اکنون با برکناری عمر البشیر با کودتای ارتش سودان و تشکیل شورای نظامی، بسیاری از سودانی ها با تحصن در خارطوم، خروج این کشور را از ائتلاف سعودی- اماراتی جنگ با یمن خواستار شدند.
شرکت کنندگان در این تحصن با تاکید بر این که مردم یمن را برادران خود می دانند، خواستارخروج نظامیان کشورشان از ائتلاف جنگ و بازگرداندن نظامیان کم سن و سال سودانی اعزامی به جنگ یمن به کشورشان شدند.
این تحصن در حالی برگزار شد که «محمد حمدان دقلو» معاون رئیس شورای نظامی انتقالی سودان هفته گذشته بر ادامه حضورنظامیان سودان در ائتلاف سعودی جنگ علیه یمن تاکید کرد.
مشارکت سودان در ائتلاف سعودی علیه یمن
مشارکت سودان در ائتلاف سعودی جنگ علیه یمن، موضوعی است که همواره خشم بسیاری از شهروندان سودانی را در پی داشته است. عمرالبشیر به سودای دریافت کمک مالی از عربستان همچنین بهبود روابط با آمریکا و لغو تحریم های سیاسی و اقتصادی واشنگتن علیه خارطوم به ائتلاف سعودی جنگ علیه یمن پیوست.
اما این انتظار نه تنها تحقق نیافت بلکه حضور نیروهای سودانی در جنگ یمن از جنبه های مختلف اعتراض مردم و بسیاری از صاحبنظران و احزاب سودان را در پی داشت.
از منظر آنان، حضور در این جنگ با توجه به شرایط اقتصادی و منابع مالی محدود این کشور، هدر دادن بیش از پیش منابع اقتصادی و انسانی است.
طی هفته های اخیر نیز علیرغم تغییرات گسترده سیاسی در سودان، برکناری عمر البشیر و تشکیل شورای انتقال نظامی، مقامات این شورا به ماندن سودان در جنگ علیه یمن تاکید کرده اند، این موضوع بار دیگر خشم معترضان را برانگیخته است.
در شرایط کنونی معترضان سودانی نه تنها در بعد داخل خواستار انحلال شورای نظامی و انتقال قدرت به غیر نظامیان هستند بلکه بر خروج این کشور از ائتلاف سعودی تاکید دارند.
از نظر معترضان، سودان به جولانگاه مداخلات خارجی به ویژه عربستان و امارات تبدیل شده است و شورای انتقالی نظامی نیز تحت تاثیر برخی از سیاست های مداخله جویانه این کشورها قرار دارد.
همزمان با تشدید اعتراضات و درخواست معترضان به کناره گیری سودان از ائتلاف سعودی، عربستان و امارات ارایه کمک سه میلیارد دلاری را به شورای نظامی انتقالی سودان وعده دادند.
روزنامه الکترونیکی رای الیوم در این باره نوشت: «ژنرال برهان» رئیس جدید شورای نظامی سودان یکی از مهمترین حامیان اعزام نظامیان سودانی در جنگ یمن است به همین دلیل تصادفی نیست که عربستان از نخستین روزی که وی ریاست شورا را بر عهده گرفت اعلام کرد کمکهای بشردوستانه برای سودان می فرستد.
اتخاذ چنین موضعی از سوی عربستان و امارات، بیش از پیش نشان دهنده اهمیت سودان برای رژیم سعودی و متحدانش و تلاش این کشور برای ادامه یارگیری بیشتر به منظور پیشبرد سیاست های خصمانه خود در این منطقه است.
در این شرایط مردم سودان نه تنها خواستار پایان حضور نظامیان سودانی در ائتلاف سعودی بلکه خواستار پایان دادن به حضور نظامیان در راس قدرت و تشکیل دولت انتقالی غیر نظامی هستند.
به نظر می رسد اصرار شورای نظامی سودان به ماندن در ائتلاف ضد یمن بدون توجه به منافع ملی سودان و خواست مردم این کشور، می تواند به نوعی نشانه دیگری ازهمراهی نکردن نظامیان حاکم با مطالبات مردم سودان باشد.
در این راستا سران ائتلاف آزادی و تغییر در سودان اعلام کرد: انقلاب مردم سودان تا تحقق کامل خواسته های معترضان ادامه خواهد داشت.
135/118
نویسنده : آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
نقش عربستان و امارات در سودان، قبل و پس از سقوط البشیر/ تحلیل
کمک 3 میلیارد دلاری عربستان و امارات به شورای نظامی سودان