در این راستا "ولادیمیر پوتین" و "رجب طیب اردوغان" روسای جمهور روسیه و ترکیه از طرفهای درگیر در لیبی خواستند که با برقراری آتشبس در این کشور موافقت کنند. اکنون با موافقت دو طرف، آتش بس البته شکننده در لیبی برقرار شده است.
«فایز السراج» نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی با اشاره به اینکه قبول آتش بس از ریخته شدن بیشتر خون مردم لیبی جلوگیری می کند، گفت: لیبیایی ها را به گذر از گذشته، کنار گذاشتن تفرقه و متحد شدن برای حرکت به سوی صلح و آرامش فرا می خوانم.
درگیری ها در لیبی طی ماه های گذشته تشدید شده است. نیروهای ژنرال "خلیفه حفتر" که از حمایت امارات، عربستان و مصر برخوردارند، درصدد تصرف طرابلس و ساقط کردن دولت وفاق ملی در لیبی هستند.
در این راستا مداخلات خارجی نیز در لیبی تشدید شده است به طوری که چندی پیش پهپادهای اماراتی در حمایت از خلیفه حفتر، "طرابلس" پایتخت لیبی را بمباران کردند. در این حمله دست کم 28 نفر کشته و 18 نفر زخمی شدند.
این وضع سبب شد دولت وفاق ملی لیبی نیز برای مقابله با این حملات و حفظ طرابلس از ترکیه کمک بخواهد. آنکارا و طرابلس در سفر "فایز السراج" رییس دولت وفاق ملی لیبی به آنکارا و دیدار با "اردوغان" رییس جمهوری ترکیه، دو قرارداد مهم امضا کردند. توافق نخست در مورد حریم دریایی ترکیه و لیبی در دریای مدیترانه و قرارداد دیگر در مورد توسعه همکاریهای امنیتی و نظامی میان دو طرف امضا شد.
اگرچه این توافق ها با اعتراضات بسیاری رو به رو شد اما با تشدید جنگ داخلی، نخست وزیر دولت وفاق ملی لیبی به طور رسمی خواستار حضور نظامیان ترکیه در آن کشور شد. با اعزام نیرو از ترکیه و در سوی دیگر، تشدید اقدامات و مداخلات آشکار عربستان و امارات در بمباران مناطق مختلف لیبی به ویژه شهرهای سرت و مصراته، عملا لیبی به میدان منازعات بازیگران خارجی تبدیل شد.
این شرایط سبب هشدار نهادهای بین المللی از جمله شورای امنیت سازمان ملل متحد شد؛ به طوری که این شورا درباره تنش آفرینی در لیبی ابراز نگرانی و بر ضرورت پایبندی به تحریم تسلیحاتی لیبی و توقف دخالت خارجی در این کشور تاکید کرد.
"آنتونیو گوترش" دبیرکل سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد: هر گونه حمایت خارجی از طرفهای متخاصم، تعارضات کنونی را عمیق تر و تلاشها برای دستیابی به راه حل سیاسی صلح آمیز و جامع را پیچیدهتر میکند.
ادامه بحران لیبی و گسترش آن، سبب شد تا برخی کشورهای منطقه تلاش هایی را برای متوقف کردن درگیری ها در این کشور آغاز کنند.
در این راستا "پوتین "و "اردوغان" روسای جمهوری روسیه و ترکیه پس از گفت و گو با یکدیگر، از طرفهای درگیر در لیبی خواستند که با برقراری آتشبس از یکشنبه (12 ژانویه ) در این کشور موافقت کنند.
در پی این پیشنهاد دو طرف درگیر در لیبی با پیش شرط هایی این آتش بس را پذیرفته اند و قرار است السراج و حفتر امروز دوشنبه در مسکو توافقنامه آتش بس را امضا کنند. البته با گذشت حدود 24 ساعت از برقراری آتش بس، دو طرف یکدیگر را به نقض آن متهم کرده اند.
جامعه بین المللی امیدوار است این نخستین گام برای سامان دادن به شرایط لیبی باشد. قرار است کنفرانس صلح لیبی نیز در برلین با حضور طرف های لیبیایی و کشورهای دیگر برگزار شود زیرا ادامه بحران لیبی اکنون به خطر جدی برای لیبی و کشورهای همجوار تبدیل شده است.
همچنین بی ثباتی، سبب افزایش فعالیت های گروه های تروریستی و نقل و انتقال آنها در این کشور، شده است که این موضوع خطر تروریسم را در کل جهان تشدید می کند. همچنین افزایش فعالیت باندهای قاچاق انسان، افزایش مهاجرت های غیرقانونی و تقسیم لیبی میان قدرت های خارجی و بهره برداری از منابع غنی این کشور، خطرهایی جدی هستند.
اکنون اگرچه تلاش های بین المللی و منطقه ای برای حل بحران از طریق دیپلماسی افزایش یافته است اما در صورت ادامه مداخلات خارجی و سهم خواهی ها همچنین قدرت طلبی گروه های مختلف لیبیایی بدون توجه به شرایط این کشور، به نظر نمی رسد چنین تلاش های دیپلماتیک برای حل بحران لیبی راه گشا باشد.
نویسنده: آتوسادینیاریان
139/118
بیشتر بخوانید:
لیبی؛ محور گفت وگوی تلفنی پوتین و اردوغان
استقبال سازمان ملل از برقراری آتش بس در لیبی
ژنرال حفتر آتشبس در لیبی را پذیرفت