تظاهرات مردم اسپانیا و درخواست پذیرش شمار بیشتری از پناهجویان نشان دهنده وجود دو جریان کاملاً متفاوت در جوامع و دولتهای اروپایی درباره پناهجویان است.
جریان اول مبتنی بر برخورد مثبت با پناهجویان است که طی سه سال اخیر عازم اروپا شده اند، فقط در سال های 2015 و 2016 بیش از دو میلیون نفر آنها رهسپار اروپا شدند. گروهی از کشورهای اتحادیه اروپا مانند آلمان و فرانسه در کنار ایتالیا، یونان، اسپانیا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی از مدیریت این بحران از طریق ایجاد نظام سهمیه بندی برای پذیرش پناهجویان بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا حمایت می کنند.
آلمان به عنوان بزرگترین کشور اروپایی ، بر مبنای سیاست درهای باز از ورود پناهجویان استقبال کرد اما در برخورد با موج میلیونی آنها ، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان با تعدیل موضع خود ، خواهان مدیریت ورود و پذیرش کنترل شده پناهجویان شد. در عین حال همسان با مواضع این دولتهای اروپایی شاهد رویکرد مثبت مردم این کشورها به پناهجویان نیز بودیم که مصداق آن برپایی تظاهرات متعدد در آلمان درهمبستگی و حمایت از پذیرش پناهجویان بود.
تظاهرات مردم اسپانیا نیز با همین هدف آغاز شده است. گروهی از کشورهای اروپایی از همان ابتدا برخورد غیر دوستانه و چه بسا خصمانه ای در قبال پناهجویان و پذیرش آنها در پیش گرفته و خواهان جلوگیری از ورود آنها شده اند. این گروه از کشورهای اتحادیه اروپا شامل بریتانیا با همراهی کشورهای شرق و مرکز اروپا مانند مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک، لهستان، اسلوونی و کرواسی مخالف پذیرش پناهجویان در چارچوب طرح سهمیه بندی پناهجویان هستند که از سوی کمیسیون اروپا برای تقسیم پناهجویان بین کشورهای اتحادیه اروپا و پذیرش آنها از سوی همه کشورهای این اتحادیه مقرر شده است.
طبیعتا مردم این کشورها نیز تحت تاثیر دولتهای خود مواضعی همسان با آنها در قبال پذیرش پناهجویان اتخاذ کرده و حتی تظاهرات متعددی در مخالفت با حضور آنها برگزار کرده اند. کما اینکه در مه 2016 هزاران لهستانی که وابسته به گروههای راست افراطی بودند در اعتراض به ورود پناهجویان به اروپا در خیابان های ورشو پایتخت این کشور تظاهرات کردند. این معترضان با شعار "امروز مهاجران، فردا تروریستها" خواهان تجدید نظر دولت این کشور در پذیرش پناهجویان شدند.
در واقع حوادث تروریستی اخیر در اروپا بویژه حادثه تروریستی در برلین، بهانه جویی برای عدم پذیرش و اخراج پناهجویان را فزونی بخشیده است. اکنون وزنه هواداران اعمال محدودیت و حتی ممنوعیت ورود پناهجویان به اروپا سنگین تر شده و در مقابل طرفداران ورود پناهجویان در موضع انفعالی قرار گرفته اند، بویژه اینکه بدلیل حجم بالای پناهجویانی که رهسپار اروپا بویژه اروپای غربی شده اند، اساسا پذیرش، اسکان و در مرحله بعد جای دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپابه مساله لاینحلی تبدیل شده است. 114/111
بیشتر بخوانید:
روش های غیرانسانی پلیس فرانسه برای کوچاندن پناهجویان
موگرینی: به میزبانی از پناهجویان ادامه می دهیم
ابراز نگرانی سازمان ملل از وضعیت وخیم پناهجویان در اروپا / تحلیل
هشدار سازمان ملل درباره وضعیت پناهجویان در سرمای کشندۀ اروپا
آلمان از اواسط مارس پناهجویان تازه وارد را به یونان بازمیگرداند