چرا مهم است:
رویکردهای یکجانبه ای که آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین در پیش گرفته دولتهای اروپایی را بر آن داشته تلاش کنند مدیریت بحران اوکراین را در دست بگیرند.
بریتانیا و فرانسه دو کشور هستهای و دارای بالاترین بودجه نظامی در اروپا مسئولیت هماهنگی و مدیریت ارسال کمک های نظامی به اوکراین و تشکیل نیروهای صلح بانی را دست گرفته اند.
زمینه خبر:
نشست روز پنجشنبه گردهمایی وزرای دفاع 30 کشور داوطلب تشکیل یگان نیروهای صلح بانی بود و نشست دوم به گردهم آیی مقامات ارشد نظامی 50 کشور موسوم به گروه تماس اوکراین (UDCG) اختصاص داشت.
در نشست اول آمریکا حضور نداشت و در نشست دوم نیز «پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا بهصورت مجازی شرکت کرده بود.
آنها چه می گویند:
«جان هیلی» وزیر دفاع بریتانیا، در پایان نشست روز پنجشنبه اعلام کرد: شرکتکنندگان توافق کردند که برنامهریزی نظامی طی دو هفته آینده سرعت بگیرد.
او گفت: این برنامهریزی شامل «نیروهای هوایی، دریایی و زمینی و همچنین نوسازی ارتش اوکراین برای آینده» خواهد بود.
«سباستین لوکورنو» وزیر دفاع فرانسه، نیز اعلام کرد: از شرکتکنندگان خواسته شده تا پایان هفته آینده پرسشنامهای دقیق درباره مشارکت احتمالی خود را پر کنند.
نکات کلیدی:
نشست اول بریتانیا و فرانسه مدیریت جلسه را در جهت تضمینهای امنیتی اوکراین پس از امضای توافقنامه صلح در دست داشتند.
موضوع این نشست بررسی گامهای بعدی گروه «ائتلاف داوطلبان» برای تضمین امنیت اوکراین در قالب توافق صلح احتمالی بود.
تازهترین اطلاعات:
برنامهریزی عملیاتی برای نیروهای صلحبان ظرف دو هفته آینده تسریع میشود.
اوکراین همچنان خواستار عضویت در ناتو است، اما با مخالفت برخی متحدان روبروست.
نگاه عمیقتر:
این نخستین بار از زمان تأسیس گروه تماس در سه سال پیش است که عالیترین مقام غیرنظامی پنتاگون در نشست این گروه شرکت نمیکند. رهبری آمریکا در گروه تماس، که تأمینکننده مهم تسلیحات و تجهیزات نظامی برای ارتش اوکراین بود، از زمان آغاز به کار دولت دوم «دونالد ترامپ» عملاً متوقف شده است.
از روز تحلیف دونالد ترامپ تاکنون، دولت او هیچ بسته کمک نظامی جدیدی برای اوکراین اعلام نکرده است؛ این در حالی است که طبق اعلام پنتاگون، هنوز حدود ۳.۸۵ میلیارد دلار بودجه استفادهنشده باقی مانده است.
دولتهای اروپایی نیز با توجه به کناره گیری آمریکا از دادن تضمین امنیتی به اوکراین در موقعیت دشواری برای اعزام نیروی صلح بانی به عنوان یک تضمین امنیتی مواجه هستند. ترامپ این نیروها را شامل ماده پنج ناتو نمیداند. روسیه با استقرار نیروهای اروپایی در اوکراین مخالف هستند. در اروپا نیز اتفاق نظری در این زمینه وجود ندارد.
نویسنده: مرتضی مکی
سیما مشتاقان