بحران در سودان از 19 دسامبر 2018 با اعتراضات مردمی علیه اوضاع وخیم اقتصادی و افزایش قیمت ها به ویژه قیمت نان و سوخت شروع شد و با مداخله نیروی نظامی و تلاش آنها برای سرکوب معترضان همچنین ورود احزاب سیاسی و پیگیری خواسته هایشان، ابعاد گسترده سیاسی، اقتصادی و امنیتی یافت.
سودان مدتهاست در شرایط وخیم اقتصادی به سر می برد.
جدایی سودان جنوبی از سودان و ازدست دادن بخش زیادی از ذخایر نفت، فساد گسترده، ادامه جنگ داخلی در برخی مناطق این کشور، سیاست های غلط عمر بشیراز جمله همراهی سودان با عربستان در جنگ یمن و افزایش هزینه های نظامی سبب افزایش مشکلات اقتصادی در سودان شده است.
سودان گرفتار در بحران های سیاسی و اقتصادی
این شرایط، فقر و بیکاری، تورم را دامن زده و سبب کمبود مواد غذایی کافی و افزایش قیمت مدام کالاهای اساسی ازجمله نان شده است، موضوعی که خشم شهروندان سودانی را برانگیخته است.
از سوی دیگرسرکوب مخالفان سیاسی، نبود آزادی های مدنی و اقدام عمر البشیر برای اصلاح قانون اساسی سودان به منظور فراهم آوردن زمینه لازم برای شرکت درانتخابات آینده ریاست جمهوری سبب شده اعتراضات در این کشور فراگیر و معترضان پیگیر مطالبات سیاسی و اقتصادی خود از دولت باشند.
اکنون معترضان خواهان کناره گیری عمر البشیر از ریاست جمهوری سودان و برگزاری انتخابات آزاد و امن در این کشور هستند.
«جبهه ملی تغییر» متشکل از 22 حزب مخالف سودان از جمله حزب «الامه» به رهبری «صادق المهدی» با امضای بیانیه ای مشترک از عمرالبشیر رئیس جمهوری این کشور خواستند برای خروج خارطوم از بحران کنونی، دولت و مجلس را منحل و شورای انتقالی برای اداره امور کشور ایجاد شود.
خواسته مخالفان در حالی است که نیروی نظامی سودان، سرکوب اعتراضات را در دستور کارقرار داد به طوری که تاکنون ده ها تن از معترضان در این کشور همچنین رهبران احزاب و خبرنگاران کشته یا دستگیر شده اند.
«صادق المهدی» رهبر حزب امت سودان و چهره مخالف دولت این کشور درباره ادامه اقدامات دولت برای سرکوب اعتراض ها در این کشورهشدار داد و تاکید کرد: "زمان مناسب برای تغییرات فرا رسیده است زیرا اعتراض های مردمی در نتیجه انباشته شدن مشکلات است."
اگرچه عمر البشیر در آغاز این اعتراضات ضمن متهم کردن غرب به دست داشتن در اعتراضات مردمی و بحران آفرینی در سودان، بحران اقتصادی در کشور را بیش از هرچیز به تحریم های غرب علیه سودان نسبت داد، اما با گسترش بحران، وعده بهبود شرایط را داد و از گروه های مخالف دولت نیز خواست به گفت و گوی ملی بپیوندند؛موضوعی که با مخالفت معترضان رو به رو شده است.
اکنون با ادامه بحران، عمر البشیر ضمن اعلام حالت فوقالعاده در سودان دولت را منحل و وزراء جدیدی را منصوب کرده است.
وی همچنین با برکناری استانداران استان های مختلف کشور، 18 استاندار جدید که همگی ازفرماندهان ارشد نظامی و انتظامی هستند، برای اداره این مناطق تعیین کرده است.
اگرچه دلیل این اقدامات مبارزه با فساد وتلاش برای بهبود شرایط اعلام شده است، اما بسیاری نگران افزایش سرکوب ها و کشتار معترضان طی روزهای آینده هستند.
شرایط درسودان بیش از پیش بحرانی شده است.
بحرانی که یکسوی آن معترضانی هستند که اعلام کرده اند تا رسیدن به خواسته هایشان آرام نمی گیرند و سوی دیگر دولت سودان که در تلاش است ازهمه ابزارهای خود برای کنترل شرایط استفاده کند.
در این شرایط به نظر می رسد سودان روزهای سختی را پیش دارد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
138/116
بیشتربخوانید:
اعلام حالت فوق العاده و تشکیل دولت انتقالی در سودان/ کناره گیری "البشیر" از حزب حاکم
ادامه بازداشت مخالفان دولت در سودان