ایران پرس: نشست گروه هفت با حضور دیپلمات‌های ارشد اعضای این گروه و «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا و با محورهایی همچون حقوق بشر، اوضاع اقتصادی پس از همه گیری بیماری کووید- 19 در جهان و راه‌ های مقابله با تهدیدهای جدید جهانی، در لندن در حال برگزاری است.

تغییرات آب و هوایی، روابط با چین از جمله دیگر محورهای اصلی این نشست است.

این نخستین نشست حضوری اعضای گروه هفت در دو سال گذشته است. در این نشست، اعضای گروه هفت با دغدغه های مختلفی راهی لندن شده اند.

اگرچه محور اصلی نشست، بررسی شرایط اقتصادی کشورهای عضو، دسترسی عادلانه به واکسن کرونا و موضوع تغییرات آب و هوایی عنوان شده است، اما موضوع روسیه و چین نیز از دغدغه های برخی از اعضای این گروه محسوب می شود.

افزایش تنش سیاسی میان اتحادیه اروپا و روسیه موضوعی است که اعضای این گروه به آن خواهند پرداخت؛ چنان که «دومینیک راب» وزیر امور خارجه بریتانیا گفت: "بریتانیا، گروه هفت را به توافق درباره یک ساز و کار واکنش سریع به پخش انتشار نادرست از سوی روسیه فرا می خواند."

کشورهای غربی مدعی هستند که روسیه و چین با پخش اطلاعات نادرست برای ایجاد بی اعتمادی در غرب تلاش می کنند؛ موضوعی که از سوی روسیه به شدت تکذیب شده است.

چین محور دیگر مذاکرات گروه هفت در لندن است. تنش در روابط میان آمریکا و چین همچنان ادامه دارد و با تغییرات سیاسی در آمریکا و انتخاب «جو بایدن» به عنوان رئیس جمهوری این کشور، نیز همچنان این تنش ها ادامه یافته است.

در واقع مقامات آمریکا در تلاش هستند در مقابله با چین، گروه هفت را با خود همراه نمایند. این در حالی است که همکاری های جهانی با چین طی ماه های اخیر افزایش یافته است؛ به طوری که مقام های آمریکایی و بریتانیایی طی ماه های اخیر نسبت به افزایش همکاری های راهبردی بین چین و روسیه هشدار داده‌ اند.

در نشست لندن، آمریکا و بریتانیا تلاش خواهند کرد که متحدان خود را برای تشدید رویارویی با چین تشویق نمایند.

نگرانی آمریکا از افزایش قدرت چین

افزایش قدرت چین سبب شده تا مقامات آمریکا از دو بعد اقتصادی و امنیتی بیش از پیش احساس نگرانی کنند. آنها از بعد اقتصادی نگران افزایش قدرت چین و جایگزینی آمریکا به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان هستند.

در بعد امنیتی نیز واشنگتن بیش از پیش نگران جایگاه خود در ایفای نقش پلیس جهانی است. در واقع آمریکا دهه هاست برای خود نقش ابرقدرتی و پلیس جهانی قائل شده و اکنون در این زمینه به شدت احساس خطر می کند.

«هنری کیسینجر» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا و دیپلمات کهنه‌ کار در این مورد می گوید: "آمریکا برای نخستین بار در تاریخ خود با کشوری که به صورت بالقوه دارای قابلیت های قابل مقایسه با آمریکا در حوزه اقتصاد و با مهارت تاریخی عالی در انجام امور بین الملل است، روبرو شده است."

اگرچه اکنون آمریکا تلاش می کند که اروپا را به همکاری برای مقابله با چین متقاعد نماید، اما موضع گیری های مقامات اروپایی نشان می دهد که اروپا برسیاست خودمختاری مبتنی بر همکاری تاکید دارد، چنان که قراردادهای تجاری بزرگی را نیز با چین دارد.

به نظر می رسد، آمریکا که اکنون خود را در برابر چین ناتوان می بیند، بیش از پیش نگران آینده سیاسی و اقتصادی خود است. در واقع چگونگی شکل گیری آینده سیاسی و اقتصادی و بلوک بندی کشورها با پایان همه گیری کووید- 19، تقویت نفوذ روسیه و چین به دل نگرانی اصلی اغلب کشورهای شرکت کنندگان در نشست گروه هفت بدل شده است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117