیه است. جنبه مهم توافق ایران و روسیه، همگرایی در جهت مقابله با تحریمهای آمریکا در روابط اقتصادی – تجاری دو کشوراست.
«عبدالرسول دیوسالار»، کارشناس مسائل روسیه معتقد است؛ تشدید رقابتهای منطقهای و سیاستهای چالشآفرین آمریکا و برخی قدرتهای اروپایی، اهمیت بیشتری به روابط ایران و روسیه دادهاست.
تحلیلگران مسائل اقتصادی معتقدند با ظرفیتهایی که در روابط ایران و روسیه ایجاد شدهاست، بزودی میتوان شاهد رابطه باثبات و عمیقتری بین دو کشور بود. اکنون زمان بهره گرفتن از ظرفیتها فرا رسیده است.
«مرتضی خوانساری» کارشناس مسائل بین المللی معتقد است، ایران و روسیه با برخورداری از ذخایر عظیم انرژی در حوزه نفت و گاز، میتوانند بخش قابل ملاحظهای از مدیریت و امنیت انرژی در جهان را به خود اختصاص دهند و جهان را به سمت نظام دو قطبی مورد حمایت اکثر کشورها هدایت کنند.
حضرت آیت الله «خامنهای» رهبر معظم انقلاب اسلامی؛ جمعهشب گذشته در دیدار «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه و هیأت همراه در تهران؛ تحریم ایران، روسیه و ترکیه ازجانب آمریکا را یک نقطه اشتراک بسیار قوی برای گسترش همکاریها دانستند و گفتند: جمهوری اسلامی ایران و روسیه باید ضمن گسترش همکاریهای سیاسی و اقتصادی، توافقهای انجام گرفته در نشست تهران را با جدیت پیگیری کنند. ایشان همچنین بر انجام مبادلات و معاملات اقتصادی خارج از چارچوب دلار تأکید کردند.
پوتین نیز در این دیدار تصریح کرد؛ آمریکاییها با ایجاد محدودیت در تبادلات مالی در حال انجام یک اشتباه راهبردی هستند، زیرا به قیمت یک موفقیت سیاسی و کوتاهمدت، موجب سلب اعتماد از دلار در فضای جهانی و تضعیف آن خواهند شد.
مجموعه این مولفهها نشان میدهد که مناسبات ایران و روسیه در حوزه مسائل اقتصادی به موازات همگراییهای سیاسی، رشد یافته است. این روند میتواند به بستر مناسبی برای تقویت روابط دو کشور تبدیل شود. 118/120
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
روابط راهبردی ایران و روسیه خارج از تاثیرگذاری دیگران / تحلیل
تاکید روسیه بر گسترش روابط اقتصادی با ایران